Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MADR promite sprijin pentru apicultori

Publicat: 15 octombrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei/familia de albine, ca să acopere o parte pierderile de producție cauzate de condițiile meteo nefavorabile, a anunțat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Național al Mierii de la București, la începutul lunii septembrie.

Click pe poza pentru galerie!

„Avem promisiunea că săptămâna viitoare (11-18 septembrie 2016 - n.red.) va ieși o Hotărâre de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, în condițiile în care noi am cheltuit anul acesta în jur de 250 de lei pe familie”, spunea Fetea, pe 9 septembrie. Pe 25 septembrie nu era însă nimic aprobat oficial.

 

Producția de miere, înjumătățită de vreme

Președintele ACA spune că sprijinul e mic, dar important, în condițiile în care în 2016 costurile pentru susținerea unei familii de albine au crescut cu 50 - 60 lei pentru acordarea suplimentelor de hrană, iar producția a scăzut sub jumătate din media ultimilor ani. „Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părți a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafețe mici. La mierea de salcâm producția a fost afectată în proporție de 80% - 90%, la rapiță de peste 80%, iar la floarea-soarelui și tei s-a făcut 40 - 45% dintr-o producție normală. (...) Nu cred că vom sări anul acesta de o producție de 8.000 - 9.000 de tone de miere”, a declarat Fetea, citat de Agerpres.

 

Exportul stă pe loc. Ne batem cu China

Nici exportul de miere n-a mers în 2016. Consumul în Europa a scăzut, plus că se importă masiv din China, Argentina și Mexic. „Este prima dată din ultimii 50 de ani (...) când am livrat sub 100 de tone de miere pe piața externă, în condițiile în care noi exportam în jur de 1.500 - 2.000 de tone de miere anual. (...) România are în jur de 1,4 milioane de familii de albine, iar China are peste 8 milioane. Statistic, ei nici nu știu câtă miere au și cât consumă, dar o dau ieftin”, explică Fetea.

Potrivit datelor MADR, în 2015, România a exportat 10.863 tone de miere, în valoare de 41,48 mil. euro, și a importat 2.450 tone, în valoare 5,55 mil. euro. În primele trei luni din 2016, exporturile de miere în țările intra și extracomunitare au fost de 2.442 tone, cu aproape 10% mai mult față de aceeași perioadă din 2015.

O parte din mierea chinezească ajunge și în România. {eful ACA susține că importăm, anual, între 1.500 și 2.500 tone de miere, respectiv 15 - 20% din consumul intern. Cu aceasta se face ulterior cupajare, adică amestec cu o miere de calitate, iar prețurile acestor produse sunt mult sub costurile la care produc apicultorii autohtoni.

Consumatorii români mănâncă oricum miere puțină, și mai sunt și înșelați, pentru că nu știu proveniența exactă a produsului. Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 500-550 grame de miere pe locuitor pe an, mai mult decât acum 10 ani, dar de 3-4 ori mai puțin comparativ cu cele 2 kg consumate în Germania sau 1,5 kg în Olanda și Belgia.

 

PNA 2017-2019: 3,6 mil euro pe an

Uniunea Europeană va aloca României un buget de 3,6 milioane de euro pe an în perioada 2017-2019 pentru sectorul apicol. Vestea vine de la europarlamentarul român Daniel Buda.

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

Vizualizat: 688 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?