Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LAPAR încă vrea cei 73,35 euro/ha

Publicat: 01 februarie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) i-a cerut primului ministru Emil Boc să completeze bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2012 pentru ca agricultorii români să primească suma iniţială de 73,35 euro/ha reprezentând nivelul aprobat de UE al PNDC pentru sectorul vegetal aferent anului 2011

Click pe poza pentru galerie!

Cei 32,42 euro/ha aprobaţi de Guvern la finalul anului trecut sunt „cu 36% mai puţini faţă de nivelul acordat în 2010 şi cu 56% mai puţini faţă de cuantumul maxim aprobat de UE şi susţinut atât de Ministrul Agriculturii, cât şi de primul ministru pe tot parcursul anului 2011”, afirmă LAPAR.

 

Irigaţiile, un lux

„A iriga este un lux pe care nu şi-l pot permite fermierii români, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari”, mai afirmă reprezentanţii LAPAR într-o scrisoare adreastă primului ministru. Aceştia au cerut găsirea unor soluţii pentru ca „preţul apei pentru irigat să fie sustenabil, astfel încât costul de producţie să nu influenţeze negativ costul final al produselor agricole” şi propun ca „soluţie urgentă”, „refacerea şi modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa de irigat şi continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan”, dar şi modificarea legislaţiei „prin introducerea unor pedepse foarte dure împotriva celor care distrug aceste sisteme de irigaţii”.

Totdată, LAPAR a solicitat reducerea birocraţiei şi simplificarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, definitivarea deciziei privind cultivarea OMG prin introducerea biotehnologiilor agricole în România începând din acest an, dar şi iniţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini şi să protejeze fermierii români.


Taxarea inversă, bună pentru stat, rea pentru fermieri

Nu în ultimul rând, LAPAR atrage atenţia că a susţinut introducerea taxării inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comerţului cu cereale, însă „în acest moment, rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari, nejustificate”.

 

Pasul 1: Dialog, Pasul 2: Proteste

„LAPAR, în numele producătorilor agricoli din România, doreşte să rezolve pe calea dialogului problemele grave acumulate în agricultura României şi nu agrează acţiuni de forţă, de presiune, de intimidare.

Totuşi, ţinând cont de nemulţumirile agricultorilor generate de tăierea arbitrară şi unilaterală a majoriăţii subvenţiilor pe care le-au primit în ultimii doi ani, se impune găsirea de soluţii viabile şi acceptate de ambele părţi, pentru a nu se ajunge la situaţii disperate din partea celor pe care îi reprezentăm”, se precizează în finalul scrisorii adresate primului ministru, căruia conducerea LAPAR i-a cerut de urgenţă o întâlnire de lucru, solicitare care, potrivit preşedintelui interimar la Ligii, Laurenţiu Baciu, a rămas, deocamdată, fără răspuns.

„Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu avem nici un răspuns, următoarea măsură este să ne mobilizăm şi să stăm mai mult în Bucureşti decât stau cei din piaţa Universităţii. Consider că era o chestie de respect din partea primului ministru să accepte să discutăm pentru a rezolva problemele din acest sector, dat fiind faptul că jumătate din populaţia ţării se ocupă cu agricultura”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu.

Vizualizat: 737 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?