Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai avem doar 13.000 de bivoli!

Publicat: 07 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 1989, România ar fi avut 228.000 de exemplare de bivoli.

Click pe poza pentru galerie!

Azi ar mai fi doar 13.000 de capete. Fermierii din Maramureș care fac parte din Asociația „Zestrea Maramureșului” i-au scris ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, cerându-i să salveze bivolii: „(...) Din datele pe care le-am găsit noi, în 1989 existau în România 228.000 de bivoli. Astăzi mai avem doar 13.000 de exemplare. Dezinteresul față de această specie foarte rezistentă și foarte rentabilă de la care se poate valorifica totul a făcut ca țara noastră să fie nevoită să exporte aproape în totalitate produsele din lapte de bivoliță.
În România, bivolii se vând la prețuri derizorii atunci când proprietarii sunt în vârstă și nu-i mai pot crește. În străinătate însă, prețurile pornesc de la 2.000 de euro pe cap de animal.
Laptele este luat de la țărani de către firmele de procesare cu 1,5 -2 lei maximum, un preț tare mic, în condițiile în care cei mai mulți dintre aceștia nu au alte venituri sau trăiesc din pensii minime. Anul trecut, țăranii au primit subvenții de 800 de lei/bivol.
(...) Bivolii și laptele de bivoliță, sunt parte importantă a brand-ului de țară construit pe tema agriculturii durabile, de maximă importanță în contextul globalizării și a protejării intereselor noastre.”
Ce propun crescătorii de bivoli din Maramureș?
- este nevoie de o promovare a calităților acestui produs și a derivatelor obținute din acesta, pentru a crește cererea pe piață;
- este necesară încurajarea creșterii și înmulțirii acestei specii, precum și înființarea mai multor fabrici de procesare;
- ne trebuie o strategie numai pentru această rasă, altfel, vom închide un alt capitol din istoria cultural-agricolă a țării.


Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 519 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?