Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Interviu cu un altfel de politician

Publicat: 01 septembrie 2015 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fost ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii din Bulgaria timp de trei ani, Svetlana Boyanova este, din 2013, președinte al Institutului de Agrostrategie și Inovație și managing partener în propria sa firmă de consultanță agricolă. Am întâlnit-o pe tânăra fost ministru la Knezha, în Bulgaria, fiind implicată în organizarea platformei Donau Soja, prilej cu care ne-a acordat un scurt interviu. 

Click pe poza pentru galerie!

Svetlana Boyanova are 39 de ani, este căsătorită și mamă a două fetițe. A absolvit Facultatea de Drept în 1999. Între ianuarie 2000 și mai 2003 a lucrat la armonizarea legislației bulgare cu cea europeană, apoi timp de aproape cinci ani a fost jurist în Confederația Patronatelor din Bulgaria. În 2008 a pătruns în lumea fermierilor ca director executiv al Asociației Producătorilor Agricoli din Bulgaria, iar în mai 2010 a intrat în primul cabinet condus de Boiko Borisov, ca ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unde s-a ocupat îndeaproape de fondurile europene. Asta timp de aproape trei ani. În prezent conduce Institutul de Agrostrategie și Inovație.

 

Ferma: V-ați implicat, pot spune, sufletește în proiectul Donau Soja. De unde și până unde acest interes?

Svetlana Boyanova: Totul a început la Augsburg, în momentul când Bulgaria a semnat declarația pentru Donau Soja. Atunci am fost împreună cu gazda evenimentului de aici, Milena Goranova, de care mă leagă o frumoasă prietenie, și tot atunci l-am cunoscut pe Dragoș Dima - reprezentantul Donau Soja pentru Bulgaria. Milena cultivă soia și împreună ne-am gândit că trebuie să facem ceva pentru ca tradiția acestei culturi să reînvie în Bulgaria. Înainte de 1989 se cultiva ceva mai mult de un milion de hectare iar acum sunt undeva la 5.000 ha. 

Un alt argument pentru implicarea mea emoțională este faptul că am în familie amelioratori de soia, ca și familia Goranov. Așa că am înțeles că această cauză mi se potrivește și, firesc, am intrat cu tot sufletul. Recunosc că și avântul lui Dragoș Dima dar și al celorlalți actori implicați m-au „infectat”.

 

Ferma: Totuși, ca absolventă de Drept, cum ați ajuns să iubiți agricultura?

Svetlana Boyanova: Am crescut la țară și acest contact a fost încă de mic copil. Apoi, când viața m-a adus în sfera agriculturii, mi-a fost mult mai ușor să mă implic total. Atunci când sunt pe câmp e ca și cum mă întorc acasă. Am făcut deja 15 ani de când sunt trup și suflet pentru agricultură și mi se pare că abia ieri am început.

 

Ferma: Deci orice efort făcut cu plăcere pare mult mai ușor. Poate de aceea ați ales și munca de consultant agricol care, după câte știu, nu e prea ușoară. Cum se împacă funcția de la institut cu această muncă de consultant?

Svetlana Boyanova: Am dobândit foarte multe cunoștințe administrative, politice și în ceea ce privește legislația comunitară, încât ar fi păcat să nu le folosesc spre binele celor care au nevoie de ele. Apoi, în perioada reformei din 2013 a PAC, atunci când Dacian Cioloș era comisar european pentru agricultură, am participat în comisia de negociere. Fiecare literă a trecut și prin ochii și mintea mea, așa că ar fi fost egoist din partea mea ca această competență să nu devină folositoare pentru fermierii bulgari. Iar pentru soia pot să spun că am luptat ca acestă plantă să fie cuprinsă între proteaginoase și în felul acesta să poată fi folosită în schema de înverzire implementată la nivel european. 

 

Ferma: Am observat că pe câmpul demonstrativ ați participat fizic la desăvârșirea acestuia. Chiar v-am văzut cărând pancartele cu denumirea soiurilor. Sincer, nu am văzut o asemenea implicare la nici un fost secretar de stat din România. E o practică specifică oficialilor bulgari?

 

Svetlana Boyanova: Nu! În nici un caz! Eu sunt singura care fac așa ceva, dar asta îmi arată mie că mi-am făcut treaba așa cum se cuvine. E vorba de mulțumirea mea interioară. Apoi, eu, ca fost politician și actual președinte de institut, nu m-am ascuns niciodată. Am firma mea de consultanță, totul este clar, pe față, nu în umbră, cum se practică în Bulgaria. Biroul meu este chiar lângă minister, iar pe acte eu sunt șefa. E important pentru mine să mă știu curată, să pun capul pe pernă fără să mă doară. Iar în ceea ce privește institutul, abordarea acestuia este obiectivă, nu protejăm anumite interese iar ceea ce fac eu este mult mai greu decât de a fi subiectiv.

 

Ferma: La final am să vă rog să adresați câteva cuvinte pentru cititori noștri

Svetlana Boyanova: Revista Ferma este impresionantă! Calitate, perspectivă și focusare pe problemele agriculturii. Urez fermierilor din România, ca și celor din Bulgaria, să țină pasul cu Europa și să ajungem împreună în vârf. 

Vizualizat: 826 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?