Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea privind transportul cerealelor nu se aplică persoanelor fizice!

Publicat: 27 august 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legea 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice, în vigoare din 17.07.2014, stabilește că produsele agricole vegetale obținute după recoltare se transportă de la punctele de recoltare la spațiile de depozitare proprii ale exploatațiilor agricole în cauză cu avizul de însoțire a mărfii, fără ca vehiculele folosite în acest scop să fie obligate să dețină tichet de cântar

Click pe poza pentru galerie!

Nici pentru transportul direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție/depozitare ale unităților de procesare nu este necesar tichetul de cântar, cu condiția însoțirii vehiculului cu o copie a contractului încheiat între producătorul agricol și procesatorul în cauză și cu avizul de însoțire a mărfii.

Transportul de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii exploatației agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării se poate face fără ca vehiculele să dețină tichetul de cântar, doar cu avizul de însoțire a mărfii, în limita a maximum 70 km de la locul de încărcare. Pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, transportul va fi însoțit de documentele legale specifice transportului, de avizul de însoțire a mărfii și de tichetul de cântar.


Persoane fizice: Doar contract cu transportatorul

Cum legea nu specifică foarte clar cum se aplică noile prevederi producătorilor agricoli persoane fizice (care nu pot întocmi un aviz de însoțire a mărfii), am solicitat lămuriri în acest sens de la George Scarlat, deputat, membru în Comisia de Agricultură și unul dintre inițiatorii acestui act normativ. „Actul normativ se referă strict la asociații, la producătorii agricoli peste medie. Pentru micul fermier, dacă are de transportat recolta din câmp cu mijloace închiriate, trebuie să încheie un contract de prestări servicii cu firma de transport, în care trebuie să se specifice punctul de încărcare și cel de descărcare.

Dacă transportul se efectuează cu căruța, atunci nu este nevoie de nici un document, întrucât producătorul agricol are suprafața înscrisă la APIA și plătește impozit la Ministerul de Finanțe (...)”, ne-a declarat George Scarlat.

Deși legea nu prevede în mod expres, ar fi bine totuși ca fermierul să aibă asupra lui și o copie a certificatului de producător agricol, pentru că au fost cazuri - izolate, ce-i drept - când unii oameni se mai duc la strâns recolta din lan fără să fi dat vreo sapă, a adăugat deputatul.

„Legea 108/2014 - la care am fost și eu inițiator - a venit în sprijinul fermierilor, dar și al transportatorilor, care nu mai sunt obligați să verifice situația juridică a firmelor cărora le efectează lucrări de prestări servicii. Au fost cazuri când companii de transport au plecat cu avizul dat de către fermier, au fost oprite în trafic și organele de control au dispus confiscarea mijloacelor de transport pentru că marfa pe care o transportau era a unei persoane juridice inactive”, a explicat George Scarlat.
 (Marian MUȘAT)

 

Derogare pentru două neonicotinoide

Insecticidele neonicotinoide Nuprid Al 600 FS și Modesto 480 FS pot fi utilizate pentru tratamentul semințelor de rapiță până la sfârșitul lunii octombrie 2014.

La presiunea Asociației Producătorilor de Semințe din România și a structurilor organizatorice ale producătorilor agricoli, autoritățile române au notificat Comisia Europeană privind comercializarea pe piață a unor produse pentru tratament sămânță din clasa neonicotinoidelor pentru o perioadă de 120 de zile. Demersul României a fost acceptat și, ca atare, produsele Nuprid Al 600 FS și Modesto 480 FS pot fi utilizate și în acest sezon pentru tratamentul semințelor de rapiță. Autorizarea folosirii acestor insecticide este în vigoare începând cu 30 iunie a.c. și până la sfârșitul lunii octombrie (30.10.2014).

Modesto 480 FS este recomandat împotriva puricilor mici ai cruciferelor (Phyllotreta spp.) și a puricelui mare al cruciferelor (Psylliodes spp.), în doză de 1,25 l/100 kg semințe, iar Nuprid Al 600 FS  - 6 l/t.
Companiile producătoare vor comercializa produsele numai agenților economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale, cu personal calificat.

În autorizațiile eliberate temporar de către Ministerul Agriculturii se prevede în mod expres interzicerea creării de stocuri de produse sau semințe tratate după 30 octombrie 2014.

Anul trecut, la 1 decembrie 2013, Uniunea Europeană a restricționat utilizarea a trei produse de protecția plantelor din grupa neonicotinoidelor pentru motivul că ar prezenta un grad ridicat de nocivitate pentru familiile de albine. Regulamentul nr 485/2013 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr 540/2011 a interzis folosirea substanțelor active clotianidin, imidaclorprid și tiametoxam în tratarea semințelor, dar și utilizarea și vânzarea semințelor tratate cu produse de protecția plantelor care conțin aceste substanțe active. (Marian MUȘAT)

 

Controale suplimentare pe teren pentru SAPS

Solcitanții plăților pe suprafață care refuză sau restricționează accesul în exploatație a reprezentanților APIA, pentru efectuarea controlului la fața locului,vor pierde banii, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafață devenind neeligibilă, avertizează Agenția.

Potrivit APIA, controlul la fața locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru 2014 a început din 23 iulie 2014.

APIA mai precizeză că, din acest an, au fost implementate și se verifică, prin control la fața locului, și respectarea cerințelor legale în materie de gestionare (SMR) din domeniile sănătate publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și notificarea bolilor.

 

Sancțiuni maxime pentru arderea miriștilor

Arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și arderea vegetației pajiștilor permanente, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiștilor, vor fi încadrate la fapte cu „gravitate mare”, iar fermierii vor primi sancțiunile maxime prevăzute de regulamentele europene pentru aceste fapte, indiferent de suprafața arsă, anunță APIA.

Fermierii care ard miriștile și resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetația pajiștilor permanente încalcă Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC 5 și GAEC 8). GAEC 5 vizează menținerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriștilor. GAEC 8 interzice arderea vegetației pajiștilor permanente, obiectivul acestei condiții fiind menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

Vizualizat: 1288 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?