Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Irigaţiile gălăţene sunt în pericol

Publicat: 15 decembrie 2021 - 15:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O avarie produsă la sfârşitul lunii octombrie a.c. la Staţia de Repompare 1 Vânători - inima sistemului de irigaţii Câmpia Covurlui - pune în pericol irigarea culturilor gălăţene pe o suprafaţă de 76.000 hectare.

Staţia SRP1 Vânători a fost dată în folosinţă gratuită, în 2012, pentru 49 de ani, către FOUAI Câmpia Covurlui. Rolul ei este să asigure un debit de apă de 46.000 litri/s, la o înălţime de pompare de 94 metri, pe Terasa Covurlui.
O comisie a ANIF a constatat că în urma avariei a fost distrus peretele din zona agregatului 1, până la nivelul primului etaj, astfel încât apa a pătruns şi a inundat sălile pompelor, motoarelor şi sala celulelor electrice de 6 kw. A fost deteriorată o parte din pardoseală şi ferestrele clădirii.

Potrivit primelor constatări, a fost vorba de o avarie produsă de lovitura de berbec în urma unei căderi de tensiune. S-a funcţionat fără pernă de aer în hidrofor şi fără instalaţia electrică de curent continuu.
Expertiza judiciară solicitată de ANIF va dovedi dacă este vorba de nepricepere sau nepăsare!

 

Soluţie de rezervă

 

Gheorghe Ifrim, liderul FOUAI Câmpia Covurlui, recunoaşte că avaria ar putea avea drept consecinţe limitarea activităţii de irigaţii, dar există o soluţie de rezervă. „Avem o lucrare de modernizare pe firul 2 (tot laSRP1 Vânători, de 1,5 mil. de euro), în curs de finalizare, prin care se va asigura un debit de apă mai scăzut pe Terasă. Menţionăm că infrastructura este învechită, fiind în exploatare de 40 de ani”, susţine Ifrim.

Cu atât mai mult se impune remedierea avariei. Mulţi fermieri aveau nevoie de apă pentru că au înfiinţat culturile de toamnă în condiţii de secetă. De când cu acest eveniment, pe Terasă nu se mai irigă.

Statu-i proprietar pe infrastructura de îmbunătăţiri funciare şi el ar trebui să caute soluţii şi surse de finanţare.

defectiuni irigatii_b 

Un proiect de luat în calcul!


„Staţia Vânători este a statului, Federaţia nu are competenţa să repare acolo. Judeţul Galaţi are singura şansă de a pune în operă un proiect, al cărui studiu de fezabilitate l-am făcut cu staţia de la barajul Movileni (de pe Siret n.r.), prin care se poate iriga peste 20.000 ha”, subliniază Gavrilă Tuchiluş.

Directorul Agrimat Matca susţine că ar trebui o nouă staţie în locul SRP1 Vânători, una modernă şi cu o altă infrastructură. „O soluţie tehnică optimă este de a despărţi în două sistemul de irigaţii din Câmpia Covurlui spre beneficiul fermierilor. Judeţul Galaţi a fost şi este într-un con de secetă de ani de zile; astăzi putem să spunem că e o stare de necesitate pentru apă. Ce program de investiţii să fac eu pentru 2023-2027, atât timp cât nu am sursa de apă?”, se întreabă Tuchiluş.

La staţia Vânători, trebuie să se facă o expertiză tehnică corectă, însă fără o intervenţie rapidă, cu finanţare de la buget, problema irigaţiilor în Câmpia Covurlui nu se va rezolva curând.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 878 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?