Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Identificarea ovinelor, în sarcina crescătorului

Publicat: 13 decembrie 2010 - 16:00
16 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Până la această dată, ne aşteptam ca OUG nr. 23 din 24 martie 2010 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor să fi intrat în vigoare, astfel încât în momentul primelor fătări la ovine, din 2011, crotaliile auriculare, atât cele simple, cât şi cele electronice - obligatorii din acest an, să poată fi disponibile. Nici acum nu este prea târziu, însă deocamdată proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei se află în dezbaterea Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor şi aşteaptă o decizie finală.

Click pe poza pentru galerie!

De la aprobarea OUG nr. 23 din 24 martie 2010 şi până în această toamnă, reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Romovis” au avut întâlniri aproape săptămânal cu membrii Comisiei, pentru a demonstra necesitatea ca identificarea şi înregistrarea animalelor să se facă integral de către fermieri, prin intermediul asociaţiilor legal constituite, cu atât mai mult cu cât toate costurile vor fi suportate de crescător.

De cealaltă parte, reprezentanţii ANSVSA se opun cedării integrale a acestor activităţi, invocând motivul că asociaţiile nu sunt pregătite să facă acest pas. Aceştia solicită ca fermierul să aleagă între operatorul asociaţiei şi medic.

Iniţial, oierii au fost de acord cu această propunere, mizând pe faptul că în timp ce medicul veterinar va cere bani pe manoperă şi pe crotaliul aplicat, fermierul va alege asociaţia, care îi va acorda asistenţă gratuită la aplicarea crotaliei, în contul cotizaţiei de membru, iar preţul plăcuţei de identificare va fi mult mai mic în cazul asociaţiilor, deoarece va fi negociat cu furnizorul.

Însă, cum medicul veterinar este singurul responsabil de acţiunile sanitar-veterinare din fiecare fermă, crescătorii se tem că el va condiţiona prestarea acestor servicii de alegerea sa ca operator de identificare.

De aceea, oierii au cerut Comisiei să hotărască dacă responsabilitatea identificării animalelor şi gestionării bazei de date va fi cedată integral asociaţiilor sau aceasta va rămâne în continuare în sarcina medicilor veterinari.

În schimb, reprezentanţii ANSVSA spun că dacă asociaţiile preiau integral activitatea, există riscul ca trasabilitatea animalelor să se piardă, aspect care va pune în pericol exportul de ovine al ţării noastre, potrivit ANSVSA.


Soluţia propusă de Federaţie

Reprezentanţii crescătorilor de ovine şi caprine propun ca medicul veterinar să aibă doar drept de control al identificării şi al corectitudinii bazei de date, având posibilitatea inclusiv de a sancţiona crescătorul care nu-şi declară corect efectivele în registrul fermei.

Crescătorii consideră că toate evidenţele trebuie să fie administrate şi centralizate de Autoritatea Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) şi actualizată de asociaţii pe baza formularelor de mişcare a animalelor din fermă completate de proprietarul exploataţiei în patru exemplare.

„Un formular va reveni medicului veterinar, unul asociaţiei, al treilea oficiului judeţean al ANARZ, iar altul va rămâne în exploataţie. ANARZ-ul va atribui numerele de identificare, iar asociaţia va pune la dispoziţia fermierilor crotaliile, pe care aceştia le aplică singuri sau cu ajutorul asociaţiei.

În acest fel, numărul real al ovinelor şi caprinelor din România va ieşi la lumină. Medicul veterinar va avea rol de inspector în teritoriu, în plus se va concentra strict pe activităţile sanitar-veterinare şi va putea asigura trasabilitatea animalelor”, ne-a precizat Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Romovis.

 

O decizie care nu mai suportă amânare

Crescătorii au nevoie de o hotărâre cât mai repede, astfel încât, cel târziu în luna februarie 2011 să fie pregătiţi cu crotalii pentru identificarea primilor miei fătaţi.

Până la decizia Comisiei, oierii trăiesc cu teama repetării experienţelor din anii trecuţi, când mulţi dintre produşii născuţi în fermele lor au rămas necrotaliaţi. Urmările au fost în defavoarea crescătorilor: mieii necrotaliaţi nu s-au putut comercializa şi nici exporta sau preţul lor a scăzut mult, apoi crescătorii au pierdut originea animalelor, acestea fiind excluse din Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi din Registrul Genealogic - activităţi gestionate în prezent de asociaţiile de crescători.

Apoi, n-ar fi ei, crescătorii români de ovine, primii care fac în regim propriu astfel de activităţi. Ba dimpotrivă, în Europa suntem chiar printre ultimii. Ori, aşa cum prevede şi legislaţia comunitară, fermierul trebuie să identifice şi să înregistreze animalele din ferma proprie.

 

PE HÂRTIE AVEM DE TREI ORI MAI MULTE CAPETE DE OVINE

Ionică Nechifor: „La această dată, numărul total al efectivelor de ovine înregistrate în baza de date a ANSVSA este de circa 20 de milioane de capete. În realitate, noi estimăm un efectiv de cel mult şapte milioane de capete, cu tot cu animalele din exploataţiile cu mai puţin de 50 de capete . Ne întrebăm cum s-a ajuns la o astfel de cifră la ANSVSA?

Recunoaştem că mulţi dintre crescători refuză să-şi declare animalele şi nici nu înştiinţează medicul atunci când achiziţionează sau vinde exemplare, însă de ce ar face-o dacă medicul veterinar îi percepe taxe peste taxe de fiecare dată când îi calcă în fermă, chiar şi pentru activităţi subvenţionate de stat, cum a fost identificarea!?”


ZECE EURO PE CAP DE OAIE

Anul acesta crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de la bugetul statului de aproximativ 10 euro pe cap de oaie, în urma finalizării controalelor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură rămânând eligibile la plată circa 6,7 milioane de capete, a anunţat ministrul agriculturii, la Indagra, informează AGERPRES.

Potrivit datelor APIA, crescătorii de oi au depus în 2010 un număr de 45.400 cereri, pentru un efectiv de peste 6,9 milioane capete ovine/caprine.

Controlul administrativ pentru toate cererile depuse, precum şi cel la faţa locului, s-a realizat pe un eşantion de 10% din exploataţii, efectuându-se şi un supracontrol pentru aproape şase mii de exploataţii.

Vizualizat: 1059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [16]  
Pagini: [1]  1   
16.
ptr.asociati
|
01. 24, 2011. Monday 11:48
Cine va putea sa va creada vreodata,care e efectivul vostru real,cand interesul vostru e sa declarati efective tot mai mari tocmai pentru a lua subventii cat mai multe?de cele mai multe ori in cardasie cu cei de la APIA!Asta vreti voi de fapt,subventii pentru numere nu pentru animale
15.
Asociatiile la noi ,ca la nimeni!
|
01. 22, 2011. Saturday 14:46
E grele ,numai mincinosi si toti isi apara propiile interese .
14.
pt fermier
|
01. 21, 2011. Friday 21:02
Daca ai fi un fermier adevarat ai recunoaste ca asociile sunt cele care au rezolvat cu prima pe cap de oaie/capra,cu valorificarea produselor, cu subventia in 2009 cand sa esit in strada,ai vrut doar sa beneficiezi gratuit,nu se poate pt cate servicii beneficiezi cotizatia este modica,medicul te jupoaie sau esti si medic si serviciile ti le faci singur,mai uitate cum se lucreaza in Franta, Germania, Anglia si vezi ca au castig de cauza, totul se deruleaza prin asociatii,sita va cerne si in randul asociatiilor, cei seriosi vor progresa iar cei care se gandesc ca asoiatia este proprietatea lor vor pleca, foarte multi din cei care pana acum au stat la panda(fosti functionari,demnitari chiar), unde vad o asociatie puternica hop si ei poate prind o functie sa mai roada la ciolan si din aceste motive poate unii cer repede cotizatii.Cei de la Caprirom sunt functionari care nu au nici o legatura cu asociatiile unde sunt adevaratii crescatori de capre.
13.
fermier
|
01. 21, 2011. Friday 19:10
Am participat anul trecut la sedinta unei mari asociatii de caprine din romania,am plecat cu un gust amar...presedintele ia scos in fata(citat) pe cei care nu si-au platit cotizatiile ,asta a fost subiectul principal.Eu am intrebat in pauza sedintei" dar ce ati facut pt dansi in ultimi ani de cand sunt membri ai acestei asociati" si mi sa dat un raspun de nici pana azi nu l-am putut elucida. Statule dragule.....dragi politicieni......dragi "asociati"ori ajutati-ne daca puteti daca nu lasati-ne in pace sa hotaram singuri ce este mai bine pentru ferma noastra si pentru animalele noastre. Eu si nu numai eu ci si alti colegi de ai mei din bransa dorim sa ne achizitionam singuri crotaliile sa le aplicam iar medicul veterniar sa le ia in evidenta.Acum stau si ma intreb.....creste cumva si subventia/cap de animal macar cat costul crotaliilor?? Treziti-va odata la realitate daca vreti sa mai iasa tara asta din cacao,ori ne ajutati ,ori lasati-ne in pace. Eu sunt una din persoanele care au crezut ca aderand la o asociatie mareeeee a ovinelor si caprinelor voi avea vreun sprijin din partea lor......ASOCIATIILE SUNT UN MARE BLUF,iar eu in locul lor nu as ridica capul de jos in fata fermierilor.
12.
ing.Nechifor ; pt anonimul cu visatul
|
01. 20, 2011. Thursday 19:54
Asociatia Moldoovis Botosani, este infiintata in 2005,are 1255 de membri, conduce Registrul Genealogic la ovinele Karakul,efectuiaza COP la toate rasele din speciile ovine si caprine este responsabila cu un program de conservare a rasei K,are incheiate contracte cu firme din Europa pt valorificarea lanei,pieilor, pielicele de miel k,nu incropesc nimic acum, am reusit sa rezolv foarte multe probleme crescatorilor,am reusi partial sa rezolv si problema pasunilor, spun partial pt faptul ca sia bagat coada politicul.Crescatorii de oi si capre din Botosani sunt multumiti pana in prezent.In 2008 fara asociatie ,astazi fermierii ar fi trebuit sa valorifice productia doar la 30km de punctul de lucru, ati uitat?Cine dorea acest lucru MEDICII.
11.
asociatiile un mare fas
|
01. 14, 2011. Friday 18:28
asociatiile profesionale sunt bune la strins banii ex 2009 cind pentru subventii la ovine si caprine trebuia sa fii membru al unei asociatii,intreb si eu crescatorii din judetul bacau cu ce i-au ajutat acesti domni din cadrul asociatiei care stateau in sediile APIA cu geamantanela sa striga banii, stiu crecatori de ovine si caprine ca mare parte din pasuni sunt concesionate de asociatii si incaseaza subventii pe acaste suprafete,si inactura de animale pe suprafata de pasune este din curtea crescatorului.Ma intreb cu ce bani va plati asociatiile operatorii ??? din cotizatiile pe care la incaseaza ; de 1 leu pe cap ma mira si totusi nu poti sa centrezi si sa dai si cu capul
10.
INCAPACITATE
|
01. 12, 2011. Wednesday 12:57
Nu medicul veterinar sa verifice si sa sanctioneze incapacitatea unora care habar nu au in ce se baga .Medicul veterinar este permanent in curtea omului pt.tratamente nu fraierul asociatiei care sa amendeze populatia .Sai amendeze cei care vin si le cersesc voturile si dupa aia stau la Bucuresti fara sa-i mai pese de ei.La fiecare actiune veterinara se facea si revizuirea efectivelor apoi se mergea sise actualiza baza de date,sa nu visati ca o sa vina mai mult de 30%sa va declare fatarile si iesirile.
9.
INCAPACITATE
|
01. 12, 2011. Wednesday 12:57
Nu medicul veterinar sa verifice si sa sanctioneze incapacitatea unora care habar nu au in ce se baga .Medicul veterinar este permanent in curtea omului pt.tratamente nu fraierul asociatiei care sa amendeze populatia .Sai amendeze cei care vin si le cersesc voturile si dupa aia stau la Bucuresti fara sa-i mai pese de ei.La fiecare actiune veterinara se facea si revizuirea efectivelor apoi se mergea sise actualiza baza de date,sa nu visati ca o sa vina mai mult de 30%sa va declare fatarile si iesirile.
8.
LASATI OMULUI LIBERTATEA SA ALEAGA
|
01. 12, 2011. Wednesday 12:19
Lasatii cetateanului libertatea sa aleaga nu-l obligati sa se inscrie in C.A.P(ASOCIATIE)EL AVIND DREPTUL LA ASOCIERE NU OBLIGATIA SI MAI LASATIO CU HOTIILE CANU MEDICUL VETERINAR A STAT CU MINA INTINSA IN FATA A.P.I.A SI ALUAT 2LEI/CAP PT.O SEMNATUR FARA SA STIE CE A SEMNAT
7.
bulibaseala
|
01. 05, 2011. Wednesday 11:14
nu este vorba de aplicarea crotaliei ci de evidenta informatica,de cea pe suport de hartie.nu cred ca vor avea timp si pricepere cei care cresc animalele.nu vreau sa jignesc pe nimeni,dar multi dintre ei abia stiu sa scrie.aici vorbim de marea masa a crescatorilor, nu de unu,doi.in privinta economiilor realizate,statul prin licitatii deschise ar avea cea mai mare forta de negociere ,ptr ca negociaza la nivel de tara ptr materialele necesare.din cate cunosc eu,problema este la proprietarii de animale care nu-si declara deloc sau declara cu intarziere animalele care intra si ies din sistem.aceasta identificare era o sursa de venit ptr medicii veterinari care se confrunta cu decimarea efectivelor.si saracia tot mai accentuata de la tara.cu masura asta se va reusi distrugerea sistemului sanitar veterinar.nu stiu cati medici vor mai rezista numai cu veniturile din 2-3 actiuni de vaccinare si din tratamente.nu vorbim de localitatile din zonele bogate sau de orase.per total pe termen lung, tot proprietarii de animale vor fi cei pagubiti iar statul isi va pierde legatura la fata locului cu crescatorii,ptr ca vor trebui sa apeleze la medici aflati la distante mari,cu tarife pe masura.nu vor mai avea rapidittea in interventii.aici nu vorbim de medici care nu-si fac meseria sau fac abuzuri.vorbim de marea majoritate, pe care se spijina sanatatea si controlul animalelor din romania.
6.
ANSVSA isi apara interesele
|
01. 02, 2011. Sunday 15:18
Reprezentantii ANSVSA isi apara interesele, dar in scurt timp, chiar daca nu anul asta, identificarea o sa treaca la asociatii. Lucrul acesta se intampla in toate tarile civilizate, cu o zootehnie la locul ei. Personal, nu cred ca Zootehnistii sunt plini de frustrari, ci veterinarii carora li se ia un lucru de care au abuzat in ultimii ani. Nu cred ca iti trebuie o facultate sa introduci o crotalie auriculara, cat despre ginecologii de vaci-informaticieni....de rasul curcilor (sa ramanem in domeniul de referinta :). Am mari sperante in actualul ministru al agriculturii, sper sa defiinteze/restructureze ANSVSA-ul! Zoo-power!!!
5.
PRO VETERINARI
|
12. 29, 2010. Wednesday 17:41
Numarul mult mai mare al animalelor, din toate speciile, inregistrate in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a animalelor, decat cel al animalelor existente in realitate in gospodarii se datoreaza, in MAREA MAJORITATE a cazurilor, proprietarilor care nu informeaza medicii veterinari despre iesirile din efectiv sau chiar refuza sa semneze formularele necesare pentru actualizarea situatiei. Dar, tot veterinarii sunt baietii buni, care nu sanctioneaza proprietarii, pt. ca ei incearca doar sa ajute crescatorii de animale, nu sa-i bage mai adanc in situatia de C***T in care se afla.
4.
ATENTIE LA HOTI
|
12. 29, 2010. Wednesday 14:59
Asa le trebuie medicilor veterinari care au muncit si au identificat si cabalinele care ar fi trebuit identificate de "SPECIALISTII" ANARZ. Va scapa crescatorul de animale de abuzurile UNORA dintre medicii veterinari dar se va pregati terenul pentru niste fraude de mari proportii.
3.
speranta moare ultima!
|
12. 27, 2010. Monday 19:14
peste tot in lume,identificarea aniamlelor apartine crescatorului. eu sunt medic veterinar concesionar dar nu cred ca ii responsabilitatea mea sa agat crotalile in urechi,nu de asta am 20 ani de scoala,ci sunt responsabil de sanatatea animalelor si a omului, nu trebuie sa-mi pierd timpul cu informatica,caci asta imi ia 90% din timp iar un personal in plus nu imi pot permite la decont de 600 lei impozabil pe luna,bani care nu-mi pot permite sa platesc nici contabilul, mai ales din 2011 cand nu se va mai deconta nimic. Ii clar ca badea gheorge la 70 de ani nu-si poate face identificarea,dar sunt multi fermieri mai tineri,mai ales cei care au accesat masura 141 care om pot face. Sper ca se va face lumina,k deja pe langa identificarea ovinelor si porcinelor a scapat de sub control si cea a bovinelor, in targuri nu se mai face control al actelor,iar medicul veterinar cere 30- 50 lei roni pt un formular de miscare,care de fapt ii gratis.
2.
ex.cabaline
|
12. 24, 2010. Friday 01:59
Vai de voi o sa fie harababura ca si la cabaline unde situatia a scapat de sub control
1.
!!
|
12. 21, 2010. Tuesday 23:44
multe viseaza nea ionica nechifor! ca orice zerotehnist frustrat de propria existenta inutila,care acum capuseaza o asociatie. cu ce sa faceti voi identificarea in teritoriu , cu un operator care in viata lui n-a vazut un calculator , basca ca nici pe astia nu i aveti macar , cum credeti ca o sa reusiti, cand noi medicii veterinari avem o armata de oameni , si tot merge greu!?, mda mirajul banilor !? cu un miraj o sa ramaneti , !
Rezultate: [16]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?