Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MADR are un nou ministru

Publicat: 21 februarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deputatul PDL Stelian Fuia este, din 9 februarie 2012, noul ministru al Agriculturii

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit propriului CV, Stelian Fuia (44 de ani) este agronom de profesie şi Doctor în Management şi Marketing Agricol, iar din septembrie 2010, a fost preşedinte al Comisiei pentru Agricultură  din Camera Deputaţilor.

Studii: Noul ministru al Agriculturii a absolvit în 1993 - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB), iar în 1999 şi-a finalizat studiile de doctorat la USAMVB, în specializarea Management şi Marketing în Agricultură.

În perioada 1998-2005 a absolvit mai multe cursuri de specializare în managementul afacerilor şi marketing la diverse universităţi din Statele Unite ale Americii, precum şi cursuri interne ale companiei Monsanto (SUA) în vânzări, marketing, managementul proiectelor şi în afaceri cu seminţe şi biotehnologii.

Experienţă profesională: 1993-1995: Specialist marketing - AgrEvo GmbH, biroul România; 1995-1996: Manager Vânzări - Monsanto România SRL; 1996-1999: Business Development Manager pentru Europa Centrală şi CIS (fostul URSS) - Monsanto Europe SA, Bruxelles, Belgia; 1999-2002: Director Comercial - Monsanto Romania Ltd.; 2002-2005: Director Executiv Procera Agrochemicals România; 2005-2007: Director General SCDPMA Fundulea.

Controverse: De-a lungul timpului, Fuia a fost acuzat în presă de falimentarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Plante Medicinale şi Aromatice Fundulea (SCDPMA), printr-o firmă pentru care lucra şi la care este şi acţionar, de implicare, printr-o firmă la care era şi acţionar, în trafic de armament, de afaceri bănoase, dar şi dubioase cu statul.

Anul trecut, la constituirea Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole, Stelian Fuia a fost acuzat de preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, că l-a impus în CNI drept reperezentant al organizaţiilor profesionale ale producătorilor agricoli pe un apropiat al său, Vasile Iliuţă, din partea Consorţiului de Extensie şi Dezvoltare Rurală din comuna Vâlcelele, jud. Călăraşi, în defavoarea unui reprezentant al Federaţiei Agrostar. Vasile Iliuţă a fost singurul care a rămas în CNI după ce ceilalţi şase reprezentanţi ai producătorilor agricoli au demisionat sau şi-au suspendat activitatea.


Ce vor fermierii de la noul ministru al Agriculturii?

Laurenţiu Baciu, preşedinte interimar al LAPAR: „Pe domnul Fuia prea bine nu îl cunosc, ştiu că are o afacere ca şi noi, am avut o discuţie cu dânsul la Comisia pentru Agrcultură, atunci era în tabăra noastră, nu în cea a lui Tabără, dar nu ştiu cum va gândi acuma. Şi despre ministrul Tabără aveam o impresie bună până a ajuns la minister.

Cel puţin cât sunt eu la LAPAR, vreau să introducem respectul faţă de cei care contribuie la buget. Aş vrea să se înţeleagă că ministerul, indiferent cine îl conduce, trebuie să se ocupe de problemele agricultorilor, şi nu să îi încurce mai mult, pentru că de douăzeci de ani, toţi care au fost acolo, cu excepţia unuia singur, şi anume Traian Remeş, n-au făcut nimic altceva, parcă au fost puşi împotriva agricultorilor.

Noi nu suntem de rea-credinţă, ne gândim şi la bugetul statului, dar toate politicile sunt făcute cu spatele, contra noastră şi nu înţeleg de ce. Nici o politică nu este dusă până la capăt, parcă li se opreşte creierul la mijloc.

Scopul ministrului este să se ocupe de business în agricultură. El când ia ministerul ăsta, trebuie să se ocupe de el ca de o afacere, să scoată bani pentru România cu el, că bani se pot scoate, mai ales din agricultură”.

Daniel Botănoiu, preşedinte Confederaţia ProAgro: „E un tip care a terminat o şcoală, nu este unul venit din afara sistemului, bănuiesc că ştie foarte bine cu se mănâncă sectorul ăsta, are şi afacerile lui, deci teoretic n-ar trebui să fie probleme din punctul ăsta de vedere, dar, ştiţi cum e, când îşi vâră politica coada, atunci e mai greu.

Eu am trei lucruri: să funcţioneze dialogul social, reviziurea PNDR, a măsurilor şi investiţiilor în agricultură în general şi trei, politicile agricole şi măsurile de susţinere să fie la fel cum au şi ceilalţi fermieri europeni, să le avem şi noi implementate şi să fie armoizate cu Politica Agricolă Comună. Dacă le realizează pe astea trei e tare şi lucrurile sunt în regulă.

Eu mi-aş dori să nu mai fie măsuri de genul să se schimbe ghidul în timpul aplicării, iar dacă i-ai promis fermierului că-i dai un ban, dă-i-l la timp, dacă i-ai promis că-i dai 173 de euro, dă-i 173 şi nu mai tăia din ei, dacă există o măsură pe care poţi s-o faci financiar, spune-i că poţi s-o faci sau nu, şi toate astea vin în urma unui dialog real, că dacă îţi chemi iar prietenii acolo şi negociezi doar cu ei....

Noi mai ştim că au mai fost nişte discuţii legate de Camerele Agricole în care el (Stelian Fuia-n.red.) a susţinut o anumită parte în detrimentul Federaţiei Agrostar, dar astea sunt lucuri întâmplate deja, vrem să vedem unele noi şi sper să avansăm, nu să regresăm”.

Vizualizat: 723 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?