Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lapte conform şi nu prea!

Publicat: 26 august 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu puţin timp, Radu Roatiş, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a anunţat un „succes” pentru sectorul creşterii de bovine: obţinerea unei noi derogări, de un an de zile, pentru prelungirea perioadei de tranziţie privind alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România

Click pe poza pentru galerie!

Fundamentarea solicitării ţării noastre a fost susţinută de raportul detaliat elaborat de către ANSVSA privind evoluţia situaţiei din sectorul producţiei şi procesării laptelui de vacă, dificultăţile întâmpinate dar şi avantajele de care ar beneficia România în cazul obţinerii unei perioade suplimentare de tranziţie.

Raportul a prezentat faptul că din totalul de 111.988 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, peste 90 la sută sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete bovine.

Datele au arătat, de asemenea, că un număr de 510 ferme derulează programe de modernizare şi restructurare pentru atingerea conformităţii la cerinţele europene, şi că dintre cele 1.613 de centre de colectare a laptelui, 408 nu corespund din punct de vedere structural dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare.

Au fost menţionate în raport unităţile de procesare a laptelui, în număr de 114, dintre care o unitate ce corespunde cerinţelor comunitare şi procesează atât lapte conform cât şi lapte neconform pe linii separate, şi comercializează pe plan naţional şi pe piaţa europeană, şi cele 50 de unităţi care corespund cerinţelor structurale, procesează lapte neconform, de la care se comercializează produsele pe piaţa internă, identificate cu marca rotundă.

Incluse în raport au fost şi cele 63 de unităţi care nu corespund cerinţelor structurale, dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare pentru a atinge cerinţele de conformitate până la data de 31 decembrie 2011. Şi aceste unităţi îşi comercializează produsele pe piaţa internă, identificate cu marca rotundă.

 

Cifre... din burtă!

Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80 la sută din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare, este conform cu reglementările europene... Acestea sunt cifrele oficiale. Vă rog să mă însoţiţi în analiza mea şi să îmi împărtăşiţi scepticismul, deoarece cu toţii ştim cum se fac rapoartele oficiale... din burtă.

Ceea ce m-a surprins este faptul că într-o declaraţie la postul public de televiziune, preşedintele veterinarilor a susţinut necesitatea păstrării în sistemul de lapte pentru procesare a crescătorilor care deţin 1-3 animale şi că este obligatoriu să facem acest lucru din considerente de protecţie socială. Nu sunt de acord cu păstrarea acestui mecanism de protecţie socială din bugetul agriculturii, cu toate că înţeleg dificultăţile fermierilor de subzistenţă.

Înţeleg în schimb că ne plângem pe unde putem că nu avem randament economic al sectorului de producţie şi de procesare lapte faţă de alte ţări. Înţeleg că vin alegeri cât de curând, dar tocmai aici cred că este problema noastră: am ţinut în şah o masă de manevră care era formată din aceşti crescători şi îi folosim ca scut, fie din interese electorale, fie din interese economice.

Prima parte a afirmaţiei mele e o realitate pe care probabil că o cunoaşteţi de aproape 20 de ani şi nu voi insista pe aceasta. Am să explic a doua parte a afirmaţiei mele: obţinerea derogării pentru încă un an înseamnă, obligatoriu, păstrarea unui număr mare de medici veterinari în sistem, plătiţi din bani publici.

Expirarea tranziţiei i-ar lăsa pe mulţi, probabil, pe drumuri. În plus, nu prea cred că ceea ce nu s-a realizat în cei mai bine de zece ani, de când vorbim de îmbunătăţirea condiţiilor de igienă din ferme, se va rezolva într-un an.

Cum nu sunt convins că 80 la sută din laptele românesc întruneşte calitatea europeană. Fac această afirmaţie tocmai pentru că ştiu că nu tot laptele din România este controlat de laboratoarele DSV-urilor.

Vizualizat: 581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!