Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

La vremuri grele, taxe noi!

Publicat: 03 mai 2022 - 19:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Multe voci, chiar dintre legumicultori, spun că programul "Tomata" ar fi mai degrabă "Forţata". De ce? Roşiile din solar trebuie niţel grăbite spre fructificare, pentru a respecta calendarul prevăzut de minister cu ieşirea extratimpurie la piaţă, iar costurile cu îngrăşămintele şi, mai ales, cu încălzirea se reflectă, inevitabil, în preţul final al produsului.

NOU Nicoleta Dragomir_tChiar şi aşa, românul e dispus să cumpere roşia "made in Romania", chit că va mai ajusta din cantitate. Însă dublarea preţului de la poarta fermei la furculiţa consumatorului pare un şir necontrolat de adaosuri. Evident, toată lumea vrea să câştige, comenta un fermier pe facebook. Şi producătorul, şi intermediarul, şi magazinul. Justificată opinia fiecăruia, dar în halul ăsta??? Îi înţeleg sincer pe producători, iar calculul e simplu în ceea ce-i priveşte. Costurile inputurilor şi cele cu energia au crescut la limita suportabilităţii, iar măsurile guvernamentale sunt subţiri rău.

Ministrul agriculturii ridică din umeri şi chiar afirma, pe un post TV, că ştie ce înseamnă "să mănânci muştar pe pâine", referindu-se, desigur, la masa sărăcăcioasă de Paşte a românului de rând. Chiar aşa?! Păi nu se lăuda ministerul că intervine să susţină producătorii cu măsuri care să-i mai elibereze puţin din jugul scumpirilor? Ca să aibă poporul hrană la un preţ decent? Şi dacă alimentele ajung pe piaţă la valoarea unor produse de lux, cine ar trebui să ia măsuri? Care instituţii au rol de control în ţara asta? Geaba ai stocuri, domnule ministru, dacă n-au oamenii cu ce să le cumpere!

La ora scrierii acestui text ne aflăm în Săptămâna Patimilor. Au, nu au, românii fac eforturi pentru a-şi cumpăra alimentele de Paşte. Ce va urma? Mulţi dintre fermieri susţin că greul cel mare va fi resimţit din plin anul viitor. De bine, de rău, acest sezon agricol s-a urnit şi va produce.

Preţul viitoarelor recolte va dicta cu siguranţă modul în care ne vom raporta la agricultură. Iar contextul geo-politic actual îşi va pune decisiv amprenta pe harta agricolă a lumii. Cine, cum şi cât va mai produce în condiţiile în care nevoia de hrană e din ce în ce mai mare? Şi, mai ales, la ce costuri pentru noi toţi?

Până la noi ordine... mondiale, lumea îşi revine încet, încet, după doi ani pandemici. Revenirea la normalitate? Puţin probabilă! Efectele economice ale Covid-19 continuă să facă ravagii în sectorul agroalimentar iar războiul din Ucraina duce la extreme nivelul de rezistenţă în faţa unor crize iminente.

SOLUŢIA e cuvântul-cheie. Toate statele lumii caută soluţii salvatoare, soluţii de ieşire din criză, soluţii alternative... România pare să aştepte soluţia minune! Bine ne spun alţii: voi, care aveţi cu ce, nu găsiţi soluţii? Se pare că nu! La noi, în vremuri de criză, domină specula, la orice nivel. Fie că vorbim de intermediarii de pe lanţul agroalimentar, fie că ne referim la cei care profită la maxim de vulnerabilitatea altora şi speculează momentul optim de câştig.

Ultima oră: "Iepuraşul" le aduce românilor taxe noi. Ce altceva?!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 661 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?