Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În conturile unora au intrat doar promisiunile

Publicat: 30 ianuarie 2013 - 13:00
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O parte dintre fermieri au început anul 2013 cu… stângul. Cu toate că Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) anunța pe final de 2012 că, începând cu data de 3 decembrie 2012, autorizează la plată schema de plată națională directă complementară (PNDC) - Campania 2012, în conturile multora dintre agricultori nu au intrat banii promiși la termenele anunțate

Click pe poza pentru galerie!

“Am respectat prioritățile fermierilor...”

... preciza ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un comunicat de presă din 4 decembrie 2012. “Anul acesta am respectat prioritățile fermierilor și mai ales calendarul de măsuri pe care ne-am angajat că le luăm în această perioadă.

(…) De la 1 noiembrie am început plățile de minimis, ca o lună mai târziu să începem și plățile finale. În plus, am luat decizia de a plăti 50 la sută din avans de la 16 octombrie, acum plătindu-se diferența”, a mai spus ministrul.

 

LAPAR: “sunt restanțe foarte mari”

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, ne-a expus situația din teren, și anume ce bani au primit agricultorii români până la această dată. “Fermierii au primit doar 50 sută din SAPS. Din PNDC - de la bugetul de stat - s-au primit 0 lei, iar din banii europeni, respectiv cei 107 euro/ha, s-a primit jumătate.

De asemenea, subvenția la asigurările pe culturile agricole nu s-a primit, iar din subvenția pe motorină pe trimestrul al III-lea s-a primit doar 30 sută. Nici la animale nu s-au făcut plățile”, spune Laurențiu Baciu.


Unii au avut noroc cu minimisul

Președintele LAPAR a subliniat că “subvențiile despre care vorbim și care s-au primit doar în procentele menționate anterior au fost bugetate pe 2012. Suntem curioși din ce surse și din care buget se vor da restanțele, pentru că sunt restanțe foarte mari calculate pe bugetul anului 2012, care s-ar putea transforma foarte ușor în pierderi pentru fermieri”.

Baciu susține că APIA a amăgit agricultorii cu notificări trimise prin care aceștia erau informați că sunt eligibili la plată și că banii le vor fi virați în conturi cât de curând. “Cei de la APIA au trimis notificări, agricultorul știind că odată ce a primit notificarea, într-o săptămână sau două îi vin banii. Dar banii nu au mai venit.

Singurii bani care s-au primit aproape în totalitate sunt cei din ajutorul de minimis pentru calamitățile naturale, plătit celor care dețin o suprafață de maxim 10 ha. Asta pentru că erau în cauză cei 500 de mii de fermieri și era nevoie de cele 500 de mii de ștampile. Acesta este adevărul din teren”, a mai spus Baciu.

 

APIA: S-au plătit 36,77 milioane de euro pe PNDC1

Pornind de la sesizările primite de la mai mulți fermieri pe adresa redacției, am solicitat, printr-o adresă oficială trimisă la APIA București, informații clarificatoare și răspunsuri la următoarele întrebări: “Au fost demarate acțiunile de efectuare a plăților naționale directe complementare (PNDC) la data de 3 decembrie 2012, așa cum s-a transmis în comunicatul de presă publicat pe site-ul APIA?

În ce măsură (procent) au fost efectuate plățile către fermieri până la Sărbătorile de Iarnă? Au fost reluate plățile către fermieri după Sărbători?”. Răspunsul, în tabel.

Tabel plăți APIA 2012Click pe poza pentru galerie!

 

RĂSPUNSUL APIA

"În luna decembrie, pentru schemele de plată pe suprafață, APIA a efectuat plăți în valoare de 36,77 milioane de euro aferente Plății naționale directe complementare pentru culturi situate în teren arabil (PNDC1).

Solicitările de fonduri au fost depuse la Ministerul de Finanțe și urmează ca săptămâna aceasta (14-20 ianuarie a.c.- n.r.) să începem plățile către fermieri pentru Axa II".
În Campania 2012, plățile au fost făcute conform următorului tabel:

DATORIILE LA STAT NU SUPORTĂ AMÂNARE, SUBVENȚIILE DA

Nicolae Pascu din localitatea Ormeniș, județul Mureș, are autorizate la plată 257 ha, dintre care 87 ha sunt concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS). Deocamdată, fermierul nu a primit de la APIA nici avansul SAPS, nici plăți complementare pentru cele 257 ha. În schimb, agricultorul va trebui să plătească la ADS o tranșă din redevența pentru anul 2013 până la sfârșitul acestei luni, pentru cele 87 ha concesionate de la stat.

 

Vizualizat: 684 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
teapa
|
02. 09, 2013. Saturday 12:32
Fireste ca s-a dat teapa. Ce va asteptati altfel, mai ales are dreptate anonimul care scrie ,, loat" si ,, tinpiti". Lasati ca in curand se va da subventia pe tona de produs nu pe hectar nelucrat.
3.
Albert
|
02. 05, 2013. Tuesday 09:54
Pe 26 feb am de plata 500 mil imp prof la stat 2012.Spuneti odata domnilor sa iau credit sau trimiteti banii?!Va jucati alba neagra cu noi,dar cand e de plata ,ne ardet la penalizari
2.
SALUT
|
02. 04, 2013. Monday 15:11
ba fratilor ce politica drac sa platiti ,,,adica unii au loat banii in decembrie si noi nu!!1 pai cum naiba sta treaba asta? pe noi restul ne indruma catre banciii,,,,,bancile inplica costuri!!!! adica cei care au loat banii in decembrie o fi din alta Tara?ATI FACUT CEL MAI MARE RAU,,IN (DISCRIMINAREA) ASTA,,O TARA DE TINPITI, VA SALUT.
1.
Unde dai si unde crapa
|
02. 04, 2013. Monday 12:51
O explicatie total aiurea din partea APIA . Nimic concret , doar ca s-au platit x ron in total si in rest bla , bla , bla . Ideea era ca nu s-au primit subventiile asa cum a promis ministrul .
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!