Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inovație și premieră pe piața de creditare

Publicat: 22 august 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• dobânda scade odată cu scăderea prețului la cereale

Click pe poza pentru galerie!

Agricover Credit IFN a lansat luna trecută un produs unic de creditare, ce permite diminuarea impactului pe care variația de preț la grâu pe Bursa din Paris (Matif) îl generează în perioada post-recoltare.

Mai multe detalii despre lansarea acestui nou produs ne-au fost oferite de Robert Rekkers, Director General al Agricover Credit IFN.

 

Ferma: De ce ați ales acum lansarea unui astfel de produs și ce a stat la baza dezvoltării lui?

Robert Rekkers: În fiecare an, fermierii au probleme privind alegerea momentului potrivit pentru valorificarea recoltei, din cauza variației prețului produselor agricole pe bursele internaționale. Totodată, perioadele de recoltare coincid cu scadențele de plată ale inputurilor utilizate, de cele mai multe ori fermierii fiind presați să vândă stocurile de cereale pentru a achita aceste scadențe. Pentru a crește și a dezvolta un sector agricol performant, avem nevoie de soluții moderne, iar preocuparea noastră este să dezvoltăm soluții de finanțare inovatoare, conturate pe nevoile fermierilor. Prin urmare, am conceput un produs care, practic, oferă opțiuni fermierului. Astfel, el poate obține un credit bazat pe stocul de cereale, cu care să achite sumele scadente, ceea ce îi va permite să aleagă momentul și prețul optim de vânzare a recoltei.

Anul trecut, numeroși fermieri mari s-au confruntat cu problema scăderii prețului la grâu, ale cărui valori erau estimate în iulie 2013 a fi cele mai mici din ultimii trei ani. Cotația Matif de început a recoltei din 2013 a fost de 193 euro/tonă și a crescut până la 209 euro/tonă în decembrie 2013, fiind urmată de o ușoară scădere în primele două luni ale acestui an. În aprilie 2014 a atins cel mai mare preț, de 212 euro/tonă, urmat din nou de o scădere, ajungând în iunie la prețul de 188 euro/ tonă. Acest tip de fluctuații - care pot varia de la 2-3 la sută până la 8-10 la sută, afectează calculele economice ale fermierilor și constituie unul dintre principalele elemente de îngrijorare.

 

Ferma: Cărui tip de fermieri vă adresați cu acest credit?

Robert Rekkers: Creditul Corelat cu Matif este o soluție de finanțare adresată fermierilor mari, care lucrează peste 900 hectare de teren, pentru finanțarea capitalului de lucru de minimum 1 milion de lei.

 

Ferma: Concret, cum se va calcula dobânda în cazul acestui tip de credit?

Robert Rekkers: Un fermier decide să nu-și vândă producția de cereale la momentul recoltării, când prețul poate fi scăzut. Însă pe parcurs situația se poate înrăutăți și mai mult. În acest caz, produsul nostru oferă fermierului o plasă de siguranță. Dobânda Creditului Corelat cu Matif scade în același timp cu prețul futures al grâului pe Bursa din Paris. Dobânda este indexată lunar, în funcție de cotația Matif afișată în ultima zi a lunii anterioare, până în mai 2015, data până la care trebuie rambursat creditul. Pentru cotația Matif mai mică de 155 euro/tonă, dobânda este de 2,90 la sută și ajunge la 8,90 la sută pentru cotația Matif mai mare de 225 de euro/tonă. În cazul în care cotația grâului va fi între 175 și 225 euro/tonă la Bursa din Paris (Matif), atunci fermierii vor avea o dobândă de 7,9 la sută. În cazul în care cotația scade sub 175 de euro/tonă, atunci și dobânda va scădea, iar daca aceasta depășește 225 euro/tonă, atunci dobânda va crește. Dobânda este capitalizată și plătibilă la scadența contractului de credit sau la rambursarea integrală a plafonului.

 

Ferma: Este un produs nou... În ce măsură sunt fermierii deschiși la astfel de inovații?

Robert Rekkers: Eu am observat o maturizare și o profesionalizare în modul de a gândi a fermierilor și, din discuțiile purtate, am văzut o abordare deschisă. Marii fermieri analizează care sunt prețurile Matif ca punct de referință și își doresc să primească un preț cât mai bun. Soluția de finanțare pe care o propunem are un mecanism de ajustare a costului dobânzii, prin care, urmărind tendința prețului Matif al grâului pe toată durata valabilității creditului, ne angajăm într-un parteneriat în care împărțim riscul alături de aceștia.

Vizualizat: 484 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?