Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lecţiile neînvăţate ale agro-pandemiei

Publicat: 06 mai 2021 - 22:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se împlineşte mai bine de un an de când lecţia dură a pandemiei de Covid-19 părea că a activat în societatea românească empatie şi resurse despre care nici nu bănuiam că ar putea fi atât de simplu şi rapid de implementat.

Nicoleta Dragomir nou_tŢineţi minte probabil că, aproape peste noapte, internetul şi social media au explodat pur şi simplu de atâta abundenţă de produse agricole. Din orice colţ al ţării veneau oferte de legume, fructe şi lactate. Consumatorii şi alţi români cu iniţiativă au creat grupuri, pagini pe facebook şi site-uri pentru a încuraja piaţa online şi producătorul local.

Noi înşine am dus o campanie susţinută de promovare a fermierilor şi a produselor locale şi a funcţionat foarte bine. Deşi uşor haotică, segmentată şi deloc controlată, piaţa online şi-a arătat din plin atuurile într-o perioadă în care mişcarea noastră era îngrădită de starea de urgenţă. Parcă mai uniţi ca niciodată, românii descopereau bunătăţile locale şi uşurinţa cumpărăturilor în mediul virtual.
Dar, ca toate minunile, nici soluţia descoperită pe timp de criză n-a ţinut prea mult. Ce-i drept, se păstrează tendinţa de promovare şi vânzare online ceva mai vizibil decât în perioada pre-pandemie. Dar s-a dus efervescenţa aceea care făcea să vuiască facebook-ul şi serverele iar "solidaritatea" românească a revenit, încet şi sigur, la starea de comoditate şi suficienţă pe care o ştim cu toţii, mutându-se în oferta irezistibilă de produse agroalimentare de la supermarket.

Dincolo de opţiunile individuale şi de grup în ceea ce priveşte cumpărarea de hrană, primăvara lui 2020 a demonstrat din plin capacitatea extrem de redusă de răspuns a autorităţilor din agricultură atunci când realitatea te strânge cu uşa şi te loveşte direct în faţă. A trecut anul şi ei, agrolegiuitorii, sunt tot cu lecţiile neînvăţate...
De pildă, susţinerea şi crearea lanţurilor scurte de aprovizionare. Reprezintă cea mai simplă şi eficientă metodă de conectare a producătorilor cu vânzătorii şi cererea de pe piaţa locală. Noi nu avem nici măcar un sistem naţional de colectare a produselor agricole, deşi s-a tot vehiculat anul trecut că acesta va face obiectul unei legi. Apoi, procesarea. Binevenită şi mult râvnită de către fermieri, aproape imposibil de pus în practică: cam aşa e cu măsura 4.3 pentru costruirea abatoarelor mobile în zona montană, cu prevederi şi cerinţe care nu ţin deloc cont de specificul şi limitările muntelui. Rezultatul a fost previzibil... până în decembrie foarte puţine proiecte depuse şi din acelea multe "întoarse" pentru că nu îndeplineau criteriile.

Ar trebui să fie la mintea şi pe înţelesul oricui faptul că echilibrarea deficitului comercial nu se poate realiza dacă nu adăugăm valoare materiei prime obţinută în agricultură, printr-o minimă procesare. Şi nu doar la nivel de fermă zootehnică mică şi mijlocie, ci şi în horticultură şi cultura mare. Până nu vom prelucra mult mai mult din ceea ce producem şi să exportăm o parte din ceea ce procesăm, balanţa va fi tot pe minus! Restul sunt poveşti de adormit ignoranţii...

NICOLETA DRAGOMIR
Senior editor
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?