Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Importăm îngrăşăminte, exportăm oi şi capre

Publicat: 07 mai 2022 - 09:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a vizitat recent Iordania, unde s-a întâlnit cu ministrul iordanian al agriculturii și cu ministrul iordanian al Industriei, Comerțului și Aprovizionării.

Vizita a avut loc în perioada 29 martie - 2 aprilie, obiectivul major fiind: ”identificarea unor noi modalități de creștere a schimburilor comerciale de produse agricole dintre România și Iordania”.

 

Din Bărăgan, în deșert

 

”România și Regatul Hașemit al Iordaniei au o relație foarte bună și vrem să intensificăm cooperarea dintre cele două state, cu beneficii de ambele părți. Agricultura românească este un important furnizor de grâu și ovine pentru Iordania și îmi doresc să ducem schimburile comerciale la un nivel superior. Pe de o parte să creștem ponderea produselor finite pe care le exportăm pentru piața iordaniană, iar pe de alta, să aducem pe piața din România o cantitate mai mare de îngrășăminte de care fermierii români au nevoie pentru a menține un nivel ridicat al producțiilor”, a declarat ministrul Chesnoiu.

ingrasaminte stoc_b 

Grâu românesc în Iordania


969.000 tone cereale (10,8% din totalul exporturilor) a vândut România pe piața iordaniană din iulie 2021 până în ianuarie 2022, mai mult decât a vândut în anul comercial precedent: 834.679 tone, în intervalul iulie 2020 - iunie 2021. În 2020, valoarea financiară a grâului românesc livrat pe piața iordaniană a însumat 292 milioane dolari.

Cea mai mare cantitate de cereale românești a ajuns în Iordania în anul comercial 2015/2016: 1.049.685 t. Cel mai bine vândut produs cerealier este grâul, cu 556.868 tone în intervalul iulie 2021 - ianuarie 2022. Această cantitate reprezintă 11,59% din totalul de grâu românesc exportat. Cea mai mare cantitate de grâu - 771.969 t a ajuns pe piața iordaniană în anul comercial 2015/2016. 

 

Ce mai exportă România?


oaie cu miel 2021_b

Anul trecut, România a atins recordul vânzărilor de carne de oaie și capră (animale vii și carne abatorizată) către Iordania: 39.840 tone.

Iordania este o destinație importantă și pentru carnea de vită din România. Anul trecut, au fost vândute 7.921 t, adică un procent de 15,6%.

În ceea ce privește exportul de produse finite, la care s-a referit ministrul Chesnoiu, dacă este vorba de produse procesate și nu de materii prime, mai avem de lucru. Exportăm grâu, nu biscuiți, și animale vii, nu cârnați. Este foarte bine și așa: vindem ceea ce avem!

 

În căutarea fertilizanților

 

Ce importăm noi din statul arab? Tomate tot mai puține: de la 11.052 t în anul comercial 2010/2011 importurile de tomate au scăzut la 2 t în 2018/2019, urcând la 14 t în 2020/2021. Iordania vinde, în schimb, pe piața românească fertilizanți minerali și chimici în valoare de peste 11 milioane dolari.

Iordania ar putea crește furnizarea de îngrășăminte pe piața românească, după ce Rusia a invadat militar Ucraina, cele două țări aflate în conflict fiind țări producătoare de fertilizanți.

 

Iordania este cel mai important partener comercial al României în comerțul cu ovine și caprine: 54,04% din totalul exporturilor românești de ovine și caprine.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Vizualizat: 780 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?