Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea Camerelor Agricole, un „du-te - vino” care stă pe loc

Publicat: 16 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După aproape un an şi jumătate de dispute şi tergiversări, în care, cel puţin la nivel declarativ, era o prioritate pentru toată lumea, după chinuri şi modificări, Legea Camerelor Agricole, lege organică, a ajuns , în vară, pe masa preşedintelui Traian Băsescu, care, însă, a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare

Click pe poza pentru galerie!

La sfârşitul lunii noiembrie, după ce Senatul a aprobat legea cu modificările din cererea de reexaminare, Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor a aprobat în unanimitate, în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, raportul asupra legii, urmând ca, după decizia favorabilă a Camerei Deputaţilor, documentul să fie trimis din nou spre promulgare preşedintelui.

După ce legea va fi promulgată, Camerele Agricole nou înfiinţate ar trebui să îşi înceapă activitatea în cel mult patru luni de la intrarea în vigoare.

Una dintre sugestiile Preşedinţiei a fost să se renunţe la preluarea personalului Camerelor Agricole de la unităţi din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii şi, implicit, la salarizarea acestui personal conform normelor de salarizare a funcţionarilor publici.

O altă nemulţumire invocată de Preşedinte a fost legată de finanţarea primelor alegeri din bugetul Ministerului Agriculturii, sugerând să se găsească surse alternative de finanţare, prevedere pe care, însă, comisia de specialitate din Camera Deputaţilor nu a eliminat-o din proiectul de lege.

Modificările cuprinse în raportul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor se referă la statutul şi la atribuţiile Camerelor Agricole, însă par doar să pună la loc în textul legii ceea ce Preşedinţia a şters din textul iniţial, iar Senatul a aprobat.

Astfel, raportul propune renunţarea la statutul de organizaţie neguvernamentală şi înfiinţarea Camerelor Agricole ca instituţii de utilitate publică, tot nonprofit şi tot cu personalitate juridică, pentru a putea, astfel, beneficia de finanţare de la bugetul de stat pentru organizarea primelor alegeri.

În plus, pentru a întări rolul Camerelor Agricole, în atribuţiile acestora ar intra şi scoaterea din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, dar şi avizarea tăierilor din plantaţiile din afara fondului forestier.

Tot în atribuţiile Camerelor Agricole ar intra şi certificarea calităţii de producător agricol, iar asta după ce Preşedintele a atras atenţia că “astfel de atribuţii sunt similare acelora unei instituţii publice sau unei autorităţi a statului, fiind astfel inoportună exercitarea lor de către o organizaţie neguvernamentală“ şi a recomandat eliminarea lor din textul legii.


Pentru cine funcţionează Camerele Agricole?

În prezent, Camerele Agricole funcţionează în baza HG 1609/2009 privind înfiinţarea camerelor agricole judeţene, prin reorganizarea oficiilor/centrelor de consultanţă agricolă judeţene aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA), având statut de instituţii publice descentralizate, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliilor Judeţene şi în coordonarea tehnico-metodologică a ANCA.

Reprezentanţii fermierilor au contestat hotărârea guvernului, susţinând că înfiinţarea camerelor agricole în acest mod este doar o acţiune de descentralizare motivată de lipsa banilor, iar o astfel de organizare nu dă nici pe departe mai multă putere de decizie fermierilor, ci subjugă şi mai mult agricultura politicului, lăsând deoparte exact agricultorii şi interesele acestora.

Vizualizat: 620 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?