Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întâlnire cu crescătorii de bovine la MADR

Publicat: 04 februarie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Circa 40-50 de crescători de bovine s-au întâlnit, în 20 ianuarie 2015, cu conducerea Ministerului Agriuculturii, pentru a discuta problemele dins ector. Astfel de întâlniri vor avea loc „de câte ori este nevoie, dar cel puțin o dată pe lună”, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Click pe poza pentru galerie!

Discuțiile, care au durat aproape două ore, au vizat plățile cuplate în perioada 2015-2020, decontarea „greoaie” a serviciilor de COP și Registru Genealogic, susținute prin ajutoare de stat, etichetarea produselor din lapte, intervenția la UE pentru măsuri împotriva embargoului, taxa pe stâlp, legea pajiștilor, vaccinarea împotriva Bluetongue. De asemenea, crescătorii de bovine au cerut conducerii MADR să aprobe cultivarea OMG în România.

Deși România nu a primit încă aprobarea oficială din partea Comsiei Europene pentru plățile cuplate propuse pentru 2015-2020, președintele FCBR spune optimist că „pentru bovine, pe sprijinul cuplat nu sunt probleme”. „La ovine este foarte greu de justificat sprijinul, pentru că au crescut efectivele foarte mult și sprijinul cuplat se dă pentru sectoare în dificultate”, a adăugat Frânc.

 

Modificări la Codul Fiscal

„Am solicitat modificări la Codul Fiscal, pentru a stabili clar ce construcții ies din sistemul de impozitare. A fost o propunere legislativă, aflată în Camera Deputaților, în care sunt exceptate doar construcțiile fără acoperiș. Am solicitat inclusiv eliminarea stopajului la sursă pe arendă. Fermierul nu este agent fiscal, să colecteze el taxe. Fiecare care încasează bani să își plătească obligațiile fiscale. Nu mai vrem să avem această obligație de a reține noi impozitul pe arendă”, a detaliat președintele FCBR.

 

COP subvenționat și pentru persoane fizice?

Acesta ne-a mai spus că repezentanții MADR au promis că vor fi incluse în acordarea sprijinului de la stat pentru efectuarea COP și persoanele fizice care primesc sprijinul cuplat începând cu 2015 (obligate să înscrie animalele în COP - n.red.), pe baza certificatului de producător. Potrivit lui Frânc, banii sunt deja prevăzuți în bugetul MADR.

 

Amenajamentele zoopastorale, până în septembrie

Legat de legea pajiștilor (86/2014), FCBR a cerut ca amenajamentele zoopastorale pentru pajiști să poată fi depuse până în septembrie 2015 și să se precizeze foarte clar în normele de aplicare a legii ca „încărcătura să fie obligatoriu asigurată de toți proprietarii de pajiști”. FCBR vrea și ca pășunile să poată fi administrate doar prin pășunat, iar fânețele să poată fi exploatate prin pășunat sau prin cosit.

Claudiu Frânc a recunoscut însă că într-o întâlnire cu aproape 50 de persoane este imposibil ca fiecare să reușească să își expună toate problemele și că Federația va trimite MADR propunerile și solicitările detaliate în scris.

Vizualizat: 617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?