Noua lege a cooperației agricole, modificată recent, aduce unele scutiri de impozit și cooperativelor, dar și membrilor acestora. Costică Mocanu, președintele Braicoop Cooperativă Agricolă atrage atenția că producția de sămânță nu este integrată în activitatea cooperatistă.
Cooperativele agricole ce procesează produsele agricole sunt scutite de la plata impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate. Apoi, câteva tipuri de cooperative agricole care se ocupă de achiziții și vânzări, de procesarea produselor agricole, de manufacturiere, de mica industrie în agricultură și de procesare sunt exceptate de la plata impozitului pe profit atunci când înregistrează în contabilitate o cifră de afaceri mai mică de două milioane de euro. Reducerea e valabilă pentru primii cinci ani de activitate.
De asemenea, membrii cooperativei, dacă sunt organizați în microintreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru producția valorificată către cooperativa agricolă. În plus, microintreprinderile sunt scutite de la plata impozitului pe venit, însă nu și de la achitarea impozitului pe profit.
O altă facilitate este scutirea la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei producții ce va fi valorificată prin cooperativă.
„Nu ne-a întrebat nimeni!”
„Când s-a luat în dezbatere legea cooperației agricole, parlamentarii din comisiile de specialitate nu ne-au chemat să ne întrebe și pe noi, cei care suntem organizați în cooperative agricole funcționale, să cunoască poziția noastră vizavi de acest act normativ, să ia act de modul cum vedem lucrurile și dacă avem amendamente. Când vine vorba de cooperative, accentul cade pe cele din sectorul animalier; pe noi, cei din sectorul cereale și plante tehnice, nu ne bagă nimeni în seamă. Aleșii neamului nici nu întreabă, dar nici nu știu să facă legi bune!”, ne-a declarat inginerul Costică Mocanu, președintele CA Braicoop Cooperativă Agricolă.
„În lege, problema e pusă câș!”
Liderul a susținut că este un lucru bun că se are în vedere diminuarea impozitului, pentru că numai în anul 2015 cooperatorii brăileni au plătit la stat peste o sută de mii de euro. „Problema este pusă câș! Potrivit actualului act normativ, se acordă facilități structurilor cooperatiste existente. Însă, în opinia mea, accentul trebuia să cadă mult mai apăsat asupra încurajării intrării producătorilor agricoli în cooperative; viitorii membri să fie mult mai bine stimulați să se asocieze”, a precizat Costică Mocanu.
Loturile semincere, în afara cooperativelor!
O altă chestiune care nu a fost rezolvată de actuala lege este cea legată de loturile semincere. „Mai întâmpinăm o problemă de ordin legislativ. Legea nu ne permite să trecem prin cooperativă loturile de hibridare la porumb, pe considerentul că acestea intră în sfera prestărilor de servicii. Or, noi avem circa 4.000 de hectare pe care se produce sămânță și nu putem să le integrăm și să le comisionăm prin cooperativă. Inputurile pentru realizarea lor le aprovizionăm prin licitații organizate de Braicoop. Iată un amendament la legea cooperativelor care ar fi trebuit luat în seamă. Dacă ne-ar fi consultat cineva!”, a conchis liderul cooperatorilor brăileni, care exploatează împreună o suprafață de peste 15 mii de hectare. Anul trecut Braicoop a produs aproximativ 33 milioane de tone de cereale și plante tehnice.
Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016