Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Industria cărnii: TVA-ul a scăzut, prețurile sunt neschimbate

Publicat: 10 mai 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Situația industriei cărnii românești după reducerea TVA a fost dezbătută, sub titulatura „Viitorul industriei cărnii...astăzi”, în cadrul Congresului Industria Cărnii, ediția a V-a. 

Click pe poza pentru galerie!

A fost lansată și o nouă provocare, campania „Tăiem taxele de raft”, care are drept scop punerea la masa tratativelor a tuturor părților implicate în comerțul cu produse agroalimentare, pentru a găsi soluții de sprijinire a producătorilor români aflați într-o situație dificilă.

 

Producătorii de carne de porc, la limita falimentului

Producătorii de carne din România sunt într-o situație dificilă. Pierderile acestora au crescut accelerat, iar întârzierea identificării unor măsuri reale de sprijin poate duce sectorul producerii cărnii de porc în faliment, cel puțin pentru fermierii mici și medii. „Noi pierdem bani, ne apropiem de un an de când pierdem bani. Pierderea a început acum douăsprezece luni, când înregistram o pagubă de trei-patru euro pe porc și am ajuns acum la pierdere de 20-24 euro pe porc livrat. Dacă facem o medie și calculăm că anul trecut s-au tăiat 4 milioane de porci produși în România se poate face un calcul simplu. Să spunem că am pierdut în medie zece euro; la patru milioane de porci, am înregistrat pierderi de 40 milioane de euro doar într-un singur an. Ajutorul venit de la Uniunea Europeană acoperă doar 0,80 euro, față de 24 de euro pierdere pe cap de animal livrat. Sunt situații în care un producător poate rezista, dar îi trebuie putere financiară, fie proprie, fie conexă pentru situațiile în care este integrat. Fermierii din asta trăiesc și dacă lucrurile nu se reglează, aceștia vor dispărea. Prin fermele noastre reușim să acoperim cam 60% din ce se consumă în România, am putea acoperi integral carnea proaspătă, dar nici acolo nu avem acces”, a declarat Ioan Ladoși. 

 

Crescătorii de suine cer facilități fiscale

Iar dacă în perioada următoare nu vor fi luate măsuri urgente, fermele de creștere a porcilor din România vor dispărea sub presiunea prețului. „Este clar că avem nevoie de măsuri concrete de susținere a sectorului. Cred că una dintre soluțiile pe care le poate lua MADR ar fi acoperirea costurilor pe care noi le facem cu serviciile sanitar-veterinare. De asemenea, se poate lucra și pe ceea ce înseamnă linia de taxe și impozite, chestiuni fiscale dar care nu depind numai de ministrul Agriculturii. Sunt localități unde crescătorii de porci mi-au spus că primarii au crescut impozitele cu 100%. Anul acesta plătim impozite duble, în contextul în care pierdem de trei ori mai mult decât anul trecut. Avem nevoie de măsuri directe, dar și cele fiscale ne-ar fi de ajutor. Etichetarea este foarte bună, dar până când legea va fi funcțională, fermierii nu o să mai existe”, a mai spus Ioan Ladoși.

O urmă de speranță pentru reducerea problemelor producătorilor români pare a veni spre finalul anului. „Sperăm ca până la finalul anului să se deschidă piața rusă cel puțin pentru partea de carne. Sunt speranțe foarte mari în acest sens”, a declarat Achim Irimescu.

 

Taxe la raft discriminatorii față de producătorii români

Tăierea TVA la carne și la produsele alimentare și-a arătat efectele doar un timp limitat, pentru că după 2-3 luni prețurile au revenit la același nivel. „Am redus TVA și am constatat că după, prețurile s-au reglat și profitul îl câștigă retailerul. Hipermarketul s-a transformat într-un prestator de servicii și nu în comerciant în adevăratul sens al cuvântului”, spune Emil Dumitru, președinte Pro Agro. 

O explicație pentru prețurile la fel de mari este apariția altor taxe impuse de hipermarketuri, care împovărează în primul rând producătorii români. 

Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, adaosul comercial impus produselor românești trebuie să fie la un nivel similar cu cel adresat produselor din import, iar o lege în acest sens trebuie să protejeze producătorii români. „Vrem mai multe produse românești pe rafturi, vrem să fie respectați producătorii români, vrem să avem adaosuri comerciale la produsele noastre la fel ca la cele care sunt importate. Astăzi, sunt convins că produsele românești au procente mai multe din punct de vedere al adaosurilor la raft decât produsele importate. Vrem o lege nu care să vină în avantajul producătorului român, dar să sprijine producătorul român și să discute de la egal la egal cu orice producător, membru al oricărui stat al UE”, a subliniat Dragoș Frumosu.

 

 


SINDICATELE AMENINȚĂ CU PROTESTE

„Hypermarketurile și supermarketurile din România nu respectă consumatorul român. Am observat, în primul rând, acest lucru de la reducerea TVA. Au avut o perioadă de vreo lună - două, când au încercat să respecte, după care majoritatea prețurilor a revenit la normal. Au redus TVA și au impus acele taxe suplimentare și procente peste prețul de vânzare a producătorului, ceea ce înseamnă la raft cu cel puțin 30% mai mult. Dacă este nevoie și lucrurile nu sunt respectate, vom ieși în parcările hypermarketurilor și supermarketurilor. Vom încerca să aducem întreaga populație lângă noi”, afirmă Dragoș Frumosu. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 415 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?