BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luxemburg confirmă interdicţia la glifosat

Publicat: 23 ianuarie 2020 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul din Luxemburg a confirmat decizia de a interzice utilizarea glifosatului începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta pune Mare Ducat înaintea legislaţiei europene, care în principiu prevede astfel de restricţii abia de la 1 ianuarie 2023.

Luxemburgul va deveni astfel, practic, prima ţară din Uniunea Europeană care va exclude de pe piaţă controversatul erbicid. Pentru a pregăti interdicţia totală substanţelor pe bază de glifosat, guvernul luxemburghez a prevăzut retragerea treptată a autorizaţiei de vânzare şi utilizare. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2020 va fi retrasă autorizaţia de a comercializa produse pe bază de glifosat pe piaţa locală, iar produsele deja achiziţionate vor putea fi vândute doar până la 30 iunie 2020.

Roundup-glifosat_bÎn contextul acestei interdicţii, autorităţile din Luxemburg au introdus un sistem de subvenţii pentru a ajuta fermierii să facă mai uşoară tranziţia la metode alternative de combatere a buruienilor. În prezent, 592 din cei 1.005 fermieri care utilizează produsul glifosat au solicitat deja acest lucru. Schema prevede o rambursare de 30 de euro la hectar pentru cei care au culturi de câmp, 50 de euro la hectar pentru viticultură şi 100 de euro la hectar pentru pomicultură. În ceea ce priveşte viticultura, despăgubirea poate ajunge chiar şi la 550 de euro dacă fermierul renunţă complet la utilizarea tuturor pesticidelor.

Spre o agricultură mai ecologică
Decizia guvernului luxemburghez de a interzice glifosatul este parţial inspirată de obiectivul de a creşte ponderea agriculturii ecologice la 20% până în anul 2025 şi de a reduce utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030. Mai mult, sectorul viticol din Luxemburg a luat iniţiativa de a se abţine voluntar de la utilizarea glifosatului în anul de recoltare 2019-2020. Din datele oficiale rezultă faptul că sectorul agricol din această mică ţară consumă în jur de 13,6 tone de glifosat anual, în condiţiile în care suprafaţa arabilă este de numai 62.800 de hectare.

Vizualizat: 1056 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?