Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ILEGAL: Fermierii, obligați să plătească impozit pe subvenții!

Publicat: 13 iunie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Codul Fiscal spune clar că subvențiile sau ajutoarele acordate fermierilor NU se impozitează. Paradoxal însă, Fiscul respectă legea doar pentru o parte dintre fermieri.

Click pe poza pentru galerie!

„Subvențiile nu sunt impozitate pentru fermierii persoane fizice și pentru microîntreprinderi. Noi, fermierii persoane juridice, plătim un impozit pe subvenții de 16%. Ce situație avem? Ai solicitat din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală - n.red.) 50% din prețul unui tractor, suma nu este impozitată, pentru că este consdierată o subvenție, un ajutor. Deci, în contablitate se scoate de la impozitul pe profit. Subvenția pe suprafață se consideră însă venit și este impozitată cu 16%. Subvenția pe suprafață intră la profitul impozabil. Ne-au obligat să le înregistrăm la veniturile totale, care sunt supuse impozitului. La microîntreprinderi și la persoane fizice, intră la excepții”, spune fermierul Daniel Ciobanu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Ce spune Codul Fiscal? Codul Fiscal, actualizat în aprilie 2016, prevede la Articolul 62 - Venituri neimpozabile că „nu sunt impozabile: a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane.”

În normele metodologice pentru aplicarea acestui articol de lege descoperim că „potrivit prevederilor art. 62 lit. a) din Codul fiscal, în categoria veniturilor neimpozabile se cuprind și formele de sprijin cu destinație specială acordate din bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislația internă și reglementările europene, de exemplu:

a) forme de sprijin acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii în conformitate cu OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015 - 2020;

b) ajutoare de stat și forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit HG 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările ulterioare, și OUG 3/2015;

c) sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 - 2020;

d) forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operațional pentru Pescuit 2007 - 2013.”

Practic, subvențiile sunt înregistrate în contabilitate ca venituri, dar sunt venituri neimpozabile!

Irimescu: Subvențiile europene nu sunt impozabile! Ministrul Agriculturii spune răspicat că este o ilegalitate! „Total incorect! Subvențiile europene este clar în legislație: nu sunt impozabile! Am discutat cu domnul Laurențiu Baciu (președintele LAPAR - n.red.) și domnul deputat Nini Săpunaru (președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților) și cu ministrul Finanțelor și trebuie clar să rezolvăm această problemă. Subvențiile europene nu sunt impozabile sub nici o formă”, a declarat Achim Irimescu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?