Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În Crucea, e “oporTUN” să nu se împartă pășunea!?

Publicat: 26 martie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulți crescători de animale din localitatea Crucea, județul Constanța, ne-au sesizat faptul că an de an au înregistrat la primărie cereri de concesionare, închiriere sau arendare a pășunii, dar le-au fost refuzate fără motivație. Ca urmare, autoritățile locale au solicitat și au primit de la APIA subvenția pe suprafața de izlaz comunal. Litigiul a ajuns la DNA.

Click pe poza pentru galerie!

Povestea a început în 2011, când Ion Tudorache, din satul Gălbiori, a cerut pășune pentru cele 20 de vaci ale sale. „Primarul ne-a măsurat de sus până jos și ne-a zis: «Bă’, cine v-a făcut vouă cererea?» După care a zis că nu se împarte imașul, că nu vrea el!”, ne-a declarat Iulian Tudorache, fiul fermierului. Firesc, cererea nu a fost aprobată, iar prin HCL 56/25.05.2011, Primăria a cerut și a primit subvenție de la APIA pentru 858 hectare de pășune.

Cereri respinse fără motivație
În anul următor, fermierul a depus din nou cerere (nr. 348/31.01.2012). Prin adresa 347/17.02 2012(!?), semnată de primar, i s-a comunicat „răspunsul nostru negativ la solicitarea dvs. de concesiune a unei suprafețe din pășunea comunei, solicitare supusă atenției Consiliului Local în ședința din 09.02.2012”. Refuz nemotivat! Apoi, prin HCL 25/20.04.2012 s-au stabilit suprafețele de pășune pentru care Primăria a depus cerere unică de plată, certificându-se „că pentru aceste suprafețe nu există cereri de concesionare, închiriere sau folosință gratuită, nu au existat și nu există încheiate contracte de arendare și nici nu sunt solicitări în acest sens!” Lucru neconform, susțin fermierii, din moment ce au mai fost depuse cereri și de către alți crescători (Marian Leu și Vasile Costin), dar au fost respinse fără motiv. Iar Declarația de Eligibilitate semnată și depusă la APIA de reprezentantul Primăriei Crucea cuprinde și paragraful „Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește conform CP republicat, declarăm că datele sunt reale, corecte, complete”.
La fel s-a întâmplat și în anii următori. În 2013, Primăria i-a comunicat lui Ion Tudorache că „posibilitatea de a concesiona, închiria sau arenda o suprafață din pășunea comunei a fost supusă dezbaterii consilierilor” și că „pe moment, solicitarea dvs. nu este acceptată!” Fără motivație! De ce? Pentru ca subvenția pe pășune să intre în conturile Primăriei și nu ale crescătorilor de animale.

„Închirierea nu este oportună!”
Inițial, Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea, ne-a declarat că „eu mi-aduc aminte că am motivat acel răspuns!” Apoi, a nuanțat: „Eu nu le cer (consilierilor - n.n.) să-mi motiveze mie, pentru că dumnealor spun acolo că nu este oportună închirierea, deoarece trebuia să se facă doar prin licitație publică, așa cum prevedea legea! Nu putea să se dea pășunea doar la simpla solicitare. În vederea efectuării unei licitații, trebuie să se facă expertiză imobiliară, să se repecte toate stadiile prevăzute în lege! Consiliul local a considerat că nu e oportun să se împartă pășunea!”, a conchis Gheorghe Frigioi.
Deci, pentru consilieri a fost „oporTUN” să nu se împartă pășunea crescătorilor! „Tun”-ul urmărit de Primărie și CL a fost să ia sutele de mii de euro subvenție!  

La un pas de bătaie!
“Abia anul trecut, s-a hotărât să se împartă izlazul și era să ne încăierăm în ședința de consiliu. Se discutase să se limiteze terenul pentru maximum 300 oi sau echivalent, dar nu s-a respectat, pentru a fi favorizați consilierii și crescătorii de animale care au mii de oi! Am cerut explicații, dar nu ni s-a răspuns!”, ne-a declarat Iulian Tudorache. 
„Nu s-a împărțit corect pășunea!”, susțin crucenii. Ion Tudorache a primit 5,7 ha pentru 29 bovine. Vasile Costin, din Șiriu, cu 70 de vaci, asemenea multor crescători din sat, a renunțat la teren: „După calculele lor (ale Primăriei, CL - n.n.), mie îmi veneau cam 24 ha. După ce ne-au plimbat pe drumuri, suprafața a scăzut la 3,3 ha, risipită în trei locuri; am renunțat. În Șiriu, au fost doar 16 ha de împărțit la atâta popor”, spune Vasile Costin.
Primarul precizează că „am distribuit pășunea direct proporțional cu numărul de animale, pentru că dacă făceam licitație, ar fi luat cel mult două persoane această suprafață. Avem crescători cu un animal sau două, iar noi am vrut să-i mulțumim pe toți, deoarece pășunea este o proprietate privată a comunei”.

Pășunea, „scarificată” de DNA
Însetat de dreptate, Ion Tudorache a sesizat, în 2015, DNA Constanța, acuzând aleșii locali de folosirea sau prezentarea cu rea-credință a unor documente ori declarații false, inexacte sau incomplete în obținerea pe nedrept de fonduri europene. Procurorul a reținut că în 2011, 2012, 2013 și 2014 Ion Tudorache a făcut solicitări Primăriei Crucea să-i fie concesionată o suprafață de pășune. Întrucât acestea au fost respinse de Consiliul Local Crucea, același CL a emis anual hotărâri prin care constata faptul că nu există cereri de concesionare ce ar fi stat la baza obținerii fondurilor europene. Astfel, DNA a constatat că în anul 2012 cererea de concesiune depusă la 31.01.2012 a fost respinsă pe 9.02. 2012, iar HCL nr. 25, emisă la 20.04.2012, a arătat că nu există solicitări pentru pășune. Ceea ce este, oarecum, real, deoarece cererea lui Ion Tudorache fusese repinsă. La fel și în anul 2013, cererea din 31.01 a fost respinsă pe 14.03.2013, iar HCL 37 din 14.05.2013 a constatat că nu există cereri de concesiune. Cauza s-a clasat, în lipsa infracțiunii!
După ce i-a fost respinsă ca nefondată și plângerea depusă la procurorul-șef al DNA Constanța, Ion Tudorache s-a adresat structurii centrale. El consideră că nu a fost interpretată corect Declarația de Eligibilitate pentru APIA, care la art. 2, lit. b) menționează: „suprafețele de teren pentru care se depune cererea de plată nu sunt utilizate prin pășunat de către crescătorii de animale”. Or, animalele comunei au pășunat pe imașul pentru care Primăria a cerut subvenția.  

Superficia - „fondanta” de pe coliva pășunii
În 2007, Crucea avea 1500 hectare de pășune. Anul trecut, crescătorilor li s-au împărțit 423 hectare, atât a fost disponibil, pentru că, după cum susțin unii săteni, o parte din izlaz s-a vândut și retrocedat în condiții nu tocmai “sub semnul crucii!” „Fondanta” de pe coliva pășunii este contractul de superficie cu o firmă de eoliene. (Drept de superficie, conform DEX, înseamnă drept de proprietate asupra clădirii construite aflate pe terenul altei persoane și drept de folosință asupra acelui teren). Primăria a oferit 585 ha cu drept de folosință pe 30 de ani pentru SC Generacion Eolica Dacia SRL care trebuia să monteze aerogeneratoare și să vândă energia electrică produsă. Superficiarul nu numai că nu a instalat turbinele eoliene, dar a și fugit, mâncând… pășunea!

600 de hectare date-n… vânt!
Prin adresa nr. 12/08.12.2015, Primăria Crucea susține că nu a eliberat superficiarului adeverințe pentru solicitarea de subvenții pe această suprafață și nici nu a primit vreun leu din păguboasa afacere. Potrivit site-ului risCo.ro, în 2011, 2013 și 2014 Generacion Eolica Dacia avea cifra de afaceri zero, este pe pierdere din 2011, iar în 2014 avea zero angajați.
Crucenii vor să știe ce e cu pășunea cedată. Primarul ne spune că „deoarece în anul 2015 firma în cauză nu și-a plătit suma stabilită, s-a făcut notificare pentru desființarea contractului, iar suprafața de pășune ce va fi împărțită crescătorilor va crește din acest an cu 585 hectare”. Însă, a omis să spună că firma nu plătit nimic din anul 2009, de când s-a încheiat contractul! (Vezi adresa citată).

„Vrem să ne luăm Crucea-napoi!”
L-am întrebat pe Iulian Tudorache dacă va continua să spere și să lupte pentru repartizarea echitabilă a pășunii, întrucât contractul se reînnoiește anual, iar suprafața va fi de o mie de hectare cu cele de la firma de eoliene. „Da!, ne-a răspuns, candidând la Primărie! Vrem să se facă dreptate, să ne luăm pășunea și... Crucea înapoi!! Că prea am fost crucificați atâta amar de ani!”
În Crucea, fermierii își duc... crucea; ei recunosc că dacă ar fi fost organizați într-o asociație, alta era situația! Erau un partener de dialog mai redutabil în raport cu autoritățile locale și ar fi obținut mult mai multe drepturi în ceea ce privește pășunea!“RĂSTIGNIT” PE CRUCEA PUTERII
Primarul Gheorghe Frigioi este “răstignit” pe crucea puterii vreme de patru mandate. Vorbește frumos în presa locală (Cuget liber): „Cel mai important proiect al unui primar este cetățeanul”. Sau: „Eu nu sunt doar primar, eu sunt alesul oamenilor pentru a le reprezenta și apăra interesele, problemele. În momentul în care nu mai pot face acest lucru, nu văd de ce să mai stau aici”.
„Am vrut să îmi dau demisia!“, mai declara primarul presei locale. “Și cine v-a oprit, domnule primar?”, s-au întrebat retoric crucenii. Marian Leu, Vasile Costin, Iulian Tudorache, Emil Gorun, Ion Tudorache, iar lista poate continua, se întreabă nedumeriți cum le-au fost reprezentate interesele, de vreme ce le-a fost refuzat dreptul de a închiria pășunea. Ei susțin că “Ghorghe Frigioi nu a schițat nici măcar o minimă preocupare”, nici când jumătate din satul Gălbiori (49 semnatari) l-a reclamat pe Mitică Smeadă că și-a amplasat adăpostul de iarnă pentru oi în extravilanul gospodăriei, reprezentând un potențial focar de infecție și punând în pericol sănătatea publică. Sătenii vorbesc că pârâtul și-a ridicat ferma la o distanță foarte mică de vatra satului fără a fi autorizat. Nemulțumirile lor provin și din faptul că „unii consilieri cu mii de oi, ca și Smeadă, țin tot timpul anului animalele pe pășune, fără să fie deranjați. Oaia trebuie să iasă pe câmp când dă colțul ierbii”, spun fermierii.
La acestea, primarul a lăsat să se înțeleagă că și cei care au reclamat „și-au pus furajele pe pășune, și-au extins curtea în intravilan!  Nu știu de ce mai vorbesc, au închis o stradă și noi nu putem să derulăm un proiect pe fonduri europene de asfaltare a în Gălbiori și Băltăgești!”

Vizualizat: 1088 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?