Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În lipsa dialogului, apar mișcările de protest!

Publicat: 19 aprilie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii martie, Asociația Crescătorilor de Animale Tecuci, jud. Galați, a organizat un miting de protest împotriva autorității publice locale și a primarului Daniel Țuchel. Mișcarea de protest a dat glas necazurilor și nemulțumirilor fermierilor, neajunsuri care s-au tooot acumulat din 2012 încoace.

Click pe poza pentru galerie!

Principala revendicare a fost legată de pășunea tecuceană, de circa cinci sute de hectare, la licitația căreia asociația nu a fost lăsată să participe anul trecut și se pare că va fi împiedicată și în acest an. În schimb, în 2015, o parte din suprafețele de imaș au fost închiriate unor agricultori ce dețin exploatații în alte comune decât în municipiul Tecuci. 

Altă nemulțumire a crescătorilor de animale este refuzul edilului-șef de a le elibera adeverințe pentru APIA, pe motiv că solicitanții au datorii la buget, astfel încât fermierii să nu poată beneficia de subvenții în acest an. Protestatarii consideră drept abuzivă această decizie a primarului. 

Protestul fermierilor a fost îndreptat și împotriva Poliției Locale din subordinea Primăriei, care a dovedit un comportament abuziv față de membrii asociației tecucene, hărțuindu-i și sancționându-i pe motive neîntemeiate, dar și împotriva Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci care întârzie cu soluționarea plângerilor penale ce îl vizează pe Daniel Țuchel. 

Protestatarii au manifestat zgomotos, cu portavoce, vuvuzele și fluiere și au purtat pancarte cu mesaje la adresa primarului: “Țuchel abuzat, soția l-a reclamat”; “Primarul abuzează, Poliția amendează, Instanța corectează, Bugetul cotizează!”; “Mincinosule, avem animale!”

 

„Suntem cu plățile la zi!”

„Consiliul Local nu a stabilit data pentru scoaterea la licitație a suprafețelor de pășune pentru 2016. Pe noi ne scot din sărite afirmațiile mincinoase ale lui Daniel Țuchel, potrivit cărora nu ne-am plătit taxa pe pășune în anii anteriori. Dar noi avem chitanțele, le-am afișat aici pe aceste panouri. Nu vrea sub nici o formă să stea de vorbă cu noi; «Nu discut cu datornicii!», ne-a strigat! Ba chiar ne-a amenințat, spunând că pe noi, cei cinci care l-am dat în judecată - Ionel Mandea, Ion și Vasile Leocă, Constantin Tiron, Neculai Maser - nu se lasă până nu ne distruge”, ne-a declarat Ionel Mandea, liderul Asociației Crescătorilor de Animale Tecuci. 

„La sfârșitul anului 2013, am achitat absolut toate taxele pe care le-am găsit în calculator la primărie. Am chitanțele la mine. Am plătit pentru pășune 5.200 lei și impozitele pentru teren, mașină și casă încă 3.000 lei, eram la zi cu plățile. Am extrasul din calculator că pe 2013 sunt cu datorii zero. În iulie 2014, nu s-a mai organizat licitație, pentru ca subvenția să fie luată de Primărie. Dar primesc acasă o somație de plată pentru 172.000 lei! De unde a scos suma asta, nu știu!”, se miră Ion Leocă. 

„Anul trecut, s-a organizat licitația pășunii, iar asociației noastre i s-a respins dreptul de a participa pentru că am întârziat... două minute! De asemenea, nu am primit taxa de participare de zece la sută”, ne-a declarat Vasile Leocă. 

 

„Au dispărut chitanțele din dosar! 

„L-am reclamat, de un an de zile tot am făcut adrese, nu am primit nici un răspuns. Mai mult decât atât, avem proces cu primarul și la ultima ședință am observat cu stupoare că din dosar au dispărut chitanțele prin care noi demonstram că suntem la zi cu plățile! Am venit cu copiile! Noi vrem să ni se spună cui și cum s-a închiriat pășunea. Spre exemplu, lui Gheorghe Bălan, secretarul asociației noastre, i s-au închiriat 120 ha de pășune, deși el are exploatația în Slobozia Blăneasa, comuna Negrilești. Sau familiei Adam (cereri făcute de soț și soție), cu ferma în Matca, i s-au concesionat pentru 5 și 7 ani peste o sută de hectare”, ne-a declarat Ionel Mandea.

Liderii protestarilor susțin că municipiul Tecuci a dispus de aproape 800 ha, nu a văzut nimeni că s-a fertilizat pășunea, atâta vreme cât subvenția de la APIA a primit-o Consiliul Local. Acum mai sunt aproape 500 ha care ar trebui să fie repartizate fermierilor. „Primarul susține că datornicii nu vor fi chemați la concesiune. Avem o hârtie oficială prin care se specifică destul de clar că fermierii, chiar dacă acumulează datorii, pot participa la licitarea pășunii. Știm că se încalcă legea, unde să ne plângem?”, au întrebat deznădăjduiți crescătorii de animale. 

În lipsa dialogului dintre primar și cetățeni, se nasc mișcările de protest! 

 

 

 

 

COMUNICAT CU IZ ELECTORAL! 

Edilul-șef al municipiului Tecuci, Gerhardt Daniel Țuchel, a postat pe pagina lui de internet un comunicat de presă care a îmbrăcat acțiunea de protest într-un înveliș electoral, din care spicuim: “Este totuși regretabil faptul că asociații profesionale, a căror activitate a fost vitregită de către clasa politică, singura responsabilă pentru eventualele lor neajunsuri, se lasă profund manipulate și se implică în manifestări care nu pot avea decât scop electoral și posibilă legătură cu unii dintre candidații ce își pregătesc, într-un mod nedemn, apropiata campanie electorală. Întrucât, nici una din revendicările invocate de către asociație nu au un fundament real, iar organizatorii sunt mari datornici la bugetul local al municipiului, acțiunea este total necredibilă, devenind doar o simplă formă fără fond”.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?