Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înfiinţarea camerelor agricole va întârzia

Publicat: 12 septembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Termenul legal pentru înfiinţarea camerelor agricole, conf. OUG 58/12.06.2013, nu poate fi respectat

Click pe poza pentru galerie!

„Principalele probleme pe care le întâmpinăm noi, comitetul judeţean de iniţiativă, sunt două. În primul rând, legea prevede un termen maxim de 90 de zile pentru organizarea alegerilor, care, din punctul meu de vedere, nu poate fi respectat.

Asta ar însemna 10 septembrie 2013, deoarece listele electorale, potrivit Legii 283/2010, ar trebui să se pună la dispoziţia birourilor electorale ale secţiilor de votare şi să se afişeaze cu 45 de zie înainte de data alegerilor. Or, acest lucru este imposibil de realizat”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Galaţi, Daniel Răzvan Olaru, în şedinţa Colegiului Prefectural Galaţi.

Olaru a precizat că nu va putea fi respectat nici calendarul depunerii candidaturilor, ce ar trebui finalizat cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de alegeri, dar şi că nu s-a găsit încă sursa de finanţare, care „nu este prevăzută în lege”. (Marian MUŞAT)

 

Contre politice pe camerele agricole

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că va retrimite Parlamentului ordonanţele privind camerele agricole, apreciind că a fost „distorsionat” scopul iniţial al înfiinţării acestora. „(...) cu o nouă ordonanţă de urgenţă, practic, legea (camerelor agricole - n.red.) a fost desfigurată şi a recreat condiţiile de politizare a camerelor agricole. (...) În orice caz, când vor ajunge la mine ordonanţele de urgenţă, le voi retrimite înapoi în Parlament, pentru că s-a distorsionat scopul înfiinţării camerelor agricole.

S-a vrut prin legea emisă să se dea agricultorilor posibilitatea de a-şi asigura consultanţa şi de a se consolida în cooperarea lor la nivelul fiecărui judeţ şi la nivel naţional, iar acum s-a ajuns la prefectul care organizează adunările de constituire”, a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres, în 21 august a.c., la Fundulea, jud. Călăraşi.

„(...) În forma finală, eu cred că ele (camerele agricole - n.red.) sunt foarte bine definite (...). Nu sunt structuri ale statului, sunt structuri ale fermierilor, care sunt conduse de fermieri”, a declarat, două zile mai târziu, la Alba, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a recunsocut că „modalitatea în care se vor organiza alegerile reprezintă totuşi ceva ce ar putea fi îmbunătăţit”.

 

Producţia de cartofi, cu 20% mai mare

Producţia de cartofi din 2013 va fi cu 18-20% mai mare decât cea de anul trecut, estimează preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea, care a indicat o producţie medie de peste 20 tone/ha. Preţul cu care fermierii din jud. Braşov vor vinde cartofii după recoltare va fi sub 1 leu/kg, însă „preţul va creşte odată cu răcirea vremii şi va ajunge la doi lei pe kg sau chiar mai mult, dacă ţinem cont că în acest moment în alte ţări europene cum este Austria, un kilogram de cartof costă un euro”, a precizat Benea, citat de Agerpres.

În Covasna, producţia de cartofi din 2013 este estimată la, în medie, peste 20 tone/ha. Potrivit directorului DAJ Covasna, Konczei Csaba, citat de Agerpres, în zona Câmpu Frumos s-au făcut şi peste 30 tone/ha. Acesta a menţionat că la începerea recoltatului cartofii erau vânduţi cu 0,75-0,9 lei/kg, dar preţul se va stabiliza în septembrie. În 2013, în jud. Covasna au fost cultivate 12.950 ha cu cartofi, faţă de 14.750 ha în 2012.

În Harghita, producţia de cartofi a fost afectată atât de mană, cât şi de secetă. Directorul DAJ Harghita, Torok Jeno, estimează, citat de Agerpres, că producţia medie va fi de 15-16 tone/ha, mai mare decât în 2012, dar mult mai slabă decât în 2011. În 2013, pentru prima dată în istoria judeţului, au fost cultivate sub 10.000 ha cu cartofi.

 

ŞTIRI

PARTENERIAT
Bursa de cereale Corabia, din 2014

Consiliul Judeţean (CJ) Olt a încheiat un parteneriat cu Bursa Română de Mărfuri şi Consiliul Local Corabia pentru ca aceste instituţii, împreună, să creeze o societate ce va administra Bursa de Cereale Corabia, a anunţat vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. „Au fost finalizate lucrările de infrastructură, clădirea a fost construită, a fost dotată cu echipamente, acum suntem în faza de elaborare a statutului societăţii comerciale care va administra activitatea Bursei de Cereale din Corabia”, a spus Oprescu, citat de Agerpres.

Aceasta estimeză că Bursa va începe să funcţioneze în prima parte din 2014. Angajaţii bursei şi agenţi economici din judeţ vor fi instruiţi în domeniul activităţii bursiere printr-un proiect de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria aflat în implementare.

PROIECT
2.800 ha pentru SCDA Brăila

Consilierii judeţeni brăileni au aprobat, în august 2013, Acordul de cooperare între jud. Brăila, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Brăila, în vederea implementării proiectului „Creşterea competitivităţii activităţii SCDA Brăila prin dezvoltarea capacităţii de cercetare-dezvoltare-inovare”, după ce Guvernul a aprobat preluarea a 2.815 ha teren, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, din domeniul public al statului şi administrarea ASAS în domeniul public al jud. Brăila şi în administrarea CJ. Proiectul demarat de CJ Brăila este estimat la 15 mil. euro.

Vizualizat: 599 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?