Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luxemburg confirmă interdicţia la glifosat

Publicat: 23 ianuarie 2020 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul din Luxemburg a confirmat decizia de a interzice utilizarea glifosatului începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta pune Mare Ducat înaintea legislaţiei europene, care în principiu prevede astfel de restricţii abia de la 1 ianuarie 2023.

Luxemburgul va deveni astfel, practic, prima ţară din Uniunea Europeană care va exclude de pe piaţă controversatul erbicid. Pentru a pregăti interdicţia totală substanţelor pe bază de glifosat, guvernul luxemburghez a prevăzut retragerea treptată a autorizaţiei de vânzare şi utilizare. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2020 va fi retrasă autorizaţia de a comercializa produse pe bază de glifosat pe piaţa locală, iar produsele deja achiziţionate vor putea fi vândute doar până la 30 iunie 2020.

Roundup-glifosat_bÎn contextul acestei interdicţii, autorităţile din Luxemburg au introdus un sistem de subvenţii pentru a ajuta fermierii să facă mai uşoară tranziţia la metode alternative de combatere a buruienilor. În prezent, 592 din cei 1.005 fermieri care utilizează produsul glifosat au solicitat deja acest lucru. Schema prevede o rambursare de 30 de euro la hectar pentru cei care au culturi de câmp, 50 de euro la hectar pentru viticultură şi 100 de euro la hectar pentru pomicultură. În ceea ce priveşte viticultura, despăgubirea poate ajunge chiar şi la 550 de euro dacă fermierul renunţă complet la utilizarea tuturor pesticidelor.

Spre o agricultură mai ecologică
Decizia guvernului luxemburghez de a interzice glifosatul este parţial inspirată de obiectivul de a creşte ponderea agriculturii ecologice la 20% până în anul 2025 şi de a reduce utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030. Mai mult, sectorul viticol din Luxemburg a luat iniţiativa de a se abţine voluntar de la utilizarea glifosatului în anul de recoltare 2019-2020. Din datele oficiale rezultă faptul că sectorul agricol din această mică ţară consumă în jur de 13,6 tone de glifosat anual, în condiţiile în care suprafaţa arabilă este de numai 62.800 de hectare.

Vizualizat: 944 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?