Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lista de eco-scheme. Te încadrezi?

Publicat: 05 februarie 2021 - 15:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii, fie din zootehnie sau din sectorul vegetal, pot primi noi subvenții prin aşa-numitele eco-scheme. Ce practici agricole trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de sprijin?

CE a publicat o listă cu potenţialele practici agricole pe care programele ecologice, aşa-numitele eco-scheme, le-ar putea sprijini în cadrul viitoarei politici agricole comune (PAC), aflată în prezent în curs de negociere între Parlamentul European şi Consiliu.

Eco-schemele reprezintă un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să meargă mai departe în ceea ce priveşte protecţia mediului şi acţiunile în domeniul climei. Această listă va sprijni atingerea obiectivelor Pactului verde european. Ea sporeşte, de asemenea, transparenţa procesului de elaborare a planurilor strategice PAC şi le oferă fermierilor, administraţiilor, oamenilor de ştiinţă şi părţilor interesate o bază pentru discuţiile ulterioare cu privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.

 

Practici agricole agreate

 

Lista include practicile de agricultura ecologică şi agroecologie, cum ar fi rotaţia culturilor cu leguminoase sau sistemul de creştere a animalelor pe păşune. De asemenea, este luată în discuţie sechestrarea carbonului în sol, agricultura de conservare şi utilizarea pe scară largă a pajiştilor permanente.

Alte practici agricole care ar putea fi susţinute de aceste eco-scheme includ managementul integrat al dăunătorilor, protejarea resurselor de apă, dar şi agricultura de precizie, pentru reducerea consumului de inputuri sau utilizarea aditivilor furajeri pentru a limita emisiile provenite din fermentaţia enterică, precum şi practicile ce favorizează bunăstarea animalelor şi/sau reducerea nevoilor pentru substanţele antimicrobiene.

eco scheme1_b 

 

Performanţă şi sustenabilitate

 

Viitoarea PAC va juca un rol vital în gestionarea tranziţiei către un sistem alimentar durabil şi în sprijinirea fermierilor europeni pe tot parcursul acesteia. Programele ecologice vor contribui în mod semnificativ la această tranziţie şi la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde. Comisia a publicat Strategia „De la fermă la consumator” şi Strategia în domeniul biodiversităţii în mai 2020, după ce prezentase anterior propunerile de reformă a PAC, introducând o abordare mai flexibilă, bazată pe performanţă şi pe rezultate, care ţine seama de condiţiile şi de nevoile locale, sporind în acelaşi timp obiectivele privind durabilitatea.

NU SE IGNORĂ SPECIFICUL LOCAL
Pentru a fi susţinute de eco-scheme, toate aceste practici agricole ar trebui să fie definite pe baza nevoilor şi priorităţilor identificate la nivel naţional sau regional în planurile strategice (PNS) ale PAC iar nivelul lor de ambiţie trebuie să depăşească cerinţele şi obligaţiile stabilite de condiţionalitate şi să contribuie la atingerea obiectivelor Pactului verde al UE.
Click AICI pentru alte detalii!


un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?