Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ILIE VAN: Fermierii români sunt la un nivel de top european din punct de vedere al performanțelor de producție

Publicat: 30 mai 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), activează în domeniul aviculturii de aproape 40 de ani, timp în care a trecut de la producție la cercetare, apoi a intrat în administrație și în învățământ, însă o mare împlinire este organizarea crescătorilor de păsări într-o structură asociativă reprezentativă la nivel național

Click pe poza pentru galerie!

În opinia liderului UCPR, deși în România avem avantaje competitive certe pentru a face producție avicolă, acestea sunt anulate de mediul de afaceri deficitar.

 

Ferma: Care a fost evoluția dumneavoastră profesională până în momentul în care ați devenit președinte al UCPR?

Ilie Van: Am absolvit Facultatea de Zootehnie în anul 1975, la Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” București. Fiind șef de promoție, am ales să fiu repartizat la Complexul Avicol de Selecție și Hibridare Tărtășești, o unitate de elită la vremea aceea, unde se făcea cercetare avicolă în condiții de eficiență economică. Practic, în această unitate se ameliorau hibrizii de carne de găină Robro 69 și Robro 70 și se asigura baza biologică a întregii producții de carne de găină pentru toată țara.

În această unitate, am început activitatea ca inginer pe partea de selecție a păsărilor, apoi șef de fermă iar din 1981 am fost promovat director tehnic. Practic, am coordonat întreaga activitate tehnică și genetică. În anul 1989 am susținut teza de doctorat cu titlul „Optimizări în tehnologia ameliorării liniilor genitoare de broiler”.

Începând cu 1 ianuarie 1993 am fost promovat în cadrul MADR, în funcția de director general, unde am activat până în octombrie 1997. În paralel am susținut și concursul pentru ocuparea postului de profesor la USAMV București, unde activez și în prezent.

La începutul anilor ’90, sectorul avicol se afla în declin de producție din cauza schimbărilor socio-economice din acea perioadă, dar mai ales din cauza dezorganizării. Atunci am avut inițiativa de a vedea ce se întâmplă în țări cu avicultură dezvoltată (Franța, Anglia, Germania, SUA), am studiat modul de organizare al producătorilor din aceste țări și am trecut la organizarea producătorilor din România pe modelul celor de afară. Așa a luat ființă Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, în anul 1993, având ca membri fondatori fostele SC Avicola de Stat.

 

Ferma: Care sunt cele mai mari satisfacții profesionale din activitatea dumnevoastră?

Ilie Van: Satisfacții profesionale au fost multe pe parcursul celor 39 de ani de producție avicolă, de cercetare și de învățământ avicol. Am contribuit la îmbunătățirea bazei genetice naționale pentru carnea de găină, la crearea de hibrizi noi și performanți, la realizarea unor cercetări de vârf în domeniul avicol, dar și la pregătirea profesională a unor generații de specialiști de bază în zootehnie. Ca președinte al UCPR, am contribuit la dezvoltarea sectorului avicol național, care în prezent este competitiv la nivel european și mondial, cel puțin ca performanțe tehnice de producție.

 

Ferma: Aveți și regrete?

Ilie Van: Sunt mai degrabă neîmpliniri sau lucruri care aș fi dorit să fie altfel. De exemplu, nu am reușit să diversificăm suficient oferta de produse avicole din producția internă. Producem în principal carne de găină și foarte puțină carne de curcă, și nu producem în sistem organizat carne de la alte specii (rață, gâscă, bibilică). Nu am reușit întotdeauna să convingem autoritățile să creeze politici agricole care să stimuleze mai mult producția internă și să diminuăm importurile. De asemenea, nu am reușit să reînființăm Institutul de Cercetare Dezvoltare Avicolă, astfel că avicultura nu dispune în prezent de cercetare avicolă. Acum, o provocare este cum să scurtăm timpul de transfer al rezultatelor cercetării științifice sau al tehnologiilor performante din zona unde ele există în fermele comerciale de pe întreg teritoriul țării.

 

Ferma: Ce obiective și-a fixat UCPR?

Ilie Van: Pe termen scurt, ne preocupă menținerea producției și consumului măcar la nivelul actual. Am avut o reducere a consumului de carne de pasăre cu circa 20% imediat după creșterea TVA la 24%, ulterior consumul s-a stabilizat mai jos, dar există în continuare riscul reducerii componentei interne din consumul de carne de pasăre.

Pe termen lung avem ca ținte atingerea obiectivelor din programul strategic național 2014-2020. Mă refer la creșterea cu 48% a producției de carne de pasăre în 2020 față de 2010, creșterea productivității muncii la un nivel comparabil cu cel din UE, aducerea costurilor de producție și a prețurilor de vânzare la un nivel competitiv cu cel mondial și european.

Ne dorim să diversificăm producția de carne de pasăre în sistem intensiv-industrial prin organizarea activității de creștere și a altor specii în afară de găină. Ne propunem investiții în producția de carne de pasăre în valoare de 400 milioane euro până în 2020 și investiții în fermele avicole de ouă de consum de aproximativ 200 milioane euro pentru modernizarea sectorului.

Urmărim creșterea cu 360% a producției de ouă pentru consum în 2020, față de 2010, în sistem intensiv industrial, precum și o creștere a cotei de piață a producției interne în consumul național de la 89% în 2010 la 100% în 2020, iar în următorii ani, urmărim echilibrarea balanței comerciale a României. În ceea ce privește consumul mediu anual pe locuitor, sperăm că după anul 2020 acesta se aliniază la cel din UE (de 280 - 290 buc. ouă/locuitor).

 

Ferma: Care este reprezentativitatea Asociației la nivel național și ce parteneriate există cu alte organizații de profil?

Ilie Van: UCPR are în momentul de față 250 de membri - societăți comerciale - și reprezintă peste 90% din producția avicolă industrială. La nivel internațional, UCPR este membru în Asociația Europeană a Producătorilor și Procesatorilor de Carne de Pasăre), în Asociația Europeană a Producătorilor, Ambalatorilor și Distribuitorilor de Ouă de Consum) și în WPSA (Wold Poultry Science Association). La nivel național, UCPR este membru fondator al Federației ProAgro. De asemenea, UCPR este membru fondator al OIPA pe filiera de producție avicolă.

Formele asociative trebuie să fie diferite în funcție de sectorul agricol unde se realizează. De exemplu, în avicultură forma cea mai răspândită de organizare este cooperarea prin integrare. La noi, spre deosebire de alte țări cu avicultură dezvoltată, discutăm de integrare administrativă și mai puțin de integrare contractuală.

 

Ferma: Să vorbim despre principalele probleme ale crescătorilor de păsări din România...

Ilie Van: Producția avicolă din România trebuie analizată în termeni de competitivitate la nivel european. Din acest punct de vedere, nu ar trebui să avem probleme. Cultivăm cea mai mare suprafață cu porumb din UE, suntem înconjurați de țări cultivatoare de cereale, avem o dimensiune a afacerilor în avicultură suficient de mare pentru a face față competiției, avem același nivel de tehnologie avicolă ca și ceilalți producători din UE.

Singurul lucru care ne poate scoate din competiție, anulând celelalte avantaje competitive de care dispunem, este mediul economic în care ne desfășurăm afacerile. Avem o piață dezordonată, și cu operatori corecți care respectă legislația fiscală dar și cu operatori care nu respectă legislația fiscală, determinând concurență neloială. Statul impune o fiscalitate excesivă și avem cel mai ridicat TVA din toată Europa pentru produse alimentare de bază.

În concluzie, deși avem avantaje competitive certe pentru a face producție avicolă, totuși, acestea sunt anulate de mediul de afaceri deficitar. Acest lucru face ca fermele avicole să se dezvolte greu, să nu țină pasul cu investițiile în modernizarea tehnologiilor, iar investitorii strategici din țările cu avicultură dezvoltată întârzie să apară.

 

Ferma: Ce măsuri credeți că sunt necesare pentru eliminarea acestor probleme?

Ilie Van: În primul rând, cea mai importantă măsură trebuie să fie legată de piața produselor avicole, să putem pune toți operatorii din această piață pe picior de egalitate. Să eliminăm evaziunea fiscală pe TVA, piața neagră, și să facem o legislație mult mai drastică pentru toți cei care încearcă să păcălească consumatorii, atentând la sănătatea acestora. Toți cei care pun pe piață produse cu termene de valabilitate depășite sau care fac evaziune fiscală să nu mai aibă dreptul să facă afaceri în domeniul agro-alimentar. Pentru a face ordine în această piață cred că doar măsurile de control, fiscale sau sanitar-veterinare, nu sunt suficiente. Menținerea TVA-ului la 24% pentru produsele avicole va fi permanent o tentație pentru unii operatori.

 

Ferma: Ce le lipsește fermierilor români pentru a atinge nivelul de performanță al fermierilor din Uniunea Europeană?

Ilie Van: Fermierii români sunt deja la nivel de top european din punct de vedere al performanțelor de producție: un spor mediu anual pe țară de 55 g/zi, un consum specific de 1,78 kg furaj/kg spor și un procent de mortalitate de sub 3%. De altfel, aceste performanțe de excepție au menținut producția avicolă în viață, presând pe costurile de producție ale fermierilor și permițându-le acestora să-și reia ciclul de producție.

Din păcate, aceste performanțe de excepție au permis doar supraviețuirea fermelor, nu și dezvoltarea sau modernizarea continuă a acestora. Problemele grave din piața produselor avicole au făcut ca fermierii să nu aibă profit sau acesta să fie foarte mic. Dacă producția avicolă s-ar fi dezvoltat la nivelul potențialului sau la nivelul previziunilor strategice propuse de UCPR, în mod sigur nu s-ar mai fi importat 100.000 tone de pulpe de pui din Europa, iar exportul nostru în mod cert ar fi fost dublu față de ce s-a realizat în anul 2013 (80.000 tone).

 

Ferma: Cum se pot proteja producătorii români?

Ilie Van: Producătorii români nu au nevoie de condiții speciale pentru a fi protejați. Consider că producția avicolă din România, cel puțin pe segmentul ce ține de fermieri și procesatori, este competitivă cu oricare alta din UE. Pe segmentul de comercializare intervin problemele, și asta nu pentru că producătorii noștri nu știu să-și valorifice marfa, ci pentru că în piață există tot felul de nereguli cărora producătorii interni nu le pot face față. Aici trebuie făcut mai mult pentru a proteja toți operatorii corecți din piață.

 

Ferma: Ce mesaj le transmiteți avicultorilor din România?

Ilie Van: Să aibă încredere că UCPR le reprezintă obiectiv și echidistant interesele la nivelul instituțiilor statului, așa cu a făcut-o și până în prezent.

Vizualizat: 775 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!