Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MADR modifică legea piețelor

Publicat: 15 iulie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După discuțiile avute cu reprezentanții producătorilor agricoli și ai Asociației Administratorilor de Piețe, MADR a elaborat un proiect de Ordin privind modificarea și completarea OMADR 20/208/2015 pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9 alin.(1) din Legea nr. 145/2014 (legea piețelor).

Click pe poza pentru galerie!

Proiectul de act normativ prevede că lista produselor pentru care se solicită emiterea carnetului de comercializare va cuprinde „toate produsele vegetale rezultate din culturi de câmp, culturi în spații protejate, plantații, pepiniere, pășuni și fânețe, după caz, sau toate produsele și subprodusele de origine animală, sericicole, apicole, inclusiv animalele vii, conservele de fructe și/sau legume și/sau sucuri naturale, obținute din fructele și/sau legumele produse de solicitant, după caz”.

O modificare importantă, cerută de producătorii agricoli, este aceea că titularul Atestatului de producător poate solicita eliberarea mai multor carnete de comercializare, în situația în care soțul/soția, rudele/afinii de grad. I optează pentru vânzarea simultană a produselor agricole proprii.

 

Predarea la centre înseamnă colectare, nu vânzare

De asemenea, predarea zilnică/periodică a produselor către centrele de colectare/preluare nu este considerată vânzare. Producătorul nu completează file autocopiative din carnetul de comercializare pentru fiecare predare, ci trebuie să dețină documentul de identitate și Atestatul de producător. Transportul produselor de la centrele de colectare/preluare la centre/fabrici de procesare sau la alte puncte de descărcare autorizate, în vederea depozitării/procesării/comercializării, va fi însoțit de documentele legale specifice transportului, precum și de avizul de însoțire a mărfii, mai prevede proiectul elaborat de MADR.

 

Loc în piețe și pentru producătorii PFA

Documentul mai prevede că minim 40% din totalul spațiilor de vânzare din piețe, rezervate exclusiv producătorilor agricoli persoane fizice, pot fi ocupate și de producători PFA, II sau IF care vând doar produse proprii. Actul normativ clarifică, totodată, că pentru vânzările zilnice de produse proprii în piețe și târguri, producătorii nu sunt obligați să completeze file autocopiative din carnetul de comercializare. Acest lucru se poate face numai la solicitarea cumpărătorilor operatori economici.

Vizualizat: 632 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?