Fermierii, fie din zootehnie sau din sectorul vegetal, pot primi noi subvenții prin aşa-numitele eco-scheme. Ce practici agricole trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de sprijin?
CE a publicat o listă cu potenţialele practici agricole pe care programele ecologice, aşa-numitele eco-scheme, le-ar putea sprijini în cadrul viitoarei politici agricole comune (PAC), aflată în prezent în curs de negociere între Parlamentul European şi Consiliu.
Eco-schemele reprezintă un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să meargă mai departe în ceea ce priveşte protecţia mediului şi acţiunile în domeniul climei. Această listă va sprijni atingerea obiectivelor Pactului verde european. Ea sporeşte, de asemenea, transparenţa procesului de elaborare a planurilor strategice PAC şi le oferă fermierilor, administraţiilor, oamenilor de ştiinţă şi părţilor interesate o bază pentru discuţiile ulterioare cu privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.
Lista include practicile de agricultura ecologică şi agroecologie, cum ar fi rotaţia culturilor cu leguminoase sau sistemul de creştere a animalelor pe păşune. De asemenea, este luată în discuţie sechestrarea carbonului în sol, agricultura de conservare şi utilizarea pe scară largă a pajiştilor permanente.
Alte practici agricole care ar putea fi susţinute de aceste eco-scheme includ managementul integrat al dăunătorilor, protejarea resurselor de apă, dar şi agricultura de precizie, pentru reducerea consumului de inputuri sau utilizarea aditivilor furajeri pentru a limita emisiile provenite din fermentaţia enterică, precum şi practicile ce favorizează bunăstarea animalelor şi/sau reducerea nevoilor pentru substanţele antimicrobiene.
Viitoarea PAC va juca un rol vital în gestionarea tranziţiei către un sistem alimentar durabil şi în sprijinirea fermierilor europeni pe tot parcursul acesteia. Programele ecologice vor contribui în mod semnificativ la această tranziţie şi la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde. Comisia a publicat Strategia „De la fermă la consumator” şi Strategia în domeniul biodiversităţii în mai 2020, după ce prezentase anterior propunerile de reformă a PAC, introducând o abordare mai flexibilă, bazată pe performanţă şi pe rezultate, care ţine seama de condiţiile şi de nevoile locale, sporind în acelaşi timp obiectivele privind durabilitatea.
NU SE IGNORĂ SPECIFICUL LOCAL
Pentru a fi susţinute de eco-scheme, toate aceste practici agricole ar trebui să fie definite pe baza nevoilor şi priorităţilor identificate la nivel naţional sau regional în planurile strategice (PNS) ale PAC iar nivelul lor de ambiţie trebuie să depăşească cerinţele şi obligaţiile stabilite de condiţionalitate şi să contribuie la atingerea obiectivelor Pactului verde al UE.
Click AICI pentru alte detalii!
un articol de
LIVIU GORDEA