Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legitimaţii electronice pentru producătorii din pieţe

Publicat: 06 noiembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli care vor să îşi vândă legumele şi fructele în pieţe vor fi identificaţi în baza unui legitimaţii electronice, ce va conţine toate datele despre identitatea producătorului, suprafeţele lucrate şi cantităţile produse, potrivit unui proiect realizat de Ministerul Agriculturii împreună cu reprezentanţii Cooperativei Agricole Eco Legum Vidra

Click pe poza pentru galerie!

Proiectul are drept scop introducerea carnetului de producător. „Carnetul de producător va fi o bază de date cu întreaga suprafaţă deţinută, culturile şi cantităţile obţinute. Practic, va fi un card electronic de acces individual al fiecărui producător în pieţe.

Când intră în piaţă, este scanat codul de bare, iar din totalul cantităţii deţinute i se descarcă cantitatea cu care a a venit în ziua respectivă în piaţă. Intrând într-o astfel de formă asociativă se centralizează producţia, valorificarea şi cantităţile.

Noi ne dorim fiscalitatea pentru că vrem un comerţ civilizat şi nu ne dorim să mai fim păcăliţi de intermediari”, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele Cooperativei Agricole Eco Legum Vidra, Vlad Gheorghe, prezent în Piaţa Agroalimentară Pipera din Bucureşti, inaugurată în luna octombrie.

Piaţa Pipera, realizată printr-o investiţie privată de 1 mil. euro, se întinde pe 12.000 mp şi are cca. 200 de tarabe, 36 de magazine, restaurante şi cafenele şi 60 de căsuţe de lemn care sunt ocupate de producători agricoli.

Centralizarea tuturor producătorilor agricoli necesită un sistem informatic extins la nivel naţional, care va fi achiziţionat prin licitaţie publică, o primă ofertă pentru un astfel de sistem ridicându-se la 600.000 euro, potrivit secretarului de stat Daniel Botănoiu. „Acest sistem informatic va fi extins la toate pieţele din ţară, iar codul de bare de pe card va conţine toate informaţiile asupra cantităţilor care intră în pieţe, pe zone.

Producătorul nu mai vine cu certificatul de producător, cu carnetul de legumicultor, cu toate autorizaţiile, ci prezintă cardul pe care scanerul îl va citi cu toate informaţiile. Asociaţiile se vor ocupa de eliberarea lui, pentru că totul se va încărca la nivel local, pentru o sumă modică, iar sistemul informatic central va fi la MADR”, a explicat Botănoiu, citat de Agerpres.

 

Primele standuri cu legume româneşti în hypermarket

În 9 octombrie 2012 a fost inaugurat primul stand special amenajat cu fructe şi legume româneşti în incinta hypermarket-ului Carrefour Băneasa din Bucureşti, prin programul „Alege şi tu produse româneşti!”, iniţiat de Ministerul Agriculturii. „Grupul Carrefour a fost primul care a răspuns solicitării noastre de a promova cât mai mult produsele româneşti.

Din lanţul pe care vrem să-l dezvoltăm de la producător la consumator lipsesc anumite verigi şi de aceea consider că este de datoria noastră să dezvoltăm cât mai multe depozite de legume şi fructe, astfel încât acestea să corespundă standardului de calitate solicitat.

Produsele româneşti vor ajunge mai uşor pe rafturi dacă sunt etichetate, sortate şi ambalate aşa cum sunt reglementările legale în vigoare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la inaugurarea standului din incinta Carrefour Băneasa, citat de Agerpres.

„Noi suntem flexibili în privinţa cantităţii, dar nu facem rabat de la calitate”, a declarat directorul de marketing Carrefour Romania, Andreea Mihai, citată de Agerpres. „Anual, numărul producătorilor români care au intrat în reţeaua de hipermarket-uri a crescut datorită flexibilităţii oferite de acesta, dar şi cerinţelor consumatorilor, iar ministrul Agriculturii ne-a anunţat că vrea să iniţieze la nivel naţional întâlniri cu producătorii, pentru a şti cum ajung în marile magazine şi ce condiţii de calitate trebuie să îndeplinească”, a mai spus reprezentantul Carrefour.

50% din legumele şi fructele vândute de Carrefour în perioada de vară şi toamnă sunt româneşti, iar media anuală este în jur de 30%. În acest an, chiar şi în condiţii de secetă, ponderea legumelor şi fructelor româneşti a crescut cu 7% faţă de 2011, au afirmat reprezentanţii Carrefour România.

 

ŞTIRI

PREŢURI
Legumele, în topul scumpirilor

Cartofii, legumele şi conservele din legume s-au scumpit cel mai mult în septembrie 2012, cu 27,45%, respectiv cu 9,85% faţă de august 2012, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cu 7,85%, iar ouăle şi uleiul au înregistrat creşteri ale preţurilor cu 7,23%, respectiv 6,04%. Scumpiri au fost înregistrate şi la alte legume şi conserve de legume - cu 7,4%, la citrice şi alte fructe meridionale - 6,02%, mălai - 5,27%, fructe proaspete - 4,46%, făină - 2,5%.

Tot în septembrie 2012, preţul gazelor naturale a crescut cu 2,83% şi al combustibililor - cu 1,57%, potrivit datelor INS.

LEGISLAŢIE
Modificări la solicitarea PNDC

Formele asociative trebuie să deţină acceptul fiecărui membru pentru a solicita plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal (PNDC) şi să îşi asume responsabilitatea asupra cerinţelor care condiţionează plăţile, potrivit unui Ordin aprobat de Ministerul Agriculturii în 9 octombrie 2012.

De asemenea, conform Ord. 225/9 oct. 2012, publicat în M. Of. 703/12 oct. 2012, declaraţia de livrare a tutunului livrat de producătorii agricoli/grupul de producători trebuie depusă la centrele APIA până la data de 1 mai a anului următor recoltării şi trebuie vizată de reprezentantul desemnat al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, pentru atestarea calităţii tutunului livrat. Lipsa vizei pe declaraţia de livrare determină neeligibilitate la plată pentru pachetul PNDC 4-tutun.

Vizualizat: 599 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?