Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea anti-secetă: cine despăgubeşte?

Publicat: 04 august 2020 - 10:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Independent de iniţiativa Guvernului de a acorda despăgubiri pentru culturile afectate de secetă, câţiva parlamentari PSD au propus şi ei un ajutor de stat în acelaşi scop.

Proiectul parlamentarilor a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor în data de 14 aprilie 2020, a trecut şi pe la Senat, s-a reîntors la Cameră, iar în 27 mai a fost adoptată forma pentru promulgare.

 

legea antiseceta www.canva.com_b

Ce prevedea actul legislativ?

 

De despăgubirile stipulate în lege urmau să beneficieze producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, numai pentru daune ce au depăşit 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului. Pentru a fi eligibili schemei, beneficiarii trebuiau să deţină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.
În cazul în care CE nu ar fi emis o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor ar fi rămas definitiv suportat de la bugetul de stat.

O suprareglementare

 

Legea a fost adoptată după o lună şi mai bine de când MADR elaborase şi publicase în Monitorul Oficial un ”Regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice”. Cum ar veni, prevederile legii emise de Camera Deputaţilor se suprapuneau peste prevederile acelui Regulament ministerial care era în curs de aplicare: echipele de evaluare se porniseră deja pe teren.

Guvern sau Parlament? Iată ce a decis CCR!

 

Guvernul a atacat la CCR legea respectivă şi a avut câştig de cauză. În 14 iulie, CCR a comunicat public că ”în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională, în ansamblul său”. În motivare, judecătorii CCR au precizat că legea conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern. Prin urmare, despăgubirea fermierilor urmează să fie făcută în baza unei hotărâri de guvern.

 

FERMIERII ÎŞI VOR LUA BANII

 

Ministerul Agriculturii anunţă că producătorii agricoli ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă vor beneficia de despăgubiri. Informaţiile potrivit cărora nu mai există cadrul legal pentru acordarea de despăgubiri sunt false, spune ministerul.
Click AICI şi află toate deciziile privind acordarea despăgubirilor pentru culturile calamitate în primăvară!

Până una-alta... 

Seceta a lăsat urme adânci în agricultură!

 

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Vizualizat: 1506 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?