Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întârzierea subvenției + măsura incompetenței MADR

Publicat: 01 aprilie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o discuție purtată cu inginerul agronom Adrian Mocanu, un fermier de top din rândul producătorilor agricoli prahoveni, am aflat câteva dintre îngrijorările fermierilor.

Click pe poza pentru galerie!

“Cel mai tare ne îngrijorează prețurile, nici nu știm încotro s-o luăm, nu vedeți cum s-a dus prețul grâului? Se vinde cu 65 de bani kilogramul și chiar mai jos; dacă ai grâu pe stoc, îl dai cu 63-60 bani/kg. Eu l-am vândut la începutul anului cu 0,68 lei/kg”, ne-a declarat liderul prahovean al Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice, fermier ce exploatează peste 1.000 hectare de teren în zona Dumbrava.

„Stai cu ochii la subvenție!”
În opinia fermierului, prețurile care vor veni produc destulă temere și îngrijorare de-a binelea. „Se vehiculează în piață 0,55 lei/kg la grâu; faceți socoteala: la o producție medie de până la cinci tone, mai dai jos din ea vreo 700 kg, rămân vreo 4.000 kg, înmulțit cu 55 de bani, fac 2.200 lei și tu cheltuiești 2.500 lei/ha la grâu. Deci stai cu ochii la subvenție! Întârzierea asta la plată a subvenției, care este artificială, dă măsura incompetenței Ministerului Agriculturii, a APIA și acestora care au venit la guvernare ca să mai repare ce au făcut ăilalți”, concluzionează fermierul.
Pentru Adrian Mocanu, previziunile anului agricol nu sunt bune deloc, furnizorii de inputuri au urcat cu 2-3 la sută prețul semințelor. „Avem un pic de noroc că s-a mai ieftinit motorina. Însă, în general, anul se arată prost din punct de vedere al prețurilor. Au venit traderii să semnăm contracte futures la rapiță la 315 euro tona, când anul trecut a plecat cu 335 euro pe tonă și a ajuns până la 400 euro. Și la floarea-soarelui prețurile se arată a fi mici! E un semnal deloc încurajator, deloc liniștitor!”, a opinat președintele APCTP Prahova. Acesta a continuat: „La o fermă agricolă, profitabilitatea este undeva la 10-15 procente; dacă prețurile se dau înapoi, unde ajungem? Față de un 0,7 lei/kg - preț normal la grâu, îl fac 0,55, asta înseamnă 20% mai puțin, și eu în general am profit de 15%. Deci, e clar că sunt în pierdere! Nu mai dormim noaptea!”

Zootehnia e într-o dificultate și mai mare
Și fermierul brăilean Marcel Cucu arată că prețul produselor agricole este în continuă scădere, ceea ce înseamnă că și cultivatorii care au avut posibilitatea realizării unor stocuri au pierdut. Marcel Cucu crede că, deja, la nivel general, stocurile nu sunt substanțiale, situația climatică din țară din anul trecut nu a permis depozitări foarte mari de producție. Pe de altă parte, cererea pe piață a fost mai mic, iar cheltuielile foarte mari, și fermierii nu prea și-au permis să țină recolta în magazii sau silozuri. „Situația este destul de gravă pentru agricultură. Din păcate, ea se generalizează, ca să spun așa, și în domeniul zootehniei, atât la porc, căci văd că prețul carcasei nu depășește 5 lei/kg, nu vorbesc de cel în viu, care este undeva la 3 lei și ceva kilogramul, ceea ce este mult sub prețul de cost. La vacă..., e preferabil laptele care vine din import din țări care sunt capabile să susțină zootehnia, noi nu suntem în stare. Deci, crescătorii de animale sunt în mare dificultate anul acesta. Eu am renunțat la un sector de creșterea și exploatarea porcinelor tocmai din cauza greutăților din zootehnie”, ne-a mărturisit Marcel Cucu. Acesta a continuat afirmând că „Din păcate, și o spun cu toată fermitatea, majoritatea fermierilor de află la o mare strâmtoare; sunt dezamăgiți, datori, executați de furnizori și decapitalizați. A fost întârziată foarte tare acordarea subvențiilor, care veneau să mai compenseze ceva din dificultățile anului trecut. De asemenea, s-a întârziat foarte mult cu subvenția la motorină și văd că acuma se va plăti numai pentru ultimul trimestru al anului trecut, unde se știe că e mai puțină, cea pentru trimestrul al treilea se tărăgănează”.

Din lipsa banilor, culturi nefertilizate
Pe de altă parte, Marcel Cucu trage un semnal de alarmă, susținând că din punct de vedere al resurselor, situația e foarte grea, nu grea, sunt fermieri care nu au reușit să-și facă fertilizările de primăvară și toate celelalte lucrări specifice tehnologiei de primăvară. „Mai sunt zone în țară care suferă foarte tare din lipsa apei din sol, din ce am aflat, pot spune că în cea mai mare parte a Moldovei, deficitul depășește 2000 mc la hectar, ceea ce este extrem de grav, greu de a fi recuperat numai prin precipitații. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu irigațiile.  Agricultura este foarte complexă și nu se face fără bani!”, a precizat cultivatorul brăilean.„SĂ CUMPĂR UN HECTAR, MUNCESC CA PENTRU 20!”
O altă temere a fermierului prahoveran Adrian Mocanu este amenințarea din partea străinilor care „vin și ne cumpără pământurile de sub noi. Nu avem bani să cumpărăm, te trezești mâine-poimâine că nu mai ai ce lucra! Eu ca să cumpăr un hectar de teren trebuie să muncesc ca pentru 20 ha!”, a explicat Adrian Mocanu. 


Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016

Vizualizat: 611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?