Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Hogan vrea plăţi decente pentru toţi fermierii

Publicat: 19 iunie 2018 - 22:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reducerea sprijinului pentru fermele mari este una dintre opţiunile cheie pe care Uniunea Europeană le ia în considerare în cadrul reformei Politicii Agricole Comune (PAC).

 

Potrivit declaraţiilor comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, irlandezul Phil Hogan, în momentul de faţă se examinează o serie de posibilităţi pentru a asigura venituri corecte pentru toţi agricultorii din Europa. Referindu-se la anul 2015 - primul de aplicare efectivă a ultimei reforme PAC - Hogan spune că distribuţia a 80% din plăţile directe către 20% din agricultorii din UE „a alimentat” actuala dezbatere privind corectitudinea sistemului de subvenţii. Cu toate acestea, în spatele cifrelor, comisarul afirmă că imaginea este oarecum distorsionată. „Cifrele reflectă concentrarea proprietăţii terenurilor. Deoarece plăţile directe nu se bazează pe ceea ce produce un fermier, ci pe dimensiunea exploataţiei sale, această distribuţie a plăţilor este o consecinţă firească”, susţine succesorul lui Dacian Cioloş, artizanul PAC 2014-2020. „Poate că mai important este de remarcat faptul că mai mult de jumătate din beneficiarii plăţilor directe ale Politicii Agricole Comune actuale sunt ferme foarte mici, în timp ce majoritatea plăţilor merg la ferme de familie profesionale de dimensiuni medii”, consideră comisarul european.

Distribuţie echitabilă a banilor europeni
Asigurarea unei corectitudini mai bune între statele membre ale Uniunii, indiferent de mărimea lor sau de localizarea lor geografică, este o cerere-cheie a reformei PAC, afirmă comisarul european. Hogan este de acord că acest lucru ar trebui realizat printr-o distribuţie mai echilibrată a fondurilor europene. Comisia examinează o serie de opţiuni, printre care se numără şi plafonarea obligatorie a plăţilor directe, luând în considerare forţa de muncă, pentru a evita efectele negative asupra locurilor de muncă. Cu toate acestea, există şi alte posibilităţi care ar putea asigura, de asemenea, un sprijin echitabil şi mai bine orientat pentru veniturile agricultorilor, inclusiv aşa-numitele plăţi degresive, ca modalitate de reducere a sprijinului pentru exploataţiile de mari dimensiuni. Acordarea unei atenţii sporite plăţilor redistributive, pentru a putea oferi sprijin în mod ţintit, de exemplu pentru fermele de dimensiuni mici, este, de asemenea, luată în considerare, susţine Hogan. „Acest lucru ar putea, de asemenea, să asigure că sprijinul se adresează fermierilor autentici, concentrându-se pe cei care se ocupă în mod activ de agricultură pentru a-şi câştiga existenţa”, a declarat comisarul cu ocazia unei dezbateri desfăşurate recent în Irlanda. Phil Hogan este convins că oferind statelor membre libertatea şi flexibilitatea de a alege măsurile care funcţionează cel mai eficient pentru ele este „o modalitate mult mai bună de lucru”. Trecerea de la o abordare unică la una mai adaptată va reduce considerabil povara administrativă a agricultorilor.

Phil Hogan_b

Phil Hogan: „Fiecare stat membru va elabora propriul plan strategic al PAC, bazat pe propriile nevoi, care va fi aprobat la nivelul UE şi apoi monitorizat şi evaluat pentru a se asigura că face ceea ce este necesar”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 486 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?