Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai avem doar 13.000 de bivoli!

Publicat: 07 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 1989, România ar fi avut 228.000 de exemplare de bivoli.

Click pe poza pentru galerie!

Azi ar mai fi doar 13.000 de capete. Fermierii din Maramureș care fac parte din Asociația „Zestrea Maramureșului” i-au scris ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, cerându-i să salveze bivolii: „(...) Din datele pe care le-am găsit noi, în 1989 existau în România 228.000 de bivoli. Astăzi mai avem doar 13.000 de exemplare. Dezinteresul față de această specie foarte rezistentă și foarte rentabilă de la care se poate valorifica totul a făcut ca țara noastră să fie nevoită să exporte aproape în totalitate produsele din lapte de bivoliță.
În România, bivolii se vând la prețuri derizorii atunci când proprietarii sunt în vârstă și nu-i mai pot crește. În străinătate însă, prețurile pornesc de la 2.000 de euro pe cap de animal.
Laptele este luat de la țărani de către firmele de procesare cu 1,5 -2 lei maximum, un preț tare mic, în condițiile în care cei mai mulți dintre aceștia nu au alte venituri sau trăiesc din pensii minime. Anul trecut, țăranii au primit subvenții de 800 de lei/bivol.
(...) Bivolii și laptele de bivoliță, sunt parte importantă a brand-ului de țară construit pe tema agriculturii durabile, de maximă importanță în contextul globalizării și a protejării intereselor noastre.”
Ce propun crescătorii de bivoli din Maramureș?
- este nevoie de o promovare a calităților acestui produs și a derivatelor obținute din acesta, pentru a crește cererea pe piață;
- este necesară încurajarea creșterii și înmulțirii acestei specii, precum și înființarea mai multor fabrici de procesare;
- ne trebuie o strategie numai pentru această rasă, altfel, vom închide un alt capitol din istoria cultural-agricolă a țării.


Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 658 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!