Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Irimescu: Importăm produse expirate!

Publicat: 18 aprilie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Națională Pro Agro solicită ANSVSA, Direcției Generale a Vămilor și Ministerului Agriculturii stoparea importului de produse care pun în pericol sănătatea publică și cere „controale sanitar veterinare reale” la toate produsele agroalimentare și la animalele vii din import. 

Click pe poza pentru galerie!

Asta, după ce ministrul Agriculturii a declarat, pentru ZF, că „România este o piață de mâna a zecea, în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate. (...) În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare”. „Statul nu-și face datoria, ANPC-ul nu și-o face. Alții controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alții?”, a spus Achim Irimescu.

 

Jumătate de milion de tone de carne, la prețuri de dumping

„Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse în țară cu prețuri de dumping, ceea ce denotă și o eventuală depășire a termenelor de valabilitate”, afirmă conducerea Pro Agro.

Potrivit Pro Agro, în 2015, România a importat 408.000 tone carne (bovină, porcină, ovină, pasăre), ceea ce reprezintă 35,5% din consum și 45,6% din producția internă destinată pieței. Prețul mediu de import la carne și preparate din carne a fost de 1.593 euro/tonă, mult sub prețul de vânzare din UE, ceea ce pune în discuție calitatea produselor importate.

Tot anul trecut, România ar fi importat 133.000 tone de carne și preparate din carne de pasăre, în principal din țări UE. Pentru 85.000 tone, prețul de import a fost de 900 - 910 euro/tonă (4 lei/kg), sub jumătate din prețul de vânzare al cărnii de pasăre în carcasă în UE, de 1.870 euro/tonă. Din sesizările fermierilor, există situații când carnea de pasăre din import congelată este decongelată și vândută ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislația în vigoare, susțin reprezentanții Pro Agro.

Aceștia mai semnalează că și la importurile de ouă în coajă rezultatele analizelor de laborator au arătat că acestea erau mai vechi decât permite legislația UE.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 522 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?