Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întrebări pentru AFIR

Publicat: 23 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Familia Matiu, din localitatea bihoreană Salonta, numără trei generații de specialiști în Științe Agricole: bunicul, tatăl și fiul. În paralel cu studiile liceale și universitare, aceștia au continuat și practica agricolă în familie, acolo unde și-au putut pune în valoare cunoștințele profesionale încă din anii de școlarizare.

 

Click pe poza pentru galerie!

Ioan Matiu dorește ca și copiii săi, Ioan și Florica Matiu, să-și asigure viitorul în agricultură. Și ca adevărați și pasionați profesioniști ai domeniului, au considerat că au tot dreptul să beneficieze de fonduri europene… 

 

Ghidul pentru… descurajarea tinerilor fermieri 

Ioan Matiu, doctor în legumicultură, a abandonat acum 15 ani cariera universitară pentru a redeveni fermier la Salonta. Acum deține o exploatație mixtă, 93 ha de teren și 92 bovine de carne. În 2010, Florica a devenit primul tânăr fermier al familiei, beneficiar al Măsurii 112, cu activitate în cultura mare. Experiența ei, deși deloc ușoară, a fost un model pentru mezinul familiei, Ioan Matiu, acum în vârstă de 19 ani și student în anul I la Medicină Veterinară în Timișoara. Din păcate, visul lui de a avea propria fermă modernă s-a destrămat odată cu apariția Ghidului Solicitantului pentru SubMăsura 6.1. „Prima dilemă a fost dacă studentul Ioan Matiu poate activa ca fermier. N-am primit nici un răspuns de la AFIR. Ferma, cu 18 ha, e înregistrată, dar terenul e situat pe raza a două localități învecinate. Aceasta este a două piedică în eligibilitatea proiectului. 

Cum în zootehnie cerințele din proiect sunt imposibile - numai groapa de gunoi costă vreo 10 mii de euro, am ales horticultura și cultura mare. Practica a învațat-o de la mine, doar am predat la facultate! Dar în continuare ne lovim de alte aberații: dacă sediul facultății nu se află în cel mai apropiat UAT față de UAT-ul în care este exploatația, studentul trebuie să urmeze studiile cu frecvență redusă. Or, fiul meu vrea să învețe meserie, nu să obțină o diplomă. De ce nu se ține cont că în legumicultură activitatea e mai intensă în lunile de vară, când studentul e în vacanță? El se instalează ca șef de exploatație, deci poate avea angajați. De ce nu se acceptă prezența lui în fermă doar la sfârșit de săptămână? Eu cred că buna pregătire profesională a unui viitor medic veterinar sau inginer agronom se face într-o fermă productivă, nu pe calculator. Iată câteva dintre motivele pentru care am renunțat la proiect”, spune cu mâhnire Ioan Matiu, în ciuda optimismului și pasiunii fiului său, care va fi în continuare tânăr fermier sub aripa și îndrumarea tatălui său, dar fără a beneficia de dreptul lui la finanțare europeană!  

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

 

Vizualizat: 577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?