Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

HARTA NOII COOPERATIVIZĂRI ÎN ROMÂNIA

Publicat: 02 septembrie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Târâș-grăpiș, dornici să obțină avantajele noii cooperativizări liber consimțite, adică situate la antipod față de cooperativizarea samavolnică din anii ’50, fermierii români au reușit să constituie cele câteva sute de cooperative agricole înscrise la Registrul Comerțului.

Click pe poza pentru galerie!

Unele dintre aceste cooperative românești sunt deja foarte cunoscute atât agricultorilor, cât și publicului interesat de informația agricolă. Enumăr câteva: Dobrogea Sud, Someș-Arieș, Bârsa Prod 2012, Sibiana Bionatur, în timp ce altele sunt mai puțin cunoscute: Dobrovin Podgoria Chirnogeni, Beta Pirmar sau Punct Urs Pufta. 

Domină cooperativele cu activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), existând, cel puțin pe hârtie, 116 astfel de cooperative. Avem, ca o curiozitate, și o cooperativă specializată în „pescuitul în ape dulci”. O activitate rezonabilă, dacă ne gândim că la noi, inculsiv în lumea agricolă, unii sunt specializați în pescuitul în ape tulburi. 

În domeniul creșterii ovinelor și caprinelor au fost înregistrate 40 de unități cooperatiste, iar cele specializate în cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase sunt 66 de organizații. Avem și cooperative în domeniul procesării laptelui, dar și apicole.

O statistică realizată de Florentin Bercu, autorul unei lucrări de doctorat în cooperativizare, statistică realizată pe baza unor informații obținute de la RC, relevă că în județul Brașov se află cele mai multe cooperative - 32. În Constanța sunt 31, iar în Teleorman 30. La polul opus se află Tulcea, Gorjul și Covasna, care au, în ordine, 1, 2, respectiv 4 unități cooperatiste.

Vizualizat: 471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?