Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înființarea camerelor agricole mai întârzie

Publicat: 07 octombrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform OUG 58/2013, care modifică Legea 283/2010 privind camerele agricole, data limită pentru primele alegeri era 12 septembrie 2013

Click pe poza pentru galerie!

Din toată țara însă, doar în Timiș și în Suceava au fost organizate alegeri pentru înființarea noilor Camere agricole respectând acest termen. În județul Caraș-Severin, alegerile pentru înființarea Camerei Agricole se vor desfășura în 13 octombrie, în Mehendinți, alegerile sunt programate pentru 27 octombrie, iar în alte județe s-ar putea să întârzie și mai mult. Cauza: probleme de organizare și lipsă de fonduri.

În același timp, în toată țara sunt angajați ai Camerelor Agricole din subordinea Consiliilor Județene care nu și-au primit salariile de luni de zile. Ministrul Agriculturii susține în continuare că legea, modificată, este foarte bună, iar președintele țării îl contrazice și amenință că n-o va promulga, deși comisarul Dacian Cioloș transmite „că ar trebui oprite odată toate modificările astea de legislație, și iar ordonanțe de urgență, și încă o altă modificare, și trecut la treabă, concret, pe teren”.

„12 septembrie a fost un termen de recomandare. Eu nu cred că acolo unde se fac alegeri după 12 septembrie, alegerile vor fi declarate nelegale și nu pot să intre reprezentanții acelor județe în Camera Agricolă Națională. Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență nici nu a ajuns în Parlament și acolo sigur termenul se va modifica”, susține Nicolae Oprea, secretarul Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș, ales membru în Colegiul Camerei Agricole Timiș și desemnat să se ocupe de chestiuni de organizare până când va fi aleasă conducerea noii Camere Agricole.

„Am totuși această nemulțumire cu forțarea termenului alegerilor, pentru că s-au adus unele prejudicii fermierilor care trebuia să voteze și care nu au avut timpul necesar să cunoască toți candidații, celor care nu au avut timp să se înscrie pentru candidaturi, dar și celor care au candidat, care nu au avut timp să se prezinte și să își prezinte oferta”, afirmă Oprea.

 

Timiș: Două camere agricole, cu aceleași atribuții

În județul Timiș, aproape 5.000 de agricultori au votat, în 8 septembrie 2013, cei 25 de reprezentanți care vor face parte din Colegiul Camerei Agricole Timiș. În 12 septembrie, Comitetul Județean de Inițiativă a validat rezultatul votului și și-a încetat activitatea. Au fost în jur de 140 de candidați și 98 de secții de votare. Doar în Comuna Dumbrăvița, unde primarul a argumentat că nu sunt agricultori, nu s-a organizat secție de votare.

Consiliul Județean Timiș a dat 20.000 lei pentru tipărirea buletinelor de vot și realizarea ștampilelor de vot și a ștampilelor de control, iar membrii Comitetului Județean de Inițiativă au pus de la ei cca. 1.500-2.000 lei pentru prima înscriere a Camerei Agricole în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor la Judecătoria Timișoara, susține Oprea. Pe cheltuiala proprie, Primăriile au asigurat încăperi, urne de vot, câte trei membri în Biroul Secției de Votare, plus transportul buletinelor.

Asociația Producătorilor de Cereale și plante Tehnice Timiș, care a obținut aproape jumătate din voturile valabile, va avea 4 reprezentanți în Camera Agricolă Timiș: Viorel Matei, Nicolae Oprea, Vasile Turc și Stelică Mălăeșteanu. Alte 4 asociații vor avea câte 1 reprezentant: Ovy-West - Ioan Bratu, Ovitim Miorița - Gheorghe Mihăescu, Asociația Crescătorilor de Vaci cu Lapte - Ion Roșca și Asociația Producătorilor Agricoli și Crescătorilor de Animale (Lugoj) - Petrică Balint. Pe cele 2 locuri ale cooperativelor, Timlactagro a câștigat 1 loc prin Viorel Hapenciuc, iar Consumcoop va fi reprezentată de Tiberiu Lelescu, fost director al Direcției Agricole Timiș.

Cei 25 de membri ai Camerei Agricole Timiș se vor reuni până la jumătatea lunii octombrie 2013 pentru a alege Biroul Permanent și conducerea Camerei Agricole. După alegeri, se face o nouă înscriere pentru dobândirea personalități juridice și a statutului de utilitate publică, ne-a mai spus Nicolae Oprea.
Membrii Birourilor Permanente din toate județele vor face parte din Colegiul Camerei Agricole Naționale. Dintre aceștia se va alege conducerea Camerei Agricole Naționale, dar nu se știe cine va prelua această inițiativă și când.

Deocamdată, noua Camera Agricolă Timiș există doar pe hârtie și în paralel cu Camera Agricolă din subordinea Consiliului Județean. Are doar un sediu pus la dispoziție de USAMVB Timișoara. „Camerele Agricole de pe lângă Consiliile Județene au rămas mai departe. Atribuțiile noastre stabilite prin lege, pe lângă cele pe care le vom stabili prin statut, seamănă aproape la indigo cu cele ale Camerelor de la Consiliul Județean, dar Camerele Agricole ale noastre, private, trebuie să plătescă, iar ceilalți primesc pe gratis.

Camera aceasta agricolă a fost lăsată fără conținut, fără atribuții, practic nu poate să ia în forma actuală nici o decizie. Ca să se impună pe piață trebuie să lupte foarte mult. Forma inițială a Legii 283, în care atribuțiile Camerei Agricole erau mult mai multe și mai importante, a fost amputată, și a fost amputată și puterea Camerei Agricole.

Nu se poate să fie două camere agricole. Trebuia să rămână o singură cameră agricolă, care să preia inclusiv din atribuțiile instituțiilor publice din agricultură, trebuia ca aceste camere agricole să apară odată cu descentralizarea și cu reforma Ministerului Agriculturii și a instituțiilor publice”, ne-a mai declarat Nicolae Oprea.

Vizualizat: 556 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!