Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Irimescu promite toți banii până pe 30 iunie!

Publicat: 17 iunie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În doar trei săptămâni rămase până la finalul lunii iunie, termenul final impus de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor, APIA mai avea de plătit agricultorilor mai mult de jumătate de miliard de euro. Prezent în fața fermierilor la protestul organizat de LAPAR pe 7 iunie 2016 la Parlament (detalii în pg. 16), ministrul Agriculturii le-a promis că își vor primi toți banii până la finalul lunii iunie.

Click pe poza pentru galerie!

„Pot să vă garantez că nu vor fi probleme. Oricum, și dacă s-ar fi ajuns în situația să se plătească după 30 iunie și am fi fost penalizați, diferența, penalizarea se alocă de la bugetul de stat. Dar nu vom ajunge acolo, fiți convinși! (...)

Dacă e să ne uităm la cifre, din 1,6 miliarde de euro, avem 1,1 miliarde de euro deja plătite. În condițiile în care modulul funcționează, banii se vor da în cel mai scurt timp. Este o situație cu care ne-am confruntat la funcționarea modulului, e vorba de partea de control. {i fermierii mari au fost cei mai afectați aici. E adevărat că fermierii mari sunt cei care au credite, au plăți pentru input-uri și sunt într-o situație așa mai delicată. Dar înțeleg că și fermierii mari și cei mici au dreptul dânșilor și este normal ca statul să facă toate eforturile ca banii să ajungă la timp. {i eu vă promit, în condițiile în care actualmente modulul funcționează, au fost mari întârzieri, fiți convinși că nu se va mai repeta în acest an”, a spus Achim Irimescu în fața fermierilor. Potrivit acestuia, și fermierii care au fost în control mai așteaptă încă 400 de mil. de euro, pentru cca. 2 mil. ha.

„Sperăm ca în această săptămână (6-12 iunie 2016 - n.red.) să începem controlul final și de săptămâna viitoare (13-19 iunie 2016 - n.red.) vrem să începem la producția animală”, a adăugat Irimescu. Întrebat de un fermier dacă agricultorii vor fi penalizați, acesta i-a răspuns „nu, dumneavoastră nu veți fi penalizați!”

Înainte să coboare de pe scena improvizată la protest, întrebat de președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, dacă „oamenii ăștia (fermierii - n.red.), până la 30 iunie, vor primi toți banii?”, ministrul Agriculturii a spus, cu ton sigur, „Absolut!”

Banii pentru agromediu și agricultură ecologică vin mai târziu. APIA a anunțat că plățile aferente măsurilor de dezvoltare rurală nu sunt obligatoriu de plătit până pe 30 iunie 2016, dar face eforturi ca și acești bani să ajungă la fermieri în cel mai scurt timp posibil. Numărul celor care au depus cereri pe măsurile 10 - Agromediu și 11 - Agricultură ecologică este însă mic față de numărul total de cereri de sprijin depuse de fermieri.

 

 

PLĂȚI APIA

Până pe 3 iunie 2016, APIA a plătit, din fonduri UE și naționale, 1,463 mld. euro, repartizate astfel:

• FEGA - 957,27 mil. euro, din care plăți directe Campania 2015 - 941,25 mil. euro, din plafonul de 1,6 mld. euro;

• FEADR plus cofinanțarea de la bugetul național - 266,42 mil. euro;

• Bugetul național - 239,75 mil. euro, din care 89,24 mil. euro reprezintă ANT1 vegetal pe 2015.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 654 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!