Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Încălcare de atribuții la Ministerul Sănătății

Publicat: 05 mai 2015 - 16:00
31 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În urma memoriului pe care l-am transmis către Ministerul Sănătății cu privire la modificarea Ordinului (denumit în continuare OMS) nr. 119/2014, art. 11 și art. 15, adică articolele referitoare la distanța dintre unitățile zootehnice care produc disconfort și teritoriile protejate, am primit un răspuns cel puțin ciudat și cam... nedocumentat!

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, stimabilii din Ministerul Sănătății ne răspund, citez: „Concluzia dumneavoastră conform căreia ordinul MS/119/2014 reglementează numărul maxim de animale pe exploatație agricolă/gospodărie este complet falsă și denotă o eroare de interpretare”. Din această frază memorabilă îmi dau seama că, de fapt, specialiștii cu pricina nu au cunoștințe nici măcar lingvistice, ce să mai discutăm despre tehnică și noțiuni de drept! Așa că voi reda succint câteva definiții din Dicționarul explicativ al limbii române cât și din actele normative, ca să poată și domniile lor să facă o diferențiere între termeni.

• Orașul, prin definiție, este o formă complexă de așezare umană, având dimensiuni variabile și multiple dotări edilitare, grupate pe zone cu utilizări bine definite.

• Satul este așezarea rurală a cărei populație se ocupă în cea mai mare parte de agricultură.

• Zona de locuit este zona constituită ca o grupare funcțională de loturi și parcele de teren delimitate teritorial pe care predomină clădiri cu locuințe având ca parametru de măsură densitatea medie de locuire.

• Teritoriu protejat - teritoriu în care nu este permisă depășirea concentrațiilor pentru poluanții fizici, chimici și biologici din factorii de mediu; acesta include zonele de locuit.

În memoriul trimis către Ministerul Sănătății am precizat că aceste reglementări produc dezavantaje pentru agricultorii români față de cei europeni și produc consecințe socio-economice deosebit de grave în societatea românească. Dacă la sat, conform definiției, marea majoritate a românilor se ocupă de agricultură, atunci cum poți să vii cu o reglementare legislativă care îți îngrădește practic desfășurarea oricărei activități agricole pe raza localității?! Legea te scoate în afara satului, la un kilometru față de ultima casă!

Mai mult, Ordinul MS 119/2014 contravine legislației europene în domeniu. Facem referire la alin. 2, 3, 4, 19 și 34 din preambulul Directivei CE 75 din 24 noiembrie 2010, cât și la art. 3, alin. 2, unde „poluare” înseamnă introducerea directă sau indirectă, ca rezultat al activității umane, de substanțe, vibrații, căldură sau zgomot în aer, apă sau sol care pot avea efect nociv asupra sănătății umane. Dacă această directivă are ca obiect controlul poluării și concentrațiile de poluanți din mediul înconjurător și din zonele de locuit, atunci OMS nu contravine directivei, având, de fapt, același obiect ca și directiva? Însă dacă vom compara definițiile menționate la începutul articolului, în Directiva Europeană 75 din 24 noiembrie 2010 și în OMS 119/2014, scopul celor două reglementări nu este același... Atunci ne întrebăm, firesc, încalcă sau nu Ordinul Ministerului Sănătății prevederile din Constituția României, art. 148, conform căruia au prioritate în aplicare reglementările europene?

În fapt, Ministerul Sănătății își depășește atribuțiile prin emiterea Ordinului 119/2014, deoarece autoritatea competentă pentru controlul și emiterea de reglementări legislative pentru poluarea mediului este Ministerul Mediului (conform OUG nr. 195/2005). Dacă inspectorii de specialitate de la Ministerul Sănătății controlează „depășirea concentrațiilor pentru poluanții fizici, chimici și biologici din factorii de mediu” (citat din OMS), iar „pentru soluționarea petițiilor și sesizărilor care au ca obiect nerespectarea prevederilor OMS 119/2014, inspectorii sanitari verifică aspectele sesizate, prin efectuarea controlului la fața locului” (citat din răspunsul trimis de Ministerul Sănătății)... stau și mă întreb ce controlează aceștia, de fapt? Nu cumva își depășesc atribuțiile de serviciu, încălcând legislația de mediu europeană și națională? Iar dacă măsoară distanțe, acești inspectori au competențe certificate de cunoștințe în cadastru și topometrie? 

Le aducem aminte celor de la Sănătate că am solicitat documentația științifică ce a stat la baza calculării distanțelor minime prevăzute în Ordinul 119 și că ni s-a răspuns în doi peri, cităm: „Pentru unitățile pentru care au fost stabilite distanțele în OMS nr. 536/1997, acestea au fost preluate în OMS nr. 119/2014; pentru unitățile nou introduse în OMS nr. 119/2014 au fost luate în considerare propunerile specialiștilor din Direcțiile de Sănătate Publică teritoriale, coroborate cu datele din literatura de specialitate”. Din răspunsul respectabililor de la sănătate nu am înțeles nimic! Noi am cerut date concrete și ei ne trimit la literatura de specialitate... 

Noi, Revista Ferma și specialiștii de la Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Găini Ouătoare din județul Iași, am scris în articolele precedente și am prezentat modul în care au fost calculate distanțele în țările europene cu tradiție în zootehnie. Nouă ni s-a răspuns pe lângă subiect, ceea ce ar putea să însemne că distanțele dintre fermele zootehnice și spațiile de locuit au fost calculate "științific"... din birou și că nu au nici o legătură cu specialiștii sau cu literatura de specialitate (care nici măcar nu a fost citată, ca să știm și noi unde să căutăm referințe).

 

Având în vedere cele prezentate, solicităm, ca Asociație profesională, abrogarea Art. 11 din Ordinul MS nr. 119 din 4 februarie 2014, cu privire la distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației și abrogarea Art. 15 din Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației aprobate prin Ordinului Ministrului Sănătății - ORDIN Nr. 119 din 4 februarie 2014, deoarece reglementarea strictă a unor distanțe minime între unitățile care produc disconfort, în speță exploatațiile zootehnice (inclusiv gospodăriile populației) și locuințe, precum și stabilirea numărului maxim de animale per exploatație zootehnică/gospodărie contravin cu prevederile din: Constituția României (art. 148), Legea 278/2013, O.U.G. 195/2005, Ordinul Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor 1182 din 22.11.2005, Ordinul MAPDR nr. 1270 din 30.11.2005 și Directiva (UE) Nr. 75 din 24 noiembrie 2010!

 

Leonard Constantin STAFIE

Reprezentant Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Găini Ouătoare din județul Iași

Vizualizat: 1242 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [31]  
Pagini: [1]  1   
31.
Despre stiinta gainilor...
|
08. 13, 2016. Saturday 09:56
daca stii despre E-coli vezi si controleaza spitalele si sectiile de ATI ca mor oamenii pe capete din cauza infectiilor intraspitalicesti
30.
Despre stiinta gainilor...
|
08. 13, 2016. Saturday 09:55
daca stii despre E-coli vezi si controleaza spitalele si sectiile de ATI ca mor oamenii pe capete din cauza infectiilor intraspitalicesti
29.
Despre stiinta gainilor
|
06. 02, 2016. Thursday 19:30
Eu stiu cum creste E-coli nu gainile!
28.
DSP -MINISTERUL SANATATII
|
05. 31, 2016. Tuesday 15:03
Mergeti mai intai prin spitale si in cabinetele medicale sa vedeti ce dezastru este si cand terminati veniti si in ferme. Pana atunci nu va depasiti atributiile de serviciu cat si cele profesionale ca habar nu stiti cum se creste un animal
27.
DSP_ul se ocupa
|
05. 31, 2016. Tuesday 14:46
Aveti dreptate DSP-ul se ocupa vezi scandalul decontaminantilor, vezi scandalul cu bacteria colli si asa mai departea. Ei se ocupa de multe dar nu de sanatatea publica si acum gasiti vinovatii de serviciu pentru incompetenta unora adica fermele zootehnice
26.
Prostirea oamenilor de catre Asociatia Fermierilor
|
05. 21, 2016. Saturday 12:35
Cum? Nu ati inteles nici macar acum, in al XII-lea ceas, ca PROSTITI OAMENII (de fapt) cu TALuft, Directiva 75/2010/UE si cu raspunsul primit de la UE cum ca VECINII (OAMENII) nu imbolnavesc ANIMALELE din ferme? Ce fel de specialisti sunteti voi cei care amestecati ideile si reglementarile asa incat sa cada totul "in picioare" pentru voi??? Tineti doar la sanatatea afacerii si nu la sanatatea publica? (nu-i asa ca nu aveti nicio framantare... DSP-urile se ocupa de asta... vai mama noastra...). Afacerea inainte de toate in dauna interesului public...
25.
distantle si cuiul
|
05. 20, 2016. Friday 08:59
Ministerul sanatatii ar trebui sa isi vada de treaba, adica de spitale nu de ferme. Nu sunt in stare sa faca deosebirea dintre substante de decontaminare si dezinfectie nu mai spun de protocoalele si procedurile de decontaminare a spitalelor
24.
MINISTERUL SANATATII
|
05. 17, 2016. Tuesday 19:57
Daca anuleaza distantele de protectie sanitara asupra carora tot lovitzi... a rupt cuiul!
23.
poate faceti si in spitale
|
05. 16, 2016. Monday 09:26
ETAPELE DECONTAMINĂRII La decontaminare, lucrările se execută în ordinea următoare: - evacuarea mecanică a aşternutului existent şi a părţii grosiere a aşternutului; - finisarea şi eliminarea tuturor rămăşiţelor din perimetrul halei; - flambarea tuturor suprafeţelor din hala de producţie; - spălarea halei: tavanul, utilajele, pardoseala, buncărele de furajare, ventilatoarele, aleile de deservire; - aspersia cu soluţie decontaminantă, apoi văruirea; - termonebulizare I, apoi introducerea aşternutului în adăpost; - din nou apersia cu soluţie decontaminantă; - reglaje hală şi izolaţie termică; - termonebulizare II.
22.
DSP-INSP
|
05. 16, 2016. Monday 09:14
Sa va faceti treaba in sistemul medical si dupa aceea sa mergeti in ferme.habar nu aveti ce este ala filtru sanitar veterinar si rigorile care se aplica in fermele zootehnice dar spitalele nu le vedeti pentru ca de acolo ori mancati ori sunt prea multe interese
21.
Leonard Constantin STAFIE
|
12. 17, 2015. Thursday 08:49
Dear Sir,In the EU legislation on animal health minimum distances between holdings and urban residential areas are not laid down for any livestock species. Stimate domn, În legislația UE privind sănătatea animalelor nu există prevederi care să reglementeze distanțe minime între exploatațiile agricole și zonele rezidențiale urbane pentru nicio specie de animale. Cu stimă, AGRI-ANIMAL-PRODUCTS-INT European Commission DG Agriculture and Rural Development Unit C3 - Animal products
20.
ABROGARE ART. 11 / OMS 119 din 2014 NEVER!!!...
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:14
pai normal ca nu doriti remediaerea acestui ordin ca dupa aia nu aveti motive sa intrati in ferme si sa luati spaga trantorilor de la DSP ca de fapt asta este motivul pentru care tineti cu dintii de acest Ordin. spagari nenorociti!
19.
biosecuritate definitie
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:06
biosecuritate - complexul de măsuri organizatorice şi tehnice ce sunt aplicate într-o exploataţie inregistrată/autorizată sanitar-veterinar, pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi răspândirii de agenţi patogeni, astfel încât să se prevină apariţia bolilor transmisibile;
18.
Dreptul la munca si un trai decent...
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:05
Este stipulat in Constitutia României.pe timpul lui tovarasilor satele românești erau pline de animale si nu mai plângea nimeni. Acum suntem saraci si fudui vorbim de un mediu curat dar mu aruncam deseurile menajere la tomberon si nici selectiv. Avem wc-ul in fundul curtii nu folosim pasta de dinti si săpun dar vrem un mediu curat.
17.
Leonard Constantin STAFIE
|
09. 09, 2015. Wednesday 08:58
persistenţei şi răspândirii de agenţi patogeni, astfel încât să se prevină apariţia bolilor transmisibile;
16.
Leonard Constantin STAFIE
|
09. 09, 2015. Wednesday 08:53
Cu privira la gripa AVIARA nu inteleg ce legatura are distanta fata de ultima casa cu pasarile afectate de gripa aviara. Improscati cu noroi si cu informatii fara sa stiti cum va numiti cu buletinul in mana, cu stima
15.
Leonard Constantin STAFIE
|
09. 09, 2015. Wednesday 08:51
distantele minime nu au nici o legatura cu distanta. Domnule ANONIM Dumneavoastra ori nu stiti sa cititi ori sunteti limitat, nu va inteleg deoarece dumneavoastra utilizati termeni pe care nu ii cunoasteti
14.
Leonard Constantin STAFIE
|
09. 09, 2015. Wednesday 08:49
nu stiu unde ai gasit dumneata ca TALUFT este metoda teoretica cand acesta reprezinta un regulament de aplicare a Legii de control a poluarii
13.
Leonard Constantin STAFIE
|
09. 09, 2015. Wednesday 08:46
TA Luft From Wikipedia, the free encyclopedia Germany has an air pollution control regulation titled "Technical Instructions on Air Quality Control" (Technische Anleitung zur Reinhaltung der Luft) and commonly referred to as the TA Luft.[1] https://en.wikipedia.org/wiki/TA_Luft
12.
48 milioane de pasari afectate de GRIPA AVIARA in USA [2015]
|
09. 05, 2015. Saturday 18:57
Da ... ati citit bine... 40 milioane: https://www.aphis.usda.gov/wps/portal/aphis/ourfocus/animalhealth/sa_animal_disease_information/sa_avian_health/ct_avian_influenza_disease/!ut/p/a1/lVFNc4IwEP0tHnpkEgH5OPrRCla0U6cquWTWAJIpBAaCjv31DWo79iBtc9vd97L73kMEbRERcOB7kLwQkLU1sehs6en9Edb96cp9xP5i_RQ4c9tYeqYChAqA77wh_slfPvtWy3_FI2_SxysDbRBBhAlZyhSFUKa8pqwQMhaSZnxXQXV6wDXQoqloUrCmPlcgeA4ZTWPIZHrbiXgdQx1TLpKiys8iLuMDB_GNZ_LaULCsicUHfBHbY0rGIxTudDfBlh5rhtMHzWQ7Q4MBDDR9ECVRxJhtGPZVfIe6X8w7i1eQ8XTomfZcGWY6OvYnim67Aca-dQV0-BuqG-y7S1wTrf4pavaHyPUqGAd79S3IVGvNRtvOEC7jmxDQtiOEzQiRQ3NcT46ozN9yxzhp78lioZHwxR_2ep_RA_Y1/?1dmy&urile=wcm%3apath%3a%2Faphis_content_library%2Fsa_our_focus%2Fsa_animal_health%2Fsa_animal_disease_information%2Fsa_avian_health%2Fsa_detections_by_states%2Fct_ai_pacific_flyway
11.
DESFIINTARE VALOARE STIINTIFICA TEZA DE DOCTORAT
|
08. 05, 2015. Wednesday 13:57
As propune sa nu intindetzi coarda cu insistentza cu care urmaritzi desfiintarea normelor de biosecuritate in Romania. Imi fac timp si va citesc teza de doctorat... deja vad ca aveti o problema de interpretare a TA LUFT si aplicare a acestuia dpdv. practic (ca legal nu este permis in Romania, TA Luft fiind o metoda teoretica 100% si nu validata de practica)... Imi rup din timp si va citesc si teza si cartea... cum considerati...
10.
ABROGARE ART. 11 / OMS 119 din 2014 NEVER!!!
|
08. 05, 2015. Wednesday 13:50
de unde stii dumneata ce va decide "grupul stiintific de lucru" inainte de constituirea acestuia? si ce trebuie sa semneze ministrul de resort? din pacate pentru rigurozitatea tezei dvs de doctorat si din pacate si pentru oamenii care citesc acest blog TA LUFT nu se aplica sistemului asa zis "free range" ci fermelor la care "cacaciunea" se colecteaza sub forma de shlam ("slurry") in recipiente cu capac prin urmare nici unui sistem de uscare a gainatzului sub cushti urmat de exhaustarea aerului in exteriorul halei... vai mama ei de teza cu tema "cum sa cresti 300 de gaini" de parca ar fi o inginerie ... sau vre-un eveniment deosebit gen "cei 300 de la Termopile" ... Dl. Stafie ... lasati domnule obiectivele personale mai "low profile" ... daca ati fost declarat doctor ... acum nu le cunoasteti chiar pe toate! Intelegeti??? Un "grup stiintific de lucru" nu este format doar din persoana dumneavoastra !!!
9.
DE LA BIO LA IMPUTEALA – MIROSUL DIN FOCSANI
|
07. 07, 2015. Tuesday 09:44
Zilele acestea a fost mare valva prin capitala Vrancei cu mirosurile ce bantuiau orasul. E deranjant cei drept mirosul gunoiului de animale, mai exact cel de cacaciune, dar, vorba unei rude, “asa miroase sanatatea”. Doar si namolul de Techirghiol pute de iti cade parul din nas, dar e sanatos, nu? https://ierisiastazi.wordpress.com/2014/08/29/de-la-bio-la-imputeala-mirosul-din-focsani/
8.
comentarii de dragul comentariilor...reply
|
07. 04, 2015. Saturday 19:24
Daca dumneata intelegi ca doar cei care traiesc in cartiere rezidentiale trebuie sa respire aer curat, si omul care traieste in sate mai putin modernizate inseamna ca faci discriminare intre cei care au bani si isi permit luxul de a trai in astfel de cartiere si opincarul de rand care traieste la tara in asa numitele zone cu activitate agricola. Pacat ca nu pot scrie comentariul mai detaliat ca as putea sa te contrazic la multe conceptii pe care le vad gresite la tine. De asta merge Romania asa cum merge...
7.
comentarii de dragul comentariilor
|
07. 04, 2015. Saturday 19:08
Dumneavoastră nu intelegeti un lucru esential, noi nu discutam despre zonele uranane si pre- urbane unde exista cartiere rezidențiale. Noi discutam despre zonele rurale unde activitatea de baza este agricultura in speta si zootehnia. Într-un stat democratic nu este normal sa interzici o activitate fără o documentatie tehnico- stiintifica si fără sa oferi o alternativa.
6.
nu sunt de acord...reply continuare 3
|
07. 04, 2015. Saturday 14:56
Daca dumneavoastra veti reusi sa abrogati acest articol eu atunci pot sami rezerv dreptul de a face o microferma vis a vis de casa primarului sau de ce nu in Cuza Voda undeva langa restaurantul Select asta ca sa nu ma mai chinui sa duc gainile la piata. Dumneavoasta se pare ca nu doriti mai degraba sa fie o ordine si o disciplina in acest domeniu. Va invit sa cititi sutele de reclamatii facute de persoane fizice care au probleme cu asa zisi micro fermieri regret ca nu am putut pune comentariu intreg....Sper sa nu fiu considerat spamer...
5.
nu sunt de acord...reply continuare
|
07. 04, 2015. Saturday 14:54
Ce ati face dumneavoastra atunci dupa ce faceti o investitie de 50000, 100000 de euro sau mai mult si va construiti o casa unde veti locui cu sotia si copiii si vine o persoana lacoma dupa bani cumpara si el casa vecinului si face o microferma gard in gard cu proprietatea dumneavoastra. Vas intreba daca copii sau sotia dumneavoastra sar simti bine pe terasa la un suc sau o cafea. Cat despre musafiri puteti fi sigur ca nu ar mai calca nimeni pragul din cauza mirosului degajat din curtea vecinului. continuare....
4.
nu sunt de acord...reply
|
07. 04, 2015. Saturday 14:52
Din pacate nu sunt un om de stiinta si nu ma exprim stiintific. am vrut in schimb sa spun ca nu sunt de acord cu abrogarea art.11 din ordinul 119/2014 deoarece este foarte bine ca aceste microferme sa fie construite cat mai departe de zone locuite in schimb sunt de acord cu o revizuire al acestui articol si discutata distanta dintre ferma si locuinta vecinului ca sa fie cat mai clara pentru toata lumea. Si am sa spun si de ce... continuare....
3.
nu sunt de acord
|
07. 04, 2015. Saturday 09:26
Multumesc pentru aprecierile ptr carte daca iti exprmi un punct de vedere înseamnă ca ai citit cartea si stiu despre ce vorbesti cu privire la memoriu nu toata lumea trebuie sa fie de acord dar ar trebui sa argumentezi tehnic si stiintific de ce nu esti de acord. Cu stima Leonard Stafie
2.
Nu sunt de acord cu acest memoriu
|
07. 03, 2015. Friday 17:31
As invita pe autorul acestui articol sau memoriu sa serveasca o cafea un suc sau sa manance o prajitura sau de ce nu sa stea la un gratar cu prieteni langa o ferma de pasari sunt sigur ca din cauza mirosului degajat de la ferma va varsa si matele din el Dar ce sa faci atunci cand faci o astfel de cerere fara sa te gandesti ca alaturi de ferma pot locui femei batrani bolnavi etc Este foarte important in ziua de azi sa faci bani nu conteaza cum sau prin ce mijloace important sai faci Rusinica si sa nu te mai lauzi niciodata cu functiile pe care le deti la tine e important ca sati vinzi maculatura pe care ai numito carte pentru crescut gaini... https://plus.google.com/+SberaIoan/posts?hl=ro&partnerid=gplp0
1.
Curios
|
06. 26, 2015. Friday 08:05
foarte curios ca articolul acesta nu este comentat de nimeni, am impresia ca autorul are dreptate si toata lumea tace malc
Rezultate: [31]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?