Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Laptele fermelor gălățene „îngrașă” câmpurile

Publicat: 27 iunie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Disperarea crescătorilor de animale gălățeni a atins cote alarmante. Alexandrina Sava ne-a sunat la redacție și ne-a declarat cu mare durere că nu are ce să facă cu laptele colectat zilnic din fermă. 

Click pe poza pentru galerie!

„Nu mai avem cui să dăm laptele, asta este problema! Nu vor să vină procesatorii la Galați, ferma mea se află undeva la capăt de drum, spre granița cu Republica Moldova, nu vrea nimeni să ajungă până aici. De mai bine de o săptămână sunt disperată. Am scos vaci din lactație ca să aruncăm cât mai puțin lapte”, ne-a declarat Alexandrina Sava.

Ferma zootehnistei are un efectiv total de 180 de capete, vaci din rasa Holstein, din care o sută sunt cu lapte. Colectează zilnic circa o mie de litri. Din lapte a mai făcut brânză, pe care a încercat s-o comercializeze pe piața liberă din municipiul Galați, a mai „sponsorizat” așezămintele sociale - aziluri de bătrâni, centre pentru copii instituționalizați, dar tot a aruncat pe câmp o bună parte din laptele produs cu atâta trudă.

Fermiera a susținut că a lucrat cu toți procesatorii din zonă, începând cu Danone și terminând cu unitățile din Brăila, Tecuci și Vrancea. 

 

50 de bani litrul de lapte!

„Zilele trecute am fost contactată de un procesator care mi-a oferit 50 de bani pe litrul de lapte. Știa că sunt la înghesuială, acum îl aștept să văd dacă se va ține de cuvânt”, a continuat inginerul zootehnist. 

Alexandrina Sava este profund nemulțumită de ceea ce se întâmplă pe piața laptelui. „Culmea e că noi, producătorii, ne plângem, cei care prelucrează laptele se plâng, iar în magazin, la raft, laptele are același preț, ridicat! Ne calcă pe cap, dacă nu luăm măsuri!” a susținut fermiera gălățeană. 

Am întrebat-o pe Alexandrina Sava dacă întrevede vreo soluție la această situație limită. Iată ce răspuns am primit: „Nu am nici o soluție, am vrut să vând ferma, sunt singură și îmi vine foarte greu. Însă nu am găsit până acum cumpărători”. 

Potrivit acesteia, „în țară, intră foarte mult lapte neconform, pe piață există brânză la șase lei kilogramul, care numai din lapte nu-i produsă! Poți concura cu aceste prețuri? E o mare problemă, nu se rezolvă, autoritățile nu fac nimic pentru a curma această stare de fapt!”

 Alexandrina Sava ne descrie o situație... apocaliptică: „Veți vedea că în doi-trei ani de zile vom fi inundați de materie primă foarte dubioasă și la prețuri foarte mari. Mulți producători autohtoni vor pune lacătul, vor dispărea, iar cei care vor rămâne, vor face jocurile. Vor piață de desfacere pentru mizeriile lor, nu pentru produse de calitate, așa cum putem oferi noi”. 

 

“Primim bani ca să aruncăm laptele!”

Referitor la ceea ce se întâmplă pe piața laptelui, semnificativă este declarația liderului Federației Agrostar, Ștefan Niculae: ”Crescătorii de bovine primesc cea mai mare subvenție, paradoxul este că nu avem unde să ne vindem laptele. Ne-a prins total dezorganizați pe filiera de produs și primim bani ca să aruncăm laptele. Ne prăbușim și pe ridicarea cotelor de lapte, pe lipsa programelor de investiții prin acest PNDR, iar procesatorii fac legea. E o problemă! Și procesatorii au probleme; dacă nu se organizează și nu intră într-o relație partenerială corectă cu producătorul, o să fie înghițiți de această globalizare”. 

 

 

 

O SOLUȚIE MINISTERIALĂ: SUBVENȚIONAREA COLECTĂRII

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin vocea autorizată a ministrului Achim Irimescu, ia în discuție o subvenție pentru colectarea laptelui. „Trebuie să găsim o soluție, împreună cu Comisia Europeană, să putem acorda subvenții pentru colectarea laptelui. Este o criză europeană pe piața laptelui, însă în România se simte mult mai puternic din cauza diferenței de competitivitate între producătorii români și cei din statele din Vest. Prețul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. În nordul țării, producătorii sunt nemultumiți pentru că au ajuns să comercializeze laptele cu 60 de bani”, a declarat Achim Irimescu, citat de Agerpres.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 557 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!