Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La an nou, probleme vechi - destinaţia banilor pentru păşuni e la fel de incertă

Publicat: 03 martie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut pe vremea asta scriam că în legislaţia europeană, termenul folosit pentru a numi beneficiarul plăţilor SAPS este “agricultorul” dar că la noi tinde să-i ia locul “consiliul local”... În 2011 poate cineva să contrazică asta?

Click pe poza pentru galerie!

După cum stau lucrurile în prezent, urmează un nou episod din tragicomedia PĂŞUNILE, cu aceleaşi roluri prost jucate şi cu aceeaşi finalitate: încă un “bonus” consistent pentru bugetul primăriilor.

Ne întrebăm în baza cărei legislaţii europene se permite asimilarea fondurilor europene de către bugetul Consiliilor Locale, şi chiar a subvenţiilor naţionale, având în vedere că UE nu permite statelor membre acordarea anumitor subvenţii din bugetul de stat fără un acord prealabil?!

Nici până la această oră, adică la mijlocul lunii februarie, nu avem o “Lege a păşunilor” şi nici măcar un Ordin clar, care să precizeze negru pe alb, o dată pentru totdeauna, CINE ARE DREPTUL să beneficieze de păşune şi de subvenţia alocată pentru acestea! Iar noua sesiune de depunere a cererilor la APIA începe la 1 martie.

Rămâne în vigoare celebrul Ordin 41 de anul trecut prin care, chipurile, Consiliile Locale sunt neeligibile la plata pe suprafaţa de păşune pe care o au în administrare? Ordin care, de fapt, a lăsat şi mai multă libertate primarilor? Ordinul cu “prevederi de dragul prevederilor” pe care fiecare APIA şi Consiliu Local l-a interpretat diferit, de la un judeţ la altul?

Până la urmă, nici nu contează prea mult dacă vor fi excluse Consiliile Locale de la posibilitatea de a depune cereri la APIA, câtă vreme foarte multe dintre acestea refuză în continuare să încheie contracte de concesionare sau închiriere cu crescătorii de animale şi cu asociaţiile profesionale! Ori, fără aceste contracte cererea la APIA e din start respinsă...

Schimbarea trebuie să fie în primul rând la nivel de administrare a suprafeţelor de păşunat. Reglementările europene precizează foarte clar că utilizatorul păşunii este crescătorul de animale. Cine utilizează păşunea, are şi obligaţia de a o întreţine.

Iar cine o întreţine, primeşte şi banii destinaţi întreţinerii ei. La noi, în foarte multe cazuri, lucrurile stau exact pe dos.


Vă facem şi vă dregem...

Chemaţi la minister, reprezentanţii crescătorilor de bovine s-au dus şi cu un set de propuneri privind reglementarea problemelor privind păşunile, însă discuţiile, care au durat aproape toată ziua, au fost acaparate de problemele legate de COP, aşa că s-au văzut nevoiţi să depună documentul la minister şi să aştepte să fie chemaţi la discuţii pe această temă. Nu se ştie când...

„Ministerul nu poate să ia o hotărâre privind atribuirea dreptului de folosinţă a păşunilor, deoarece acestea sunt proprietatea consiliilor locale, dar ne-au spus că vor media o întâlnire la care să participe şi crescătorii de ovine şi primăriile ca să discutăm aceste probleme”, ne-a spus Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Propunerile FCBR au fost depuse de reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Alba, care au lucrat la elaborarea documentului şi includ, printre altele:

• utilizarea păşunilor să poată fi atribuită doar asociaţiilor de crescători de animale
• să nu se permită înstrăinarea păşunilor crescătorilor din alte localităţi fără acceptul crescătorilor din localitatea respectivă, pentru că s-au întâlnit şi astfel de cazuri.

„Probleme sunt destul de multe însă cea mai mare este că primăriile ar vrea ca agricultorii să plătească toate lucrările de întreţinere a păşunilor din sprijinul pe care îl primesc, în timp ce acestora le sunt percepute nişte taxe de păşunat exorbitante în unele cazuri. Ce se întâmplă cu aceşti bani?”, se întreabă Ciurea.


Ştim că nu e bine dar nu facem nimic

„Vom avea un program de consultări la minister cu părţile care au fost în conflict în anii trecuţi şi se va stabili un ordin de ministru, care să fie în concordanţă cu toate legile şi care să convină tuturor”, ne-a spus Florin Faur, directorul APIA.

Cât de repede şi în favoarea cui se vor reglementa aceste negocieri rămâne, însă de văzut, dat fiind că banii sunt mulţi şi buni, mai ales într-un an electoral cum e cel care urmează. După cum spunea directorul APIA, „asta e cam ultima strigare pentru primării”.

„Din următoarea campanie PAC se discută exclusiv de fermieri activi, fermieri care obţin producţii, cultivă, exploatează cu animale. Acum, într-adevăr, definiţia plăţilor directe implică atât cultivarea, cât şi întreţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu, de aceea primăriile au avut acces la aceste fonduri, chit că, în mod normal, acestea ar trebui să revină crescătorilor de animale.

Acolo unde au existat asociaţii am încurajat ca asociaţiile să depună cererile, dar sunt probleme specifice locale, pe principiul fiecare casă cu problemele ei”, ne-a spus Florin Faur.

Anul trecut, la începutul lunii martie, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spunea răspicat, în direct la emisiunea Viaţa Satului: “vreau să specificăm foarte clar pentru agricultorii crescători de animale: ei sunt cei care vor depune cereri pentru aceste păşuni.

Primarii vor depune cereri numai dacă nu le-a fost solicitată respectiva suprafaţă pentru păşunare de către asociaţii sau de către crescătorii de animale. (...) Dacă se face dovada că agricultorii sau asociaţiile au cerut la Primărie arendarea/concesionarea acestor terenuri, şi ele n-au fost date, iar primăria a depus cerere pentru a primi acel sprijin, se anulează sprijinul şi vor răspunde inclusiv penal!”

În câte cazuri s-a întâmplat asta, domnule Rădulescu? Câţi primari şi consilieri au tremurat de frica răspunderii? Vă spunem noi: niciunul.


IMPORTANT: LUCRĂRILE PE PAJIŞTI

Pentru fericiţii crescători care au în derulare contracte de concesionare sau închiriere cu Consiliile Locale şi pentru Primăriile care au încasat anul trecut sau anii trecuţi subvenţiile pe păşune, Ministerul a publicat pe site-ul instituţiei www.madr.ro „Calendarul lucrărilor pe pajişte, în acord cu măsurile de agro-mediu, GAEC şi a Bunului Gospodar”. De urmărit şi aplicat!

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?