Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În repaus vegetativ, grâul visează recoltele bogate

Publicat: 09 martie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În partea de nord-vest a județului Galați, culturile de cereale păioase au iernat destul de bine și au rămas în repaus vegetativ.

Click pe poza pentru galerie!

În zona Berheciului, inginerul Vasile Abrudan cultivă cu plante agricole o suprafață ce însumează puțin peste 100 de hectare. Anul trecut a semănat cele 40 de hectare cu grâu, genetică românescă (soiul Glosa C2) în condiții deosebit de grele. 

 

Cheltuieli mai mari cu 25% 

Fermierul ne spune că arătura - după recoltarea florii-soarelui pe 20 septembrie 2014 - a făcut-o cu destulă întârziere, după 28 octombrie. Vremea capricioasă nu a permis intrarea utilajelor agricole în câmp; abia după 1 noiembrie s-a putut însămânța grâul. Cu toate aceste am aflăm de la fermier că plantele, bine hrănite cu îngrășăminte chimice complexe, au avut timp să se dezvolte viguros și să intre în iarnă în condiții bune. „Am lucrat destul de greu pentru însămânțările de toamnă, mai cu seamă după culturile prășitoare; costurile cu înființarea unui hectar de grâu au fost mai ridicate cu circa 25%, în oglindă cu un an normal”, ne-a declarat Vasile Abrudan. 

Fiind inginer mecanic, fermierul acordă o mare atenție parcului de mașini și utilaje agricole. “Toată tehnica de mecanizare este pusă la punct; am dotarea necesară pentru terenul pe care-l lucrez. Înainte, pe vremea SMA Berheci lucram peste patru mii de hectare. Am două tractoare de 80 și 120 CP, marca Fiat, o mașină de recoltat luată la mâna a doua, mașini pentru fertilizare și erbicidare și, bineînțeles, toată tehnica pentru prelucrarea solului “, ne spune Vasile Abrudan.

 

O cultură de grâu lucrată agronomic

Fermierul Dănuț Oprea din Munteni, o comună din vecinătatea Tecuciului, administrează, prin firma sa Munprod SRL, o suprafață de 320 de hectare de teren. Este mândru de culturile însămânțate în toamnă. A semănat o sută de hectare cu grâu românesc, soiul Glosa, care au fost lucrate ca la carte: arătură, o lucrare cu discul și o trecere cu combinatorul pentru pregătirea patului germinativ. Agricultorul a însămânțat grâul în epoca optimă, cu mașinile din dotare - SPC 6 și SPC 8, de altfel, reglate corect, la desimea cerută de tehnologie, și a fertilizat corespunzător cu o doză de 50 kg de îngrășăminte complexe. Cultura a vegetat normal, la intrarea în iarnă plantele de grâu aveau stadiul de doi-trei frați, fără să fie prea dezvoltați, și trei-patru frunze. Cu siguranță, cultura va ieși foarte bine din iarnă.

Pentru campania agricolă de primăvară, Dănuț Oprea și-a propus să înființeze 150 de hectare de floarea-soarelui iar pe alte 70 de hectare să cultive porumb. Toți hibrizii pe care i-a avut în teren au fost Dekalb, iar anul trecut genetica de la Monsanto i-a oferit o producție medie la hectar de 9.000 kg. 

 

Proiect pentru dotarea cu tehnică de mecanizare 

„Acum umblu să-mi fac un proiect și să-mi înlocuiesc tehnica de mecanizare. Vreau să dotez ferma cu două tractoare de putere mai mare - unul de 250 CP și altul de 215 CP, un scarificator, un disc greu, o semănătoare performantă cu discuri și o combină New Holland”, ne-a declarat tânărul fermier. El este destul de conștient că investiția costă câteva sute de mii de euro, dar merită efortul financiar, deoarece performanța în agricultură nu se atinge fără o tehnică agricolă de vârf. 

 

 

 

 

PREMIERĂ GĂLĂȚEANĂ - HIBRIZI DE GRÂU ÎN CULTURĂ 

Undeva, în zona Bădălanului, din apropierea municipiului Galați, Florin Popa cultivă câteva sute de hectare de culturi agricole. În toamna trecută a semănat 70 ha cu grâu. Pe o parcelă de 40 ha a pus, în premieră, hibrizii de grâu de la Saaten Union. „Este singura companie care dispune în portofoliul comercial de hibrizi de grâu - Hyland și Hystar. Problema la această genetică este că, având paiul și spicul foarte mare, trebuie semănată mai devreme, undeva la sfârșitul lunii septembrie, cu o normă de până la 90 kg/ha. Potențialul productiv mediu este de 10 tone/ha. Tehnologia de cultivare este ca și la soiurile clasice, numai că se recomandă îngrășăminte chimice complexe (NPK 18:46:0) cu 25 la sută mai mult, plus azotat de amoniu. De asemenea, noi în baltă facem câte trei tratamente pentru bolile foliare. Anul acesta nu avem o răsărire perfectă a grâului, deoarece s-a întârziat puțin la semănat; este multă umiditate și cu siguranță presiunea agenților patogeni va fi foarte puternică”, ne-a declarat inginerul Florin Popa, cel care a introdus pentru prima dată în județul Galați grâul hibrid.  

 

Vizualizat: 568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?