Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea supermarketurilor - ce se schimbă în relaţia fermier-comerciant?

Publicat: 23 aprilie 2020 - 22:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

E lege: fermierii pot încheia ”parteneriate directe” cu hypermarketurile. Ce condiţii şi obligaţii trebuie să respecte fiecare parte contractuală?

 Supermarket_b

Am semnalat într-un articol anterior, publicat în numărul 1 din martie al revistei Ferma, că deputaţii din Comisia pentru Agricultură au dezbătut pe fond, în şedinţa din 4 februarie, o propunere legislativă veche, datând din 2016, anume Pl-x 411, aparţinând unui senator din Arad, Ioan Cristina, care nu se mai regăseşte în actuala componenţă a Parlamentului. PL-x 411 viza unele modificări ale Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, lege care a mai fost modificată prin Legea 150/2016. Senatul a respins acest proiect legislativ, care apoi a ajuns la Camera Deputaţilor şi, iată, la începutul lunii februarie a fost iar luat în dezbatere.
Ei bine, PL-x 411/2016 a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor în şedinţa din 25 februarie, dar este de remarcat că modificările propuse de senatorul din Arad au fost „rase” de deputaţii din Comisia pentru Agricultură, care au abrogat şi amendamente ale legii 150/2016, după sesizările primite de la Comisia Europeană, dar au adus şi amendamente noi, astfel încât putem susţine că avem o nouă lege a comercializării produselor alimentare care reglementează relaţiile dintre comercianţi şi furnizori.

Ce este ”parteneriatul direct”?

Deocamdată, trecem în revistă noile prevederi ale legii, care va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Werner Iohannis pentru promulgare, apoi îşi va produce efectele după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, urmând să aflăm în viitor cum va fi aplicată şi cum vor beneficia fermierii şi consumatorii de noul cadru legal. Mai întâi, iată cum au definit deputaţii parteneriatul direct: ”relaţia comercială directă dintre comerciant şi cooperativele agricole, asociaţiile de producători agricoli, societăţile comerciale agricole de producţie, producători agroalimentari şi distribuitori, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni”. După cum e de observat, relaţia se stabileşte între comerciant şi forme asociative, respectiv agenţi economici. Un fermier care nu este afiliat sau nu deţine o societate comercială nu are şansa să vândă direct unui retailer. Serviciile privind extinderea reţelei de distribuţie a comerciantului, amenajările spaţiilor de vânzare ale comerciantului sau operaţiunile şi evenimentele de promovare a activitaţii şi imaginii comerciantului nu sunt legate de actul comercial.
Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii, altele decât cele legate de actul comercial. Serviciile legate direct de actul comercial sunt incluse în contractul dintre părţi. Fac excepţie serviciile solicitate de cumpărător de la furnizor pentru operaţiunile de promovare, de marketing şi de publicitate, dacă acestea au fost convenite anterior de către furnizor şi cumpărător printr-un acord clar şi lipsit de ambiguitate.

 Supermarket_b

PRODUSE PROASPETE

Comerciantul poate acorda, prin înţelegerea părţilor, spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, în funcţie de ţara de origine.
Comerciantul persoană juridică autorizată care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produse alimentare poate, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte şi produse de panificaţie, să dispună ca produsele din cantitatea de marfă intrată să corespundă gradual fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din parteneriate directe, pentru a asigura accesul consumatorului la alimente proaspete. Această prevedere înlocuieşte obligaţia comerciantului de a achiziţiona astfel de alimente provenite în proporţie de cel puţin 51% din lanţul alimentar scurt, obligaţie instituită prin Legea 150/2016.

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 941 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?