Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investitorii străini, cu ochii pe terenurile noastre!

Publicat: 04 aprilie 2016 - 08:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Investitori străini care doresc să achiziționeze terenuri agricole și să dezvolte ferme în România așteaptă doar cadrul legislativ pentru a înregistra în țara noastră fonduri de investiții alternative, a afirmat Radu Toia, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), la o conferință a Organizației Profesioniștilor Pieței de Capital, ținută pe 17 martie 2016.

Click pe poza pentru galerie!

Acest lucru s-ar putea întâmpla deja în 2016. Pachetul legislativ care reglementează activitatea fondurilor de investiții alternative în România este compus din legea administratorilor fondurilor de investiții alternative, deja promulgată, și viitoarea lege a fondurilor de investiții alternative. Proiectul viitoarei legi ar putea fi finalizat de către colectivul de lucru al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) până la finalul primului semestru din 2016, urmând să fie transmis Ministerului Finanțelor Publice, care să și-l asume și să-l promoveze, notează Agerpres.
Fondurile de investiții alternative sunt organisme de plasament colectiv care atrag capital de la mai mulți investitori. În UE, administratorii de fonduri de investiții alternative gestionează unui volum important de active și pot avea o influență mare asupra piețelor și societăților în care investesc.

Cioloș: Nu vreau ca pământul să fie vândut străinilor
„Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc să fie utilizat de comunitățile locale, pentru că e o resursă pe care nu puteți practic să o obțineți din altă parte. Dacă o pierdeți, odată ce ați renunțat la o astfel de resursă, cu greu puteți s-o obțineți înapoi. (...)”, a spus premierul Dacian Cioloș, pe 21 martie, la Alba Iulia.
Cioloș le-a cerut primarilor să nu faciliteze „cu orice preț” vânzarea terenurilor către cetățeni străini. „Vreau să transmit mesajul primarilor (...): nu facilitați cu orice preț vânzarea terenului până când nu ați făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunitățile locale. Sigur că e mai ușor, probabil, să obțineți un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul și să vă roage să-l regrupați pentru a-l vinde. (...) Oricâți investitori străini ați aduce, nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunitățile locale”, a spus Cioloș.
Terenurile agricole din România sunt vândute în prezent la prețuri medii între 2.000 euro/ha și 7.000 euro/ha (în vestul țării), susțin reprezentanții companiei Hitch&Mosher, firmă de consultanță în operațiuni imobiliare cu terenuri agricole.

Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016

Vizualizat: 616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!