Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luxemburg confirmă interdicţia la glifosat

Publicat: 23 ianuarie 2020 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul din Luxemburg a confirmat decizia de a interzice utilizarea glifosatului începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta pune Mare Ducat înaintea legislaţiei europene, care în principiu prevede astfel de restricţii abia de la 1 ianuarie 2023.

Luxemburgul va deveni astfel, practic, prima ţară din Uniunea Europeană care va exclude de pe piaţă controversatul erbicid. Pentru a pregăti interdicţia totală substanţelor pe bază de glifosat, guvernul luxemburghez a prevăzut retragerea treptată a autorizaţiei de vânzare şi utilizare. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2020 va fi retrasă autorizaţia de a comercializa produse pe bază de glifosat pe piaţa locală, iar produsele deja achiziţionate vor putea fi vândute doar până la 30 iunie 2020.

Roundup-glifosat_bÎn contextul acestei interdicţii, autorităţile din Luxemburg au introdus un sistem de subvenţii pentru a ajuta fermierii să facă mai uşoară tranziţia la metode alternative de combatere a buruienilor. În prezent, 592 din cei 1.005 fermieri care utilizează produsul glifosat au solicitat deja acest lucru. Schema prevede o rambursare de 30 de euro la hectar pentru cei care au culturi de câmp, 50 de euro la hectar pentru viticultură şi 100 de euro la hectar pentru pomicultură. În ceea ce priveşte viticultura, despăgubirea poate ajunge chiar şi la 550 de euro dacă fermierul renunţă complet la utilizarea tuturor pesticidelor.

Spre o agricultură mai ecologică
Decizia guvernului luxemburghez de a interzice glifosatul este parţial inspirată de obiectivul de a creşte ponderea agriculturii ecologice la 20% până în anul 2025 şi de a reduce utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030. Mai mult, sectorul viticol din Luxemburg a luat iniţiativa de a se abţine voluntar de la utilizarea glifosatului în anul de recoltare 2019-2020. Din datele oficiale rezultă faptul că sectorul agricol din această mică ţară consumă în jur de 13,6 tone de glifosat anual, în condiţiile în care suprafaţa arabilă este de numai 62.800 de hectare.

Vizualizat: 975 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?