Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Litera și spiritul legii

Publicat: 09 mai 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• de ce trăiesc fermierii în Românii diferite? 

Click pe poza pentru galerie!

În numărul trecut al revistei Ferma anunțam că revenim asupra unui subiect de strictă actualitate, care i-a adus în pragul disperării pe circa 40 de agricultori botoșăneni cărora funcționarii APIA le-au respins cererile de subvenții și sumele drept despăgubire pentru culturile calamitate în 2015 pe motiv că au interpretat într-un anume mod... un act normativ. 

 

Din varii motive, ei au retras mici suprafețe de teren de la plata pe suprafață, dar au încasat banii pentru motorină pentru acestea. Notificați, fermierii au plătit înapoi sumele aflate în litigiu. Funcționarii de la APIA Botoșani, fiind... mai catolici decât papa, i-au considerat a fi debitori la APIA! Or, cei care au restanțe nu mai beneficiază de ajutoare de la stat. Agențiile din celelalte județe au acordat despăgubiri chiar dacă solicitanții s-au aflat în aceeași situație și au returnat acciza! 

Oficialii MADR și APIA susțin că legea este interpretabilă. Și unii, și alții au dreptate!! Când legile nu-s clare, trăim în două Românii diferite!  

 

Retragerea terenului de la plata pe suprafață

„În 2014, am fost în eșantionul de control prin teledetecție de la APIA Botoșani. A apărut o neconformitate. Am avut retragerea de la plată a unei suprafețe de unsprezece hectare. Cam 1,2% din suprafața fermei de 920 ha. Acest lucru se practică frecvent în agricultură. Aș fi putut să nu fac acea retragere, solicitam controlul la blocurile fizice, dar asta presupunea ca subvenția de 150 mii euro s-o primesc după 5-6 luni. Și atunci, eu am preferat să retrag 11 hectare, să renunț la subvenția pe suprafață, calculată la vreo 2.000 euro și să iau banii la timp. Specialistul APIA mi-a spus destul de clar: «Domnule, fiind sub 3% din suprafața fermei, nu aveți nici o altă penalizare, decât că nu luați subvenția pe suprafață» (pe suprafața retrasă - n.r.)”, ne-a declarat Viorel Enache, unul dintre fermierii în cauză.  

 

Acciza și analiza 

Fermierul a primit acciza la motorină - 2.600 lei. S-a întocmit un proces-verbal ca să returneze banii. „Nimeni nu a prevăzut că în 2015 va fi secetă și că Guvernul va acorda despăgubiri pentru calamitarea culturilor. Așa că m-am trezit, în baza unui act normativ și a unor norme de aplicare prost făcute, că nu voi primi nici un ban despăgubire”, a susținut Enache.  

Actul normativ și normele de aplicare prevăd că despăgubirile se acordă celor care nu înregistrează debite. „Or, APIA a interpretat că procesul-verbal cu privire la acciza la motorină este unul de debit și a decis să nu primim ajutor de la stat! Din câte știu, doar APIA Botoșani și Bihor au interpretat în felul acesta legea! Fermieri din județele Iași, Neamț, Bacău, Suceava, care au avut procese-verbale identice (de debit!?) au primit despăgubirile pentru culturile calamitate!”, a precizat fermierul. 

Viorel Enache a fost la MADR, la APIA - structura centrală, a stat de vorbă și cu secretarul de stat Daniel Botănoiu. „Da, aveți dreptate, legea este interpretabilă, o să rezolvăm problema!”, i-au zis oficialii ca să scape de el.  

 

Procesul-verbal și procesul în justiție

La sfârșitul anului trecut, Neculai Dulceanu, din Hănești, - vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Botoșani - a făcut cerere pentru plata cuplată la soia. Pentru a primi 325 euro/ha, trebuia să facă pe cele 137 ha cultivate minim 1.300 kg/ha. Or, anul trecut, județul Botoșani a fost lovit de secetă severă. Întreaga cultură a fost calamitată. Fermierul a anunțat instituțiile agricole. Între timp, a ieșit și OUG 45/2015 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015. “În norme există prevederea expresă ca în termen de 15 zile de la semnarea procesului-verbal de constatare a culturii afectate să fie anunțată APIA și să depunem actul la dosarul de calamitate. Or, nici un fermier nu a intrat în posesia procesului-verbal, mai ales în două săptămâni. A fost o comisie pe 27.07.2015 și a evaluat paguba. Eu am intrat în posesia procesului-verbal în 22 septembrie când l-am ridicat de la primărie. După trei zile l-am depus la APIA Botoșani. Nu aveam de unde să știu când va fi gata semnat actul!”, a susținut fermierul. 

 

Softul și ... moftul! 

Deci, pentru faptul că actul nu a fost depus în 15 zile de la întocmire, softul l-a refuzat la plată. Neculai Dulceanu are probleme și cu acciza la motorină, situație identică cu cea a lui Viorel Enache. În 2014, la controlul prin teledetecție au supradeclarat 2,51 ha. Fermierul a retras suprafața, dar a încasat banii pentru acciza la motorină, 280 de lei. Pentru că figurează cu debit, nu a mai putut beneficia de despăgubiri. Ne spune că este penalizat timp de trei ani deoarece a intenționat să fenteze statul! 

Toți cei aproape 40 de fermieri botoșeneni se vor adresa justiției! 

„La APIA, unii procesează cererile SAPS, alții acciza la motorină, nu ar trebui să se coreleze între ei?! Eu nu mai înțeleg nimic, nouă ni s-a oprit ajutorul de secetă, toate județele care au fost calamitate au plătit acei bani, nu au ținut cont de alte interpretări. O lege trebuie aplicată în litera, dar și în spiritul ei!”, încheia Neculai Dulceanu.   

 

 

 

MOTIV DE... EXTERMINARE

„Au găsit un motiv de exterminare a fermierilor. O să nenorocească mii și mii de fermieri dacă o să aplice legea așa cum a făcut-o cu noi! Am încercat să le spun că nu a fost o rea intenție, nu a fost un gând de a fura bani de la stat; a fost o retragere de teren, care se practică! Suntem pedepsiți pe un act normativ care nu mai este în vigoare și prost făcut!”, a conchis Viorel Enache.


 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 877 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?