Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LEGEA ETICHETĂRII LAPTELUI SE MODIFICĂ

Publicat: 26 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 3 august 2016 a intrat în vigoare Legea 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate.

Click pe poza pentru galerie!

Între timp, la Senat a fost înregistrată deja o primă propunere de modificare a noii legi. Inițiatorii propunerii legislative, șase deputați printre care și Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, susțin că mai multe asociații și organizații din sectorul agricol au sesizat dificultăți în implementarea anumitor prevederi ale Legii 88.

 

Ce va fi clarificat/modificat?

Va fi eliminată obligația de a înscrie pe etichetă „și locul de proveniență”. Va rămâne doar „țara de origine”. (art. 3, lit. f). Un centru de colectare lapte poate avea între 50-1.500 de mici producători, neputându-se trece pe etichetă sute sau mii dintre aceștia, motivează inițiatorii.

Pe câmpul vizual va trebui inscripționată obligatoriu denumirea ambalatorului sau marca de identificare. Va fi înlocuită sintagma „și” cu „sau” pentru a intra în legalitate toți producătorii (art. 3, lit. g).

Va fi eliminată sintagma „pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat” (art. 3, lit. k), deoarece sintagma „tratament termic” cuprinde aceste variante.

La modificările de compoziție specificate pe etichetă, sintagma „proteine lactice” va fi înlocuită cu „proteine” și se adaugă sintagma „și altele” (art. 3, alin. 4).

 

„Produs românesc” și cu lapte din import?!

Dreptul de a utiliza mențiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor ce folosesc materie primă 100% lapte crud de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf reconstituit, înlocuindu-se sintagma simplă „lapte praf” (art. 5, lit. a).

La articolul care prevede că „dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs românesc” va reveni doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte crud ca materie primă provenit din fermele din România”, sintagma „fermele” va fi înlocuită cu sintagma „producători și procesatori” (art. 5, lit. b).

 

MADR dă bani pentru promovare... Doar dacă are!

Legea 88 spune că „MADR, precum și organizațiile și asociațiile din domeniu vor iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt pentru consum și produse lactate românești” (art. 11). Propunerea deputaților este să completeze legea cu sintagma „în funcție de bugetele alocate”, scutind astfel MADR și Guvernul de obligația de a aloca bani pentru promovarea consumului de lapte.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 582 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!