Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LAPAR vrea 20 de mii de fermieri în stradă

Publicat: 09 mai 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LAPAR vrea să scoată 20 de mii de oameni în stradă în luna mai, pentru a protesta faţă de dezinteresul Guvernului faţă de sectorul agricol

Click pe poza pentru galerie!

“Cred că în luna mai o să fie un miting de mari proporţii, undeva la 20-25 de mii de fermieri or să iasă în stradă. Vom lua legătura şi cu ceilalţi colegi care ne-au contactat şi doresc acelaşi lucru. Oamenii ăştia nici măcar nu sunt diplomaţi, pur şi simplu nu-i interesează de noi”, ne-a declarat preşdintele LAPAR, organizaţie care a ceut demisia ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, după ce acesta a amânat întâlnirea promisă agricultorilor, programată pentru 20 aprilie 2012, la Brăila.

Nemulţumirea producătorilor agricoli este cu atât mai mare cu cât ministrul Stelian Fuia le-a promis acestora, după o întrevedere cu reprezentanţii LAPAR în 16 februarie 2012, imediat după preluarea mandatului de ministru, că va încerca să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultorii din sectorul vegetal în aproximativ două săptămâni de la data întâlnirii.

 

Legumicultorii vor trebui să declare la ANAF şi tehnologia de cultură

Producătorii agricoli care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor vor fi obligaţi să declare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi tehnologia de cultură aplicată, respectiv dacă producţia se realizează în sere, solarii şi sistem irigat, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui ANAF care prevede modificarea formularului 221 „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”.

Venitul net din activităţile agricole prevăzute în Codul Fiscal se stabileşte pe bază de norme de venit, în cazul în care contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real. Pentru stabilirea normelor de venit, persoanele fizice declară, în formularul 221, o serie de informaţii privind activitatea desfăşurată, referitoare la natura activităţii, suprafaţa cultivată, încadrarea localităţii în zone de fertilitate.

Modificarea propusă de ANAF este motivată de „propunerile transmise de Direcţia Legislaţie Impozite Directe şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fundamentate pe baza situaţiilor prezentate de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, din care rezultă faptul că veniturile realizate din activitatea de cultivare şi valorificare a florilor, legumelor şi zarzavaturilor sunt influenţate de tehnologia de cultură”, precizează ANAF într-un comunicat.

 

UE rediscută reforma vinului

Uniunea Europeană a demarat o procedură de reflecţie privind reforma din sectorul vinului, o primă reuniune a unui grup de lucru „la nivel înalt”, care ar trebui să evalueze până la finalul acestui an impactul pe care l-ar avea eliminarea „drepturilor de plantare” asupra pieţei şi să propună recomandări, fiind dechisă la jumătatea lunii aprilie 2012.

Reforma din sectorul vinului, care prevede eliminarea, până în 2015, a „drepturilor de plantare” a viţei de vie, este din ce în ce mai contestată de principalii producători europeni de vin precum Franţa, Italia, Portugalia şi Spania şi 14 state membre au cerut deja Comisiei Europene să revină asupra reformei introduse în 2008.

În timp ce UE susţine că această măsură are scopul de a permite viticultorilor să beneficieze de mai multă flexibilitate pentru a se adapta la cererea internaţională, având libertatea de a alege soiurile pe care le doresc, statele care vor revizuirea reformei atrag atenţia asupra riscului de supraproducţie şi invocă şi consecinţele nefaste pentru zonele viticole cele mai puţin productive, industrializarea excesivă a sectorului şi devalorizarea viilor nobile prestigioase din cauza creşterii suprafeţei cultivate.


ŞTIRI

Încă un secretar de stat la Agricultură

Ministerul Agriculturii va avea, începând cu cel târziu luna mai a acestui an, trei secretari de stat, faţă de numai doi, câţi sunt în prezent, potrivit unei Hotărâri de Guvern privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, aprobată la finalul lunii martie a.c..

Acelaşi document mai prevede că numărul maxim de angajaţi care lucrează în DGDR AM-PNDR (Direcţia Generală Dezvoltare Rurală Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), inclusiv structurile judeţene, este de 300, în timp ce ANIF va avea maxim 1.500 de posturi, ADS -maxim 226, iar în direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lucra cel mult de 1.238 de persoane.

Asigurări fără riscuri

Legislaţia pentru asigurările în agricultură are nevoie de o schimbare, a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la o întâlnire cu legumicultorii din Galaţi. „Realitatea este că sistemul de asigurări din România este foarte boieresc, un sistem de asigurări care acordă asigurare acolo unde nu sunt riscuri. Am avut discuţii şi o să ne întâlnim şi cu Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor pentru că este nevoie de schimbarea cadrului legislativ pentru asigurările în agricultură.

Astăzi, agricultorii, şi mai ales cei mici, nu au acele asigurări, iar cei care le au, la fel, sunt puşi în genunchi de aceleaşi companii de asigurări, care asigură orice risc, care nu se poate întâmpla, iar cele care se întâmplă nu le asigură”, a declarat Fuia, citat de Agerpres.

Vizualizat: 565 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!