Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Interes crescut pentru sorg în Europa

Publicat: 20 septembrie 2019 - 10:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru al doilea an consecutiv, suprafeţele cultivate cu sorg pe teritoriul Uniunii Europene sunt estimate să crească, depăşind 260.000 de hectare.

Datele publicate de Sorghum ID, organizaţia interprofesională europeană a sorgului, confirmă interesul din ce în ce mai mare al agricultorilor europeni pentru această cultură. În ceea ce priveşte sorgul-boabe, suprafeţele sunt estimate la 174.000 hectare, acest nivel reprezentând o creştere de 19% faţă de anul trecut. Pe de altă parte, suprafaţa alocată sorgului furajer a ajuns la 86.400 hectare, respectiv cu 18% mai mult comparativ cu 2018.

Sorg_bÎn Uniunea Europeană, vremea uscată de la finele anului 2018 şi începutul lui 2019 a afectat înfiinţarea culturilor de rapiţă şi de grâu, determinându-i pe agricultori să caute alternative. Cultură de primăvară, cu cerinţe de apă scăzute, sorgul nu a întârziat să-şi arate avantajele. Astfel, Franţa a înregistrat o creştere de 14% la sorgul-boabe şi 20% la sorgul furajer, consolidându-şi poziţia de lider.

De asemenea, se observă creşteri semnificative în România (+19%), Ungaria (+50%) şi Austria (+30%). Producţiile medii ridicate, obţinute în 2019 şi paleta largă de hibrizi disponibili pe piaţă au făcut din sorg o cultură pe care producătorii o consideră rentabilă.

În Ucraina, suprafeţele de sorg-boabe înregistrează creşteri de peste 25%, ajungând la 54.000 hectare, în timp ce în Rusia se profilează aceleaşi tendinţe de creştere, în ciuda lipsei unor date complet fiabile. În schimb, în Iran - o altă ţară în care organizaţia Sorghum ID desfăşoară acţiuni de promovare a sorgului - suprafaţa este estimată la 65.000 hectare (boabe şi furajer), ceea ce reprezintă o creştere de 40 procente faţă de 2018.

Producţii care urmează a fi confirmate

În paralel cu creşterea suprafeţelor, nivelul producţiilor ar trebui să fie şi el sensibil mai ridicat, deşi este încă prea devreme pentru a formula nişte evaluări exacte. De remarcat, totuşi, că în Europa Centrală şi de Est condiţiile meteorologice sunt mai degrabă prielnice pentru dezvoltarea sorgului, în vreme ce în Europa Occidentală episoadele repetate de secetă şi caniculă au afectat potenţialul plantelor. O evaluare a situaţiei la sfârşit de campanie va releva producţiile la scara întregului continent.

Vizualizat: 235 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?