Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lanurile colorate promit recolte bogate

Publicat: 05 mai 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Scăpate de pericolele primăverii timpurii, culturile de toamnă au colorat în verde și în galben lanurile țării. Agricultorii se arată mulțumiți de evoluția vegetativă a plantelor și par a fi încrezători în viitoarele producții.

Click pe poza pentru galerie!

Grâul, orzul și rapița de toamnă au evoluat bine și „pentru data la care ne aflăm sunt în grafic”, spun fermierii.

 

ARGEȘ

Plantele vegetează bine, rapița este superbă

Galbenul a pus stăpânire pe ogoarele fermierilor argeșeni. Mihai Ion, președintele societății Ceres Mirosi din județul Argeș, ne-a spus că „dacă ne raportăm la timpul care a fost, stăm în general bine cu culturile noastre. Plantele vegetează bine, rapița a înflorit și este chiar superbă. A fost puțin forțată de vremea caldă, dar depinde și ce hibrizi a cultivat fiecare. Comparativ și cu alți ani, nu este prea timpuriu. Și să nu uităm că rapița are o perioadă mai lungă de înflorire, o să vedem aceste imagini frumoase cel puțin două-trei săptămâni. Sperăm să o țină Dumnezeu și să ne ferească de pericolele care mai sunt: o secetă accentuată sau grindină”, spune încântat agronomul. Acesta a programat deja valorificarea producției de rapiță de pe o parte din cele 372 de hectare cultivate și a încheiat un precontract la un preț bun. 

De asemenea, societatea pe care o conduce a reușit să mențină în cultură, la un nivel bun de dezvoltare, cele 145 de hectare cultivate cu orz și peste 800 de hectare însămânțate cu grâu.

 

Umiditatea este în parametri optimi

În ceea ce privește nivelul de umiditate din sol, fermierul argeșean se arată mulțumit. „Până acum, nivelul de umiditate este în parametri optimi, cu toate că și-a spus cuvântul cantitatea mare de precipitații căzută anul trecut și chiar în luna decembrie, când a fost de până la patru ori mai mare decât media”, ne-a spus Mihai Ion. 

Nici monitorizarea fitosanitară nu este de neglijat. Agricultorul susține că deși au fost temperaturi mai ridicate ziua, pe timpul nopții acestea au scăzut simțitor și nu au fost condiții pentru a se dezvolta boli sau ca să apară dăunători.

 

Teren capricios, lucrări anevoioase

Pentru culturile de primăvară sunt unele probleme cu pregătirea terenului, adaugă președintele Ceres Mirosi. „Am lucrat mai ușor terenurile scarificate în iarnă, iar acolo unde este arat, intrăm mai greu, pentru că deasupra este uscat și jos este noroi. Ne-am orientat spre parcelele unde am putut să pregătim terenul, iar la această dată (25 aprilie - n.r.), din 260 de hecatre pe care trebuie să semănăm floarea soarelui avem 150 de hectare cultivate, iar la porumb din 450 de hectare programate, deja avem 200 de hectare semănate în condiții bune”, spune Mihai Ion. 

Acesta a ales hibrizi cu perioadă de vegetație timpurie și semitimpurie, până în grupa FAO 400, testați în loturile demonstrative proprii, dar și în parcele mai mari. 

 

GIURGIU

Semănatul de primăvară, efectuat în proporție de 90%

Și în județul Giurgiu, semănatul la culturile de primăvară este efectuat deja în proporție de 90%, ne spune Viorel Vărzaru. „Ar putea fi o campanie de primăvară reușită, doar că pentru semănăturile de primăvară este cam frig, temperaturile sunt scăzute pentru această dată”, a adăugat acesta. La culturile de toamnă, fermierul se îngrijește atent de starea fitosanitară. „Am finalizat erbicidatul în culturile de toamnă și am făcut tratamentele la rapiță. Momentan nu au apărut boli sau dăunători în culturi, dar asta și pentru că am făcut tratamente cu fungicide și insecticide. Ne așteptăm totuși la boli în cultura de grâu, am observat puțină rugină, dar în mai o să mai intervin cu un fungicid”, a mai spus Viorel Vărzaru.

 

IALOMIȚA

Temperaturile scăzute ar putea afecta rapița în floare

În sudul țării, grâul, orzul și rapița se prezintă bine, „chiar foarte bine”, susține Marin Nedu, președinte al Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Ialomița. „Grâul, în solele în care a fost aplicată tehnologia, este într-un stadiu optim de dezvoltare pentru perioada aceasta. Așteptăm însă să dispară alternanțele mari de temperaturi de la o zi la alta: sunt diferențe de la 27 la 10 grade C, care ar putea da peste cap plantele”, ne-a spus Marin Nedu. Fermierul se arată îngrijorat pentru rapiță din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții. „Rapița deja a înflorit și din cauza frigului ar putea fi afectate florile. Să sperăm că nu va mai fi mult timp așa și vom scăpa fără probleme”, a explicat reprezentantul agricultorilor din Ialomița. 

 

Tratamentul cu fungicide la păioase este esențial

Marin Nedu atrage atenția asupra pericolelor care ar putea apărea în culturile de păioase. „Atât în culturile de orz și de grâu, cât și la rapiță s-au făcut deja primele tratamente împotriva bolilor, starea fitosanitară a plantelor fiind foarte bună la această dată. La grâu trebuie neapărat aplicat cel de-al doilea tratament cu fungicid, având în vedere că vremea este rece, umedă și masa vegetativă este foarte bine dezvoltată. Deja plantele au până la 50 de cm, așadar trebuie acordată foarte multă atenție tratamentelor cu fungicide la păioase”, precizează acesta.

 

Au apărut primii dăunători în culturile de primăvară

În ceea ce privește dăunătorii la culturile de primăvară, Marin Nedu spune că „deja a apărut rățișoara porumbului - Tanymecus dilaticollis. În zilele cu peste 20 grade C ieșise la iveală și începuse să mișune în sole, dar s-a retras, că a venit frigul. Sperăm să nu coincidă ieșirea noii generații cu răsărirea culturilor, ci să fie defazată, așa am scăpa mai ușor”, ne-a explicat agricultorul, care a semănat floare și porumb pe jumătate din suprafața propusă.

 

Starea culturilor în România

Despre starea culturilor agricole la nivel național ne-a vorbit Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. „Culturile agricole înființate în toamnă se comportă diferit în funcție de zonă și de factorii climatici care s-au manifestat în ultima vreme. În sudul țării, acolo unde nu a fost inundată, cultura rapiței arată foarte bine, dar în centrul și în nordul țării s-a întors foarte multă rapiță, așa că aici s-au diminuat substanțial suprafețele cultivate. Grâul, în partea de sud a României, arată binișor pentru această perioadă, iar în partea de centru și de nord a țării, nu este grozav, având o stare de dezvoltare atipică pentru această perioadă și asta din cauza temperaturilor foarte scăzute din luna aprilie și din cauza diferențelor mari dintre temperaturile nocturne și cele din zi”, ne-a spus Laurențiu Baciu.

 

Campanie întârziată de vreme

În ceea ce privește înființarea culturilor de primăvară, liderul agricultorilor susține că „până la sfârșitul lunii aprilie s-a însămânțat foarte puțin, din cauza condițiilor meteo neprielnice. La unele culturi chiar a trecut epoca optimă. Fermierii trag tare ca măcar până la 1 mai, în sud, și 10 mai, în nordul țării, să finalizeze semănatul la porumb și la floarea soarelui. Este o întârziere a campaniei de primăvară cu două săptămâni, în toate zonele”, a adăugat președintele LAPAR.

 

 

 

CULTURILE DE TOAMNĂ AU RĂSĂRIT PE 97% DIN SUPRAFAȚĂ

Grâul, orzul, orzoaica și rapița însămânțate în toamna anului trecut au răsărit până la această dată pe o suprafață de 2,77 milioane hectare, respectiv 97% din totalul de 2,876 milioane hectare însămânțate la nivelul întregii țări, în timp ce pe 1% din suprafață (24.749 hectare) culturile nu au răsărit deloc, arastă datele furnizate de Ministerul Agriculturii la solicitarea Agerpres.

• În ceea ce privește grâul, secara și triticalele, suprafața însămânțată a fost de 2.113.251 hectare, din care suprafața răsărită reprezintă 97%, suprafața răsărită parțial 2%, iar suprafața nerăsărită 1%. Suprafața nerăsărită se ridică la 7.188 hectare și se regăsește în județele Vaslui, Dolj, Dâmbovița, Botoșani, Harghita și Brăila.

• În cazul orzului, suprafața însămânțată în toamna lui 2014 a fost de 262.203 hectare, din care suprafața răsărită reprezintă 98%, iar suprafața răsărită parțial 1%. Până la această, dată orzul nu a răsărit pe 837 hectare, în județele Brăila, Dolj și Vaslui. 

• Orzoaica a fost însămânțată pe 70.280 ha, iar această cultură a răsărit în totalitate. Suprafața unde cultura a răsărit parțial este nesemnificativă și se regăsește în județele Bihor, Giurgiu și Tulcea.

• În cazul rapiței, suprafața însămânțată a fost de 430.827 ha, din care suprafața răsărită reprezintă 91%, suprafața răsărită parțial 5% (20.828 ha), iar suprafața nerăsărită 4% (16.674 ha). Județele Alba, Bacău, Brăila, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea și Vaslui au comunicat suprafețe de rapiță nerăsărită și culturi cu băltiri, iar județul Călărași a raportat atac de rozătoare, drept pentru care fermierii au optat pentru întoarcerea culturii și însămânțarea suprafețelor cu specii de primăvară. 

Vizualizat: 780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?