Guvernul din Luxemburg a confirmat decizia de a interzice utilizarea glifosatului începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta pune Mare Ducat înaintea legislaţiei europene, care în principiu prevede astfel de restricţii abia de la 1 ianuarie 2023.
Luxemburgul va deveni astfel, practic, prima ţară din Uniunea Europeană care va exclude de pe piaţă controversatul erbicid. Pentru a pregăti interdicţia totală substanţelor pe bază de glifosat, guvernul luxemburghez a prevăzut retragerea treptată a autorizaţiei de vânzare şi utilizare. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2020 va fi retrasă autorizaţia de a comercializa produse pe bază de glifosat pe piaţa locală, iar produsele deja achiziţionate vor putea fi vândute doar până la 30 iunie 2020.
În contextul acestei interdicţii, autorităţile din Luxemburg au introdus un sistem de subvenţii pentru a ajuta fermierii să facă mai uşoară tranziţia la metode alternative de combatere a buruienilor. În prezent, 592 din cei 1.005 fermieri care utilizează produsul glifosat au solicitat deja acest lucru. Schema prevede o rambursare de 30 de euro la hectar pentru cei care au culturi de câmp, 50 de euro la hectar pentru viticultură şi 100 de euro la hectar pentru pomicultură. În ceea ce priveşte viticultura, despăgubirea poate ajunge chiar şi la 550 de euro dacă fermierul renunţă complet la utilizarea tuturor pesticidelor.
Spre o agricultură mai ecologică
Decizia guvernului luxemburghez de a interzice glifosatul este parţial inspirată de obiectivul de a creşte ponderea agriculturii ecologice la 20% până în anul 2025 şi de a reduce utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030. Mai mult, sectorul viticol din Luxemburg a luat iniţiativa de a se abţine voluntar de la utilizarea glifosatului în anul de recoltare 2019-2020. Din datele oficiale rezultă faptul că sectorul agricol din această mică ţară consumă în jur de 13,6 tone de glifosat anual, în condiţiile în care suprafaţa arabilă este de numai 62.800 de hectare.