Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LAPAR încă vrea cei 73,35 euro/ha

Publicat: 01 februarie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) i-a cerut primului ministru Emil Boc să completeze bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2012 pentru ca agricultorii români să primească suma iniţială de 73,35 euro/ha reprezentând nivelul aprobat de UE al PNDC pentru sectorul vegetal aferent anului 2011

Click pe poza pentru galerie!

Cei 32,42 euro/ha aprobaţi de Guvern la finalul anului trecut sunt „cu 36% mai puţini faţă de nivelul acordat în 2010 şi cu 56% mai puţini faţă de cuantumul maxim aprobat de UE şi susţinut atât de Ministrul Agriculturii, cât şi de primul ministru pe tot parcursul anului 2011”, afirmă LAPAR.

 

Irigaţiile, un lux

„A iriga este un lux pe care nu şi-l pot permite fermierii români, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari”, mai afirmă reprezentanţii LAPAR într-o scrisoare adreastă primului ministru. Aceştia au cerut găsirea unor soluţii pentru ca „preţul apei pentru irigat să fie sustenabil, astfel încât costul de producţie să nu influenţeze negativ costul final al produselor agricole” şi propun ca „soluţie urgentă”, „refacerea şi modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa de irigat şi continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan”, dar şi modificarea legislaţiei „prin introducerea unor pedepse foarte dure împotriva celor care distrug aceste sisteme de irigaţii”.

Totdată, LAPAR a solicitat reducerea birocraţiei şi simplificarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, definitivarea deciziei privind cultivarea OMG prin introducerea biotehnologiilor agricole în România începând din acest an, dar şi iniţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini şi să protejeze fermierii români.


Taxarea inversă, bună pentru stat, rea pentru fermieri

Nu în ultimul rând, LAPAR atrage atenţia că a susţinut introducerea taxării inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comerţului cu cereale, însă „în acest moment, rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari, nejustificate”.

 

Pasul 1: Dialog, Pasul 2: Proteste

„LAPAR, în numele producătorilor agricoli din România, doreşte să rezolve pe calea dialogului problemele grave acumulate în agricultura României şi nu agrează acţiuni de forţă, de presiune, de intimidare.

Totuşi, ţinând cont de nemulţumirile agricultorilor generate de tăierea arbitrară şi unilaterală a majoriăţii subvenţiilor pe care le-au primit în ultimii doi ani, se impune găsirea de soluţii viabile şi acceptate de ambele părţi, pentru a nu se ajunge la situaţii disperate din partea celor pe care îi reprezentăm”, se precizează în finalul scrisorii adresate primului ministru, căruia conducerea LAPAR i-a cerut de urgenţă o întâlnire de lucru, solicitare care, potrivit preşedintelui interimar la Ligii, Laurenţiu Baciu, a rămas, deocamdată, fără răspuns.

„Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu avem nici un răspuns, următoarea măsură este să ne mobilizăm şi să stăm mai mult în Bucureşti decât stau cei din piaţa Universităţii. Consider că era o chestie de respect din partea primului ministru să accepte să discutăm pentru a rezolva problemele din acest sector, dat fiind faptul că jumătate din populaţia ţării se ocupă cu agricultura”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu.

Vizualizat: 992 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?