Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Învingătorii secetei confirmă, iar în condiții bune bat orice record în toată țara!

Publicat: 04 octombrie 2017 - 08:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten


În 2015, în cadrul a două evenimente succesive, organizate pentru fermierii cultivatori de porumb KWS la Sinaia și Târgu Mureș, sărbătoream cu fast alături de partenerii noștri hibrizii de porumb KWS, “Învingători ai secetei”, sub egida “Ai noștri au dovedit-o!”


Poziționarea geografică a țării noastre, dar și schimbările climatice, fac ca anii secetoși să aibă frecvență mai mare față de cei favorabili culturii de porumb, ceea ce justifică preocuparea deosebită a companiei KWS pentru un material genetic care să se plieze pe astfel de condiții.

În consecință, în 2017, lansăm pe piață noul concept ClimaControl3 care înglobează hibrizii KWS cu potențial de producție foarte mare, și în același timp capabili ca, în condiții de secetă, să aibă cele mai mici diminuări ale producției comparativ cu hibrizii din aceeași grupă de maturitate.

Dacă sud-estul țării a beneficiat de un an excepțional pentru cultura porumbului, în vestul și nord-vestul României condițiile au fost mult mai dificile.

Tradițional, la Diosig în județul Bihor, la SC Romina Agroimpex SRL, în managementul unuia dintre cei mai apreciați agronomi din zonă – dl. Budai Mihai, se organizează lotul demonstrativ de cea mai mare amploare în România. Deși anul acesta, din cauza influenței secetei, platforma nu a mai fost prezentată publicului, rezultatele de producție la recoltare din acest lot sunt semnificative pentru anii cu o climă normală în țara noastră. Trebuie menționat că pe platforma de la Diosig au participat cu loturi demonstrative un număr de 15 companii din agribusiness cu nu mai puțin de 162 de hibrizi de porumb grupați în funcție de maturitate. În cele ce urmează, vă prezentăm cu obiectivitate performanțele notabile ale hibrizilor KWS față de ceilalți hibrizi participanți, pe grupe de maturitate:

- În grupa de maturitate de până la FAO 300, hibridul de porumb KWS 2370 (FAO 290), din grupul hibrizilor ClimaControl3 s-a situat pe primul loc din cei 20 hibrizi de la 10 companii. KWS 2370 a obținut o producție de 7.731 kg/ha, cu 1.700 kg/ha mai mult decât media hibrizilor concurenți.

- În grupa de maturitate FAO 300-349, KORVINUS (FAO 330), hibrid nou lansat și care va fi pus la dispoziția fermierilor din primăvara următoare, a obținut o producție de 7.075 kg/ha, respectiv cu aproape o tonă mai mult decât media celor 34 hibrizi din această grupă de maturitate.

- În maturitatea FAO 350-399, KONFIRMAS (FAO 370, lider KWS la această grupă), KWS 4484 (FAO 380) și KAMPARIS (FAO 390) s-au grupat în primii 8 hibrizi (locurile 3, 5 și 8) din totalul celor 36 de hibrizi de la cele 15 companii participante la test.

- În grupa de maturitate FAO 400-449, BALASCO (FAO 420) s-a detașat ca lider, cu 8.505 kg/ha, mai exact cu aproape 1.700 kg/ha peste media celor 24 hibrizi testați în această grupă la Diosig.

- În grupa hibrizilor semitardivi, KONFITES (FAO 460) - unul dintre cei mai timpurii din grupă, a obținut cu aproape 300 kg/ha mai mult decât media celor 16 hibrizi testați.

- În grupa hibrizilor tardivi, KONSENS (FAO 560), hibrid comercializat pentru siloz, a obținut o producție cu 2.000 kg/ha mai mare decât media celor 24 de hibrizi din această maturitate, comercializați preponderent pentru boabe.

Hibrizii de porumb KWS au fost performerii lotului în condițiile de secetă de la Diosig (județul Bihor), condiții caracteristice României, ceea ce confirmă încă o dată acuratețea sloganului: “Învingătorii secetei. Ai noștri au dovedit-o”.

KVS_17.08_345_b

Esențial de remarcat faptul ca hibrizii de porumb KWS nu își atestă calitățile doar pe o solă, ci în toate zonele importante din punct de vedere agricol din țară. Astfel, și în platformele organizate în câmp de KWS Semințe pentru lansarea conceptului ClimaControl3 din vara aceasta, în condiții de neirigare, s-au obținut, de asemenea, rezultate excepționale.

În platforma de la ferma domnului Claudiu Iliuță - SC Ildu SRL, din localitatea Vâlcelele, județul Călărași, cei 6 hibrizi ClimaControl3 au produs, în medie, 13.038 kg/ha, iar punctual, KONFITES: 15.250 kg/ha și KAMPARIS: 14.518 kg/ha.

Sunt rezultate care ne fac cinste și ne determină să privim cu mare încredere și rezultatele de la ferma domnului Vasile Pop Silaghi - SC Business Agro Consulting SRL, din localitatea Mărgineni, județul Neamț, unde estimările de producție ne-au arătat că vom depăși semnificativ pragul de 15.000 kg/ha la neirigat.

Faptul că, în condiții de secetă severă, hibrizii de porumb KWS și-au dovedit performanța, plasându-se pe cele mai bune poziții, iar în condiții de climat normal pentru cultura porumbului, depășesc 15.000 kg/ha, ne fac să remarcăm cu mândrie că sunt dovada clară nu doar ca “Învingătorii secetei”, ci ca “performerii oricăror condiții climatice”.

Ion Voinea
Director Dezvoltare Produse și Agroservice
KWS Semințe

 

Vizualizat: 11588 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?