Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legume: Producţie mare, preţuri mici

Publicat: 12 septembrie 2013 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de legume din 2013 va fi comparabilă cu cea din 2012 (cca. 3,4 mil. tone), însă legumicultorii sunt nemultumiţi că în ultimii cinci ani au produs în pierdere şi preţurile de valorificare sunt, în continuare, foarte mici, susţine Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale de Legume-Fructe din România şi al Grupului de producători Legume-Fructe Matca

Click pe poza pentru galerie!

„Noi nu am scumpit legumele nici după inundaţii şi nici după secetă. (...) Cred că unii fac jocul celor care importă. În bazinul legumicol din Matca, castraveţii se vindeau la jumătatea lunii august cu 0,8 lei/kg, roşiile cu 1 leu, vinetele cu 0,6 lei, iar ardeii cu 1,5 şi 2 lei/kg. Acestea au fost preţurile sâmbătă, dar la mijlocul săptămânii, pot fi chiar mai mici. La un leu kilogramul de roşii sau de castraveţi, noi nu ne acoperim costurile de producţie.

Cred că ar trebui să vindem, în toată perioada în care avem producţie, cu o medie de 2 lei pe kg de roşii, castraveţi sau vinete ca să avem profitabilitate, iar la ardei cu 2,5 lei. Preţul pleacă de multe ori de la noi cu 0,3 lei pe kg, iar la tarabă ajunge la 3 lei”, a spus Croitoru, citat de Agerpres.

„Fermierii mici au renunţat să mai cultive roşii în câmp pentru că au încheiat contracte pe 0,5 lei/kg, au făcut o producţie bună, iar fabricile care mai procesează le-au oferit doar 0,25 lei/kg şi astfel am ajuns să aruncăm roşiile la gunoi şi să importăm pastă de tomate din China. (...) În loc să fim protejaţi de importuri când ieşim cu producţia noastră, producătorii români sunt sufocaţi. De exemplu, în Polonia, statul are anumite pârghii şi intervine pe cantitatea importată necesară acoperirii consumului intern, astfel încât producţia internă este protejată”, a adăugat Croitoru.

 

6,4 kg legume şi fructe/persoană/lună

Consumul de legume şi conserve din legume în echivalent legume proaspete a fost, în trimestrul I din 2013, pe ansamblul gospodăriilor, în medie lunară, de 6,4 kg/persoană, iar pe medii de rezidenţă de 6,4 kg/pers. în urban şi 6,5 kg/pers. în rural.

„Pe regiuni, cel mai ridicat consum mediu pe persoană de legume şi conserve din legume în echivalent legume proaspete s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/pers.). Consumul de fructe a fost relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor consumul mediu lunar fiind de 3,5 kg/pers.. Un consum de fructe peste medie s-a înregistrat în mediul urban şi în regiunile: Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest, Vest şi Centru”, se arată într-o anchetă a INS, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte cartofii, per ansamblul gospodăriilor, în trimestrul I din 2013, consumul mediu lunar a fost de 3,5 kg/pers., gospodăriile de agricultori, de pensionari şi din mediul rural depăşind acest nivel. Pe medii de rezidenţă, consumul mediu lunar a fost de 3,4 kg/pers. în urban şi 3,6 kg/pers. în rural. Pe regiuni, consumul de cartofi cel mai ridicat s-a înregistrat în Nord-Est (4,2 kg/pers.), iar cel mai scăzut în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Bucureşti-Ilfov (2,9 kg/pers.).

 

Importuri mai mari, exporturi mai mici

În primele patru luni din 2013, România a importat 27.589 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu cca. 72% faţă de perioada similară din 2012, în timp ce exporturile au fost de peste 18 ori mai mici în aceeaşi perioadă, de numai 1.487,6 tone, potrivit datelor Ministerul Agriculturii, citate de Agerpres.
Tot în trim. I din 2013, România a importat 15.329,8 tone de conopidă, varză creaţă şi gulii, cu 57% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012 (9.742 tone).

Valoarea acestor importuri a depăşit 4,025 mil. euro, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, mai mare cu 65,5% comparativ cu perioada similară din 2012 (2,431 mil. euro). Exporturile de conopidă, varză creaţă şi gulii au fost de numai 309,6 tone, în perioada menţionată, iar încasările au depăşit uşor 205.500 euro.

 

ŞTIRI

LEGUME-FRUCTE
Deficit comercial: 224,6 mil. euro

România a înregistrat, în primele patru luni din 2013, un deficit al balanţei comerciale de 224,6 mil. euro în comerţul cu legume şi fructe, potrivit datelor INS. În ianuarie - aprilie 2013, exporturile FOB de legume şi fructe s-au cifrat la 35,4 mil. euro, în creştere cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar valoarea importurilor CIF de legume şi fructe a fost de 260 mil. euro, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

PREMIERĂ
Primul pepene fără seminţe

Syngenta România a anunţat lansarea pe piaţa românească a primului pepene verde fără seminţe. Pepenele „Fascination” a fost cultivat pentru prima oară în România în acest an şi a fost vândut în august 2013 în două hipermarket-uri din Bucureşti. „Pepenele Fascination este obţinut ca oricare alt pepene, este la fel de gustos şi sănătos şi nu este modificat genetic. Avantajul de a nu avea seminţe face să fie un pepene uşor de consumat, în special de către copii”, afirmă reprezentanţii Syngenta România.

VITICULTURĂ
Creşte exportul de vinuri

România a exportat, în trim. I din 2013, 2.682,5 tone de vinuri şi vermuturi din struguri proaspeţi, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 (2.331,3 tone), potrivit datelor MADR. Vinurile din struguri proaspeţi exportate în ţările UE şi extracomunitare au fost de 2.579,4 tone, iar vermuturile - 103,1 tone. Încasările din exporturile de vin au totalizat 3,68 mil. euro, cu 18% mai mult decât în trim. I din 2012 (3,11 mil. euro).

Importurile de vin au fost totuşi, în trim I 2013, de aproape patru ori mai mari decât exporturile - 10.067,5 tone, dar mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2012.

Vizualizat: 793 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
OFERTA ZILEI
|
09. 17, 2013. Tuesday 10:10
2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: wwwfondurieuropenenerambursabile.ro
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?