Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Liceul Agricol din Miroslava a câştigat prima bătălie în lupta cu ADS

Publicat: 07 martie 2019 - 04:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Multe dintre unităţile de învăţământ preuniversitar agricol sunt nevoite să ducă o luptă inegală şi de neînţeles într-o ţară agrară cum este România, pentru a-şi salva patrimonial funciar.

Într-o ţară în care, paradoxal, toată lumea agricolă are nevoie stringentă de mecanizatori, tehnicieni veterinari, horticultori, tehnologi în industria alimentară este inacceptabil să vorbim de lipsa condiţiilor minime pentru desfăşurarea practicii agricole în liceele de profil.
Un astfel de trist exemplu, în care terenul agricol care constituie baza didactică a şcolii este, culmea, revendicat de o altă instituţie a statului - Agenţia Domeniilor Statului (ADS) - este Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu” din Miroslava, judeţul Iaşi.

Concret, ADS a solicitat anularea titlului de proprietate nr. 86194/4.06.2004 emis pentru suprafaţa de 50 ha în favoarea liceului. Motivele invocate de către ADS sunt neclare şi ambigue. Instituţia de învăţământ are un istoric îndelungat fiind înfiinţată ca şcoală agricolă în 1831. De-a lungul timpului ea a funcţionat sub diferite forme, iar denumirea de liceu a dobândit-o în perioada comunistă. Pe parcursul timpului, în vederea desfăşurării activităţii a fost necesară dobândirea de terenuri agricole ce au stat la baza existenţei acesteia. Unele din terenuri au fost cumpărate, iar altele au fost donate de către personalităţi ale vremii, cum este şi cazul celor 50 de hectare.

În ceea ce priveşte punctul de vedere a ADS-ului cu privire la actul de donaţie făcut în favoarea liceului, “considerăm că aceasta îl interpretează într-un mod tendenţios, subiectiv şi incorect. Intenţia donatorului este clară, acesta dorind să lase în administrarea liceului suprafeţele de teren, această donaţie având un caracter umanitar şi social. Donaţia a fost făcută în favoarea copiilor ce studiau la acest liceu, în favoarea viitorilor specialişti în agricultură de care statul şi societatea aveau nevoie în acea perioadă”, se arată în Memoriul redactat de echipa de avocaţi care reprezintă Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu” din Miroslava.

S-a făcut dreptate!
Din fericire, Justiţia a avut, în acest caz, ultimul cuvânt. Unul JUST! Prima zi de primăvară a venit cu veşti bune pentru liceul agricol din Miroslava, care a primit câştig de cauză în procesul în care Agenţia Domeniilor Statului cere anularea titlului de proprietate pentru cele 50 de hectare. Mai este drum lung până la reconstituirea şi atribuirea de drept a suprafeţelor de teren agricol în favoarea unităţii de învăţământ preuniversitar agricol.
Din păcate acest caz nu este singular. Deposedarea liceelor de terenurile pe care elevii învaţă să practice agricultura şi sunt pregătiţi astfel pentru cerinţele de pe piaţa muncii este cel puţin intrigantă! Nu suntem în măsură să judecăm noi legalitatea sau oportunitatea unor astfel de decizii, însă cu siguranţă STATUL trebuie să acţioneze în favoarea formării profesionale a tinerilor şi nu împotriva acestui deziderat.

Vizualizat: 1362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?