Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Industria cărnii vrea să taie TVA-ul la 5%

Publicat: 03 iunie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația ProAgro, împreună cu Asociațiile patronale din industria cărnii, a lansat, la începutul lunii aprilie, o campanie pentru reducerea TVA la carne și la preparatele din carne până la 5%

Click pe poza pentru galerie!

Datele oferite de reprezentanții din industria cărnii din România relevă faptul că statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale pe filiera carne și produse din carne, România numărându-se totodată printre țările cu cel mai mare TVA la carne din Europa. Excepție face Danemarca, unde se practică un TVA de 25%.

 

Termen optimist: 1 ianuarie 2015

„Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele și este limpede că în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puțin dispuși să aibă un dialog pe teme tehnice, cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociațiile, împreună cu partenerii noștri - Camera Consultanților Fiscali și Asociația Marilor Rețele de Supermarketuri - să construim un document de suport. Va fi o primă intervenție a guvernanților către partenerii internaționali. Așteptăm să se concretizeze într-o măsură în cursul toamnei și ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, să avem TVA de 5%”, a declarat Alex Jurconi, președintele ProAgro.

 

Câștig pentru toate părțile implicate

Pentru a fi mai convingător privind diferența majoră care există între România și Ungaria în privința TVA, președintele ProAgro a luat ca exemplu comparativ costul de producție al unui cotlet de porc produs în cele două țări, arătând că producătorii români lucrează aproape la prețul de cost, la limita rentabilității, iar avantajele de a aduce carne din Ungaria sunt evidente, pentru că acolo se aplică TVA de doar 5%, în condițiile în care costurile de producție și tehnologiile sunt similare în ambele țări.

Reducerea TVA la carne și la produsele din carne va avea efecte benefice nu numai asupra producătorilor și procesatorilor din sector, dar și asupra consumatorilor, care ar putea face în acest fel economii seminificative, potrivit calculelor Institutului Național de Statistică (vezi grafic). „După reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5%, ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masă aceeași cantitate de produse”, spun inițiatorii campaniei „Taie TVA la carne”.


Cu TVA de 24%, statul pierde bani grei

Din cauza evaziunii fiscale din sector, estimată la 40%, menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro anual, conform declarațiilor președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van. „Teama potrivit căreia dacă vom reduce TVA, vom reduce și banii la buget, nu se justifică (...) Dacă reducem TVA de la 24% la 9% avem șansa să creștem consumul și volumul vânzărilor la nivelul istoric din 2009, dar și să eliminăm evaziunea fiscală, prima dată în trepte și pe urmă în totalitate. ~n felul acesta se reduc pierderile de venit bugetar, de la 61,3 milioane de euro la 23 de milioane de euro”, a explicat Ilie Van.

 

Carnea românească se vinde ieftin la poarta fermei

Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, carnea din România vândută la poarta fermei are cel mai mic preț din Europa. „Avem cel mai mic preț la carne din Europa, la poarta fermei, între 4,5 și 4,8 lei/kg în viu, pentru că mulți cumpără carne din Ungaria, unde TVA-ul este 5%, nu 24%, dar și din cauza evaziunii fiscale. Dacă nu se gândește pe termen mediu și lung o să ajungem o țară de consumatori. Oricum, 50 - 60% se consumă de la alții, dar poate se vrea să consumăm 100%. Consumatorii români vor să cumpere proteină animală în cantități mari, dar nu cred că vor putea cu acest nivel ridicat al TVA”, a spus Ladoși.


REDUCEREA TVA LA PÂINE - UN SUCCES

Inițiativa de a reduce TVA la carne și produsele din carne până la 5% se bazează și pe succesul proiectului similar din sectorul morărit și panificație. Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, a prezentat câteva efecte notabile ale proiectului: „Datele statistice pe șase luni arată că producția fiscalizată a crescut cu 25% la făină și cu 20% la pâine, iar 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus față de perioada anterioară.

Practic, s-a ieșit la suprafață cu aceste produse, iar impozitele s-au vărsat la bugetul statului și cel mai important lucru este că aceste 150.000 de tone de produse sunt sigure din punct de vedere alimentar”.
Președintele ROMPAN a precizat că proiectul merge mai departe pentru că, în continuare, există producție nefiscalizată, iar obiectivul principal după tăierea TVA la 9% era reducerea evaziunii din sector cu 50%. De asemenea, reducerea TVA la 9% în sector a adus și o ieftinire cu 12% a prețului la pâine.

Vizualizat: 734 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!